начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Наложени платежи

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наложени платежи

Мнениеот monnixx » 09 Юни 2021, 11:03

Здравейте, напоследък ми се случва да изпращам пратки и съответно да получавам НП от името на други лица.
Следователно ми се върти въпроса, дали фигурира моето име като получател на сумите и при евентуална проверка може ли да се установи това. Наясно съм, че малцина биха имали категоричен отговор, но все пак...
monnixx
Младши потребител

Re: Наложени платежи

Мнениеот guest1 » 09 Юни 2021, 18:01

Здравейте!
Ако пратките се изпращат през куриерска фирма - категоричния отговор е „ДА“!
Куриерските фирми подават „Справка по чл.73 от ЗДДФЛ” - за изплатени доходи на физически лица.

Ако е по друг начин ... „не“.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот errant_lawyer » 09 Юни 2021, 19:19

Здравейте,

допълнителна информация може да намерите и на страницата на НАП: https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/god ... i.internet.
errant_lawyer
Потребител

Мнениеот monnixx » 10 Юни 2021, 13:12

guest1 написа:Здравейте!
Ако пратките се изпращат през куриерска фирма - категоричния отговор е „ДА“!
Куриерските фирми подават „Справка по чл.73 от ЗДДФЛ” - за изплатени доходи на физически лица.

Ако е по друг начин ... „не“.

Да, за куриерска фирма става въпрос. До колкото рзбрах, от служител на такава, вече не подават информация, а направо системата им е скачена с тази на НАП и касиера може да ме впише като получател на сумата.
monnixx
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 10 Юни 2021, 21:00

monnixx написа:Да, за куриерска фирма става въпрос. До колкото рзбрах, от служител на такава, вече не подават информация, а направо системата им е скачена с тази на НАП и касиера може да ме впише като получател на сумата.

Това са „технически подробности“.
Вземете си ПИК от НАП и си следете задълженията през техния портал.

guest1
Активен потребител

Мнениеот monnixx » 11 Юни 2021, 10:38

guest1 написа:
monnixx написа:Да, за куриерска фирма става въпрос. До колкото рзбрах, от служител на такава, вече не подават информация, а направо системата им е скачена с тази на НАП и касиера може да ме впише като получател на сумата.

Това са „технически подробности“.
Вземете си ПИК от НАП и си следете задълженията през техния портал.

Имам ПИК, но си ги следя и без него ;) Плюс това, инфрмацията за получени суми не означава автоматично, че имам "задължения".
Благодаря за включването, все пак.
monnixx
Младши потребител

Мнениеот todorst » 08 Сеп 2021, 21:58

Сега е масово пазаруването "он лайн ". поръчвайки стоката искам задължително "преглед и тестване" . преглед е възможен-че кашона не е пълен с боклук. НО ТЕСТВАНЕТО мога да извърша в домашни условия. От Еконт и Спиди казват : първо плащаш и после отваряш = преглед и си го пробвай т.е. тествай у дома. Може да върнеш стоката за моя сметка , а сумата , стойноста на стоката= наложения платеж - като ги прати изпращача. Може и студена вода!
Скоро поръчах ХИДРОФОР. Съответно питам относно - преглед и тестване! получи се както очаквах - първо пращаш ! Е, казах БЛАГОДАРЯ, върнете я!
todorst
Потребител

Мнениеот guest1 » 08 Сеп 2021, 23:40

todorst написа:Сега е масово пазаруването "он лайн ". поръчвайки стоката искам задължително "преглед и тестване" . преглед е възможен-че кашона не е пълен с боклук. НО ТЕСТВАНЕТО мога да извърша в домашни условия. От Еконт и Спиди казват : първо плащаш и после отваряш = преглед и си го пробвай т.е. тествай у дома. Може да върнеш стоката за моя сметка , а сумата , стойноста на стоката= наложения платеж - като ги прати изпращача. Може и студена вода!
Скоро поръчах ХИДРОФОР. Съответно питам относно - преглед и тестване! получи се както очаквах - първо пращаш ! Е, казах БЛАГОДАРЯ, върнете я!

