начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

данък върху възмездно придобиване на недвижим имот - база за

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

данък върху възмездно придобиване на недвижим имот - база за

Мнениеот kalina333 » 13 Мар 2015, 18:29

Здравейте,

Купих недвижим имот на търг при публична продан.
В постановлението за възлагане на имота няма вписана данъчна оценка.
В общината ми изчислиха този данък върху цената , на която реално съм купила имота.
В закона пише, че данъкът се изчислява върху оценката:
(2) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) При възмездно придобиване на имущество данъкът се определя от общинския съвет в размер от 0,1 до 3 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна - върху оценката на имуществото с по-висока стойност.

Казва се само оценката, а не данъчната оценка, но все пак изобщо не пише "цена на придобиване".
Аз поисках данъка да ми бъде изчислен върху данъчната оценка, но в МДТ ми отговориха, че аз нямам
данъчна оценка и не може да искам такава да ми бъде издадена, защото още не съм декларирала все още имота и няма право да искам за него данъчна оценка. А те ще ми приемат декларацията само след като платя данъка. това не е ли пълна простотия?

Е върху каква база трябва да се изчисли данъка според Вашето тълкуване , ако има какво да се тълкува ? Благодаря предварително за отделеното време и внимание на този въпрос
kalina333
Младши потребител

Re: данък върху възмездно придобиване на недвижим имот - баз

Мнениеот morka » 14 Мар 2015, 23:21

не е добра идея законите да се четат през ред, по диагонал и избирателно (всъщност това бих нарