начало

Болница „Шейново“ вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета Болница „Шейново“ вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета

Въпрос за управление на МПС без книжка в частен имот

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за управление на МПС без книжка в частен имот

Мнениеот katysty » 23 Ное 2015, 13:30

Здравейте,
накратко с няколко думи:
Сестра ми в момента кара курс за книжка и снощи пазарувахме в една от големите храниетлни вериги точно преди да им приключи работното време. Съответно колата ми беше спряна на паркинга и докато натоварим покупките магазина вече беше затворил и на паркинга беше останала единствено моята кола. Сестра ми каза, че и е трудно с потеглянето и ме попита дали може да се пробва да видя дали ще се справи правилно. Дадох и да пали колата, 1ва-2ра и да спре няколко пъти в рамките на 5-10мин на територията на паркинга, в това време се появи патрулка отникъде и ни написаха актове съответно на нея за управление без свидетелство, на мен за предоставяне на МПС на лице без свидетелство.
Въпросът ми е случайно дали мога да обжалавам актовете в три дневен срок на основание, че сме били на територията на частен имот. Пада ли се той част от републиканската пътна мрежа и изобщо може ли да има някакъв казус в случая.
Защото нито реално е шофирала, а само потегляше за няколко метра, беше извън работно време на магазина, на паркинга нямаше никой и прочее.
katysty
Нов потребител

Re: Въпрос за управление на МПС без книжка в частен имот

Мнениеот borovinka » 23 Ное 2015, 16:45

Брей, че съвестни органи! Да им се неначуди човек как им прави впечатление един тръгващ и спиращ автомобил на паркинг, а еженощните гонки по някои централни градски булеварди преминават покрай очите и ушите им тотално незабелязани. :roll: :twisted: :roll:

Темата е дълга и не за тук, като цяло. :roll:

Най-вероятно са решили, че водача е в неадекватно състояние (я почерпен, я напудрен) и със спиранията и тръгванията сте привлекли внимание.

На ваше място бих го жалила наказателното постановление, пишете и възражение на АУАН-а.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 23 Ное 2015, 18:54

borovinka написа:Брей, че съвестни органи! Да им се неначуди човек как им прави впечатление един тръгващ и спиращ автомобил на паркинг, а еженощните гонки по някои централни градски булеварди преминават покрай очите и ушите им тотално незабелязани. :roll: :twisted: :roll:

Темата е дълга и не за тук, като цяло. :roll:

Най-вероятно са решили, че водача е в неадекватно състояние (я почерпен, я напудрен) и със спиранията и тръгванията сте привлекли внимание.

На ваше място бих го жалила наказателното постановление, пишете и възражение на АУАН-а.

И като го жали, какво? Чл. 102 от ЗДвП е толкова категоричен, че повече от това няма накъде.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот Pause » 24 Ное 2015, 18:29

По повод темата се сетих за това клипче https://www.youtube.com/watch?v=xDWqLr6Ylwo. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 24 Ное 2015, 23:05

Мисля, че се пак е добре да се вземат предвид някой подробности при евентуално жалене на АУАН и бъдещо НП. Например първите три члена от ЗДвП, както и чл. 99, ал. 1 и 2 от същия Закон.
Макар в параграф 6-ти да не е включена дефиницията "паркинг", мисля, че ако паркингът е със съответните маркировки а дори има наличие на пътни знаци то, това кореспондира с текста на чл. 99, ал. 1 и 2 от ЗДвП. Известно е, че повечето паркинги на големи магазини отговарят на тези условия.
Е, разбира се това е мое мнение, но преди водене на съдебна "битка" е добре човек да поогледа аргументите добре... Най-добре е да потърсите съдебна практика по подобен род казуси. А най-добре би било да се обърнете към специалист в областта - Адвокат :wink:
Тема от сходен характер има и тук: viewtopic.php?t=60033
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот katysty » 08 Дек 2015, 12:46

Забравих да допълня, че колата е собственост на баща ми и е регистрирана на негово име.
Сега един адвокат ми каза за аналогичен случай при който актът е паднал, но не си спомняше подробности и къде се явява вратичката, когато имаш съставен акт за предоставяне на мпс на неправоспособен водач, а автомобилът не е твой. Ако някой може да хвърли повече светлина върху това условие ще съм благодарен.
katysty
Нов потребител

Мнениеот bobi9 » 09 Дек 2015, 17:08

:shock: Дано не храни семейство тоя адвокат :) Или поне дано не с тази дейност :)))
Както каза колегата по-горе, чл.102 ЗДВП е ясен. Легалната дефиниция за път също е широка.
bobi9
Потребител