Огледа е за транспортни .дефекти и съответствие - дали е същото, което пише в товарителницата!
За връщане - ЗЗП.
Чл. 50. Потребителят има право да се откаже от договора от разстояние или от договора извън търговския обект, без да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка и без да заплаща каквито и да е разходи, с изключение на разходите, предвидени в чл. 54, ал. 3 и чл. 55, в 14-дневен срок, считано от датата на:
1. сключване на договора - при договор за услуги, а в случаите по чл. 228а, ал. 3 от Закона за електронните съобщения - считано от датата, на която потребителят потвърди съгласието си със сключения договор;
2. приемане на стоките от потребителя или от трето лице, различно от превозвача и посочено от потребителя - при договор за продажба, или:
а) когато потребителят е поръчал много стоки с една поръчка, които се доставят отделно, считано от датата, на която потребителят или трето лице, различно от превозвача и посочено от потребителя, приемане на последната стока;
б) при доставка на стока, която се състои от множество партиди или части, считано от датата, на която потребителят или трето лице, различно от превозвача и посочено от потребителя, приемане на последната партида или част;
в) при договори за редовна доставка на стоки, която се извършва през определен период от време, считано от датата, на която потребителят или трето лице, различно от превозвача и посочено от потребителя, приемане на първата стока;
3. сключване на договора - при договори за доставка на вода, газ или електрическа енергия, когато те не се предлагат за продажба, опаковани в ограничен обем или определено количество, и при договори за доставяне на централно отопление и на цифрово съдържание, което не се доставя на материален носител.
Чл. 54. (1) Когато потребителят е упражнил правото си на отказ от договора от разстояние или от договора извън търговския обект, търговецът възстановява всички суми, получени от потребителя, включително разходите за доставка, без неоправдано забавяне и не по-късно от 14 дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на потребителя да се откаже от договора съгласно чл. 52.
(2) Търговецът е длъжен да възстанови получените суми, като използва същото платежно средство, използвано от потребителя при първоначалната трансакция, освен ако потребителят е изразил изричното си съгласие за използване на друго платежно средство и при условие че това не е свързано с разходи за потребителя.
(3) Търговецът няма задължение да възстанови допълнителните разходи за доставка на стоките, когато потребителят изрично е избрал начин на доставяне на стоките, различен от най-евтиния вид стандартна доставка, предлагана от търговеца.
(4) При договор за продажба, когато търговецът не е предложил да прибере стоките сам, той може да задържи плащането на сумите на потребителя по ал. 1, докато не получи стоките или докато потребителят не представи доказателство, че е изпратил стоките обратно, в зависимост от това, кое от двете се е случило по-рано.

guest1
Активен потребител

Мнениеот todorst » 10 Сеп 2021, 18:44

това в тези чл. 50, 54 , а може да има и други, е нещо като Народното събрание в последните дни. Бяха решили мин.пенсия от 1 окт. 2021 г. 370лв. и за всички по 120 лв добавка.. Накрая се оказа нещо друго! Та и с тези постановки. А, бе хора / по Йордан Цонев / напишете ясно какво става: не ми дават хидрофора да си го тествам у дома!без предварително да платя. В Еконт няма условия за тестването ! Е, искам първо тестване и после плащане! Не може ! Благодаря! Не плащам, не получавам пратката! И не подписвам никакви документи ! Еконт да се оправя ! Така го разбрах от тези членове и аленеи!
todorst
Потребител

Мнениеот guest1 » 10 Сеп 2021, 23:19

Добре, явно тези текстове те объркват. Ето ти просто обяснение.
Поръчвам онлайн нещо - да кажем хард-диск. От куриерската фирма се обаждат - имате пратка.
Отивам и питам - Има ли оглед?
Да, има.
Харда е сложен в търговска опаковка, като в магазина и после - в транспортна, кашон някакъв. Отварям кашона - вътре всичко е наред. Няма щети при транспорта и приемам пратката.
Но когато го тествам - вкъщи - не съм доволен от резултата. И го връщам. Без обяснения!

