начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

balgarka sam a dezata mi amerikan4eta

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

balgarka sam a dezata mi amerikan4eta

Мнениеот D.Bucholtz » 02 Юни 2004, 00:27

Zdravei te ,biax iskala pomo6t predi ,kak da si regestriam dezata v bg, da badat i bg grajdan4eta ....kaza mi edna priatelka 4e triabva da imam dokument koito se kazva "apostil"..no tia niama naedeia kakav e tozi dokumet nito pak az bixte li mi obesnili kakav e toz dokumet za da znam kade i kak da go izkaram tuk...poneje malko sistemata e po razli4na tuk v USA kakto v BG....Blagodaria vi mnogo za pomo6ta ....
D.Bucholtz

Re: balgarka sam a dezata mi amerikan4eta

Мнениеот vassiliy » 02 Юни 2004, 04:09

Zdraveite , advokat sam po profesia .V momenta rabotia v Law Office v New York ,US
Zanimavam se s Me6dunarodno 4astno i IMMIGRATION LAW.Obadete mi se na sl.tel. 718 383 6633 ili ako e spe6no na cel.646 247 0305
za pove4e inf. http://www.lex.bg/members/vassiliy
vassiliy
Младши потребител

Мнениеот karima » 03 Юни 2004, 21:36

Otidete v stranizata na bulgarskoto konsulstvo v New York. Tam iam dosta informaziya.
Apostil e dokument, koito udostoveryava che drug dokument izdaden ot organi ili institutii v druga darjava ( vav vashiya sluchai US) e avtentichen i moje da bade priznat ot BG vlastite.
Ta v obshti linii otivate v obshtinata kadeto jiveete sas svidetelstvata za rajdaneto na vashite detza ( ili iskate ot obshtinata da vi izdadat dokumentite za rajdane). Plashtate nyakakva taksa i slujitelite ot obshtinata (ili vie - te shte vi obyasnyat) prashtat dokumentite za razdane do gubernatora na vashiya shtat (ili do secretarya na governatora ili drug saotveten organ, koito e upulnomoshten da izdade Apostila). Sled izvestno vreme (1-2 sedmizi) shte poluchite t.nar. Apostil obratno. Shte poluchite dokumentat za rajdane s prikrepen kam nego saotveten Apostil. Prevejdate tezi dva lista i veche chetete ot stranizata na BG konsulstvoto v NY (naprimer) kak da si zaverite prevoda i oshte kakvo e neobhodimo, za da moje samoto konsulstvo da vi izvarshi uslugata po prashtane na dokumentite za BG grajdanstvo na vashite detza.
Moje da polzvate i uslugite na advokat. Moje i sama vsichko da si svarshite, kakto sa go pravili 2-3 moi poznati jiveeshti v NY state.
karima

Мнениеот lil » 08 Юни 2004, 00:05

apostil e pechat varhu dokument
lil

Мнениеот МММ » 10 Юни 2004, 15:59

Компетентен да апостилира документи е the Secretary of State на щата, в който е издаден съответния документ.
Най-сигурно е да се обърнете към някоя от българските консулски служби в Щатите, е, може и към колегата по-горе. Документите за гражданство могат да се подадат както в България, така и чрез нашата мисия в щатите.
За да ви е по-лесно, ето списъка на документите, които трябва да се подготвят:

1. Молба до министъра на правосъдието.
Молбата трябва да бъде написана на български език и да съдържа:
а) собствено, бащино и фамилно име по акт за раждане. При промяна на някое от имената се представя документ, удостоверяващ промяната;
б) постоянен адрес на молителя в страната или в чужбина. Молителят, живеещ в чужбина, може да посочи лице, живеещо в Република България, и адреса му, на което да се връчват съобщенията във връзка с молбата;
в) обстоятелствата, поради които иска придобиване на българско гражданство.
Когато лицето не е навършило 14-годишна възраст или е поставено под пълно запрещение, молбата се подава от двамата родители или настойника му. Тя се подава само от единия родител, когато другият е лишен от родителски права.
Лице от 14 до 18-годишна възраст или поставено под ограничено запрещение подава молбата лично. Молбата се приподписва от двамата родители или попечителя. Тя се приподписва само от единия родител, когато другият е лишен от родителски права.
При разногласие между родителите, както и при разногласие между непълнолетните и родителите или попечителите им, към молбата се прилага решението, с което районният съд се е произнесъл по спора.
Молбите се подават лично, по пощата или чрез изрично упълномощено по нотариален ред лице в МП или чрез българските дипломатически или консулски представителства.
Молбите, подадени по пощата или чрез пълномощник, трябва да бъдат с нотариално заверени подписи върху тях.
2. Подробна автобиография. За лицата до 14-годишна възраст, автобиографии представят двамата родители.
3. Фотоснимка – 1 брой.
4. Акт за раждане (копие, заверено от общината – за лицата, родени в Р България). Родените в друга държава представят преведен и легализиран акт за раждане.
5. Декларация образец № 2.
6. Документ за българско гражданство на родителя от съответната община или от МП
7. Вносен лист за внесена държавна такса в размер на 5 лв. по сметка БНБ – ЦУ, Министерство на правосъдието, сметка № 3000173700, БИН – 6301301084, Банков код – 66196611. Сумата се внася в ДСК.
Документите на чужд език молителят представя легализирани и в официално
заверен превод на български език. Легализацията и заверката на преводите се прави от съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България, а в Р България от Дирекция “Консулски отношения” на Министерство на външните работи.

Успех!
МММ

Назад към Семейни казуси