Мнениеот katysty » 09 Дек 2015, 17:45

Той е ясен, но как мога да предоставя автомобил, който не е мой.
Аз просто бях на съседната седалка и не съм управлявал мпс-то, кой и как може да докаже, че аз съм и дал колата.
katysty
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 12 Дек 2015, 02:30

Човече, Стигаш твърде далеч!!!
"...как мога да предоставя автомобил, който не е мой." „кой и как може да докаже, че аз съм и дал колата”

Ти ще излезеш „чист” но ще превърнеш другите участници от тази шеметна история в престъпници! Запозна ли се с чл. 102 от ЗДвП.? Ето същината му: На водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно превозно средство се забранява да предоставя моторното превозно средство на водач, който е... ...неправоспособен водач.
Значи! : Хипотеза-1: Казваш, че си света вода ненапита и не знаеш, че момичето до теб е неправоспособно и нямаш общо с предоставяне на МПС-то. Тогава момичето излиза – крадла!? Защото ако не се докаже, кой й е дал колата... нали се сещаш...
Хипотеза-2: Щом не е откраднала колата а ти все още си света вода ненапита, излиза, че баща ти, който е собственик на автомобила, е нарушил цитирания член 102.
А сега помисли, дали не спадаш към „водача” или нещо-повече, „упълномощения ползвател”?! Защото, в случай, че се разпореждаш с МПС-то на тати, то ти се явяваш по-скоро второто. Па, макар и упълномощен устно. ;)
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот katysty » 16 Дек 2015, 01:15

Ами вината се прехвърля на него, но на него няма как да му съставят акт.
Да излезе НП, ще обжалвам и ще пиша каква е развръзката.
katysty
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Дек 2015, 10:01

Паркингът може да е в частен имот, но е за обществено ползване и на него важи ЗДП и правилникът за приложението му.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот katysty » 17 Дек 2015, 02:02

А извън работно време когато паркингът е затворен и достъпът за външни лица е преустановен. Те дори нямаха право да са на негова територия, това, че бариерата за момента беше вдигната не им предоставя достъп.
katysty
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 17 Дек 2015, 03:39

Кои са "те"?
Какво "право"?
Какъв "достъп"?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 17 Дек 2015, 17:07

ivanov_p написа:Паркингът може да е в частен имот, но е за обществено ползване и на него важи ЗДП и правилникът за приложението му.

:?: :!: :?: :lol: Експроприация и съветска власт :!: :!: :!: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 17 Дек 2015, 18:27

Покрай някой законодателни несъвършенства тук се приема, че имотът на едно ЮЛ или търговец е частен. Той не е чисто "частен" никъде по света. Ако беше такъв нито един проверяващ нямаше да може да влезе в него без разрешение на съда, а търговецът можеше да задържи и предаде на полицията всеки гражданин влязъл в такъв имот, съответно да го застреля в някой държави. Имотите, които не са държавни или общински, са такива за живеене(recedente, resedencial) и за търговска дейност(comercial). Когато наемеш имот, регистриран за живеене, апартамент или къща, или ползваш свой такъв имот за офис или друга дейност, собственикът и ползвателят попълват изрична декларация, че са съгласни там да влизат всички възможни фискали и полиция, както и да спазват законите които третират търговските имоти.
Който смята, че може да не спазва ЗДП в "частен" имот, защо не се замисли дали пазача няма право да го застреля, ако го види из частния имот или полицията да го арестува дори само на това основание?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 17 Дек 2015, 20:12

Не разбирам, защо се плюМчите толкоз по тоз елементарен казус :roll:
1. Тя е неправоспособна.
2. МПС й е предоставено, а не го е взела без разрешение.
3. Реално е "шофирала". Потеглянето е управляване на МПС!
4. В ЗДвП няма "външни" и вътрешни лица.
5. Паркингът е "път" за обществено ползване, а това, че е частна собственост, не променя фактите.
6. Това, че са се издънили левашки, не променя прочита и тълкуването на закона.

Да разбираме, че, според питащия, и според григоров, ако вляза с кола (без книжка!) в частен двор , и там прегазя котката, кучето (и тъщата!!!), няма да нося отговорност по чл.102 от ЗДвП :roll: Тъй ли?
:) :) :)

Защо всички неща, дето ги пише питащия тук, не ги напише на съда? :roll: Тъкмо да се посмеят малко, че нещо в последно време облачета са им надвиснали ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