Така по ясно ли е?

guest1
Активен потребител

Мнениеот todorst » 25 Сеп 2021, 20:06

Да, всичко е ясно на теория. На практика- е съвсем различно. Ако не сте го изпитали, пробвайте се ! Написаното е без финансовите - последици! Тестваш пратката /в примера / диска, не си доволен и го връщаш
. Как става това?. Отиваш в КУРиерската фирма , опаковат пратката, плащаш съответната такса и чакаш изпращача обратно да ти върне парите. я стане, я НЕ. Явно нещата не са изпипани. и са в полза на продавача!
Имам такъв случай. поръчах водна помпа - цена 55 лв. с транспорт от мен общо 62 лв. Тествах е в домашни условия - не е тая! Обадих се на изпращача, отговор- върни ми я! Пратих му я - нова такса 7 лв., и до днес не ми върна парите. Да , има възможност за съдебна разправия.При тая демокрация трябва да има ИНСТИТУЦИЯ . Там подаваш жалбата и те ни плащат , те предявяват иск, със съдебни, адвокатски такси и на приятеля ще ме излезе вместо 55 лв. или 69 лв. поне 490 лв. Това си е бизнес на тази институция. А не, да ми даде съвет !
Колко просто е на практика? Отиваш в тази институция с жалбата и документите. Те поемат случая- писмо-покана за доброволно плащане в срок, след което предявяват иск. Ако изпращача е коректен и преведе на институцията парите, те си вземат техното 10-15 % и ми превеждат остатъка. Това си е БИЗНЕС - тази мръсна дума! Дали да не го патентовам !
todorst
Потребител

Мнениеот guest1 » 25 Сеп 2021, 23:48

todorst написа:Да, всичко е ясно на теория. На практика- е съвсем различно. Ако не сте го изпитали, пробвайте се ! Написаното е без финансовите - последици! Тестваш пратката /в примера / диска, не си доволен и го връщаш
. Как става това?. Отиваш в КУРиерската фирма , опаковат пратката, плащаш съответната такса и чакаш изпращача обратно да ти върне парите. я стане, я НЕ. Явно нещата не са изпипани. и са в полза на продавача!
Имам такъв случай. поръчах водна помпа - цена 55 лв. с транспорт от мен общо 62 лв. Тествах е в домашни условия - не е тая! Обадих се на изпращача, отговор- върни ми я! Пратих му я - нова такса 7 лв., и до днес не ми върна парите. Да , има възможност за съдебна разправия.При тая демокрация трябва да има ИНСТИТУЦИЯ . Там подаваш жалбата и те ни плащат , те предявяват иск, със съдебни, адвокатски такси и на приятеля ще ме излезе вместо 55 лв. или 69 лв. поне 490 лв. Това си е бизнес на тази институция. А не, да ми даде съвет !
Колко просто е на практика? Отиваш в тази институция с жалбата и документите. Те поемат случая- писмо-покана за доброволно плащане в срок, след което предявяват иск. Ако изпращача е коректен и преведе на институцията парите, те си вземат техното 10-15 % и ми превеждат остатъка. Това си е БИЗНЕС - тази мръсна дума! Дали да не го патентовам !

Хубави разсъждения, но без покритие!
В живота има два варианта - коректни две страни и некоректни - може само едната да е такава.
Ако страните са коректни - няма проблем. Има много примери - продавача казва „Вземете стоката и ако не е това, което искате - върнете го и ще ви го сменим. Или ще ви върнем парите.“
При съмнение за коректност - най-добре е да има „буфер“. Някаква доверителна сметка - в която да стоят парите и ако клиента е доволен - продавача да си ги получи. Такава е теорията, ама практиката ... дали ще го хареса, този вариант?

guest1
Активен потребител

Мнениеот todorst » 03 Окт 2021, 19:33

благодаря ,. интересно за тази БУФЕР сметка. Мола ,за подробности. Като поръчвам,ще се позовавам ная буферна сметка. да го разбирам, че ще си взема стоката /хидрофора / у дома и ще го тествам и чак тогава ще платя на изпращача ! Идеално като опция, но на практика !??
Напр. при поръчката за доставка пиша - буфер, Пешо не го разбира, о е то буфер!
todorst
Потребител

Назад към Данъчно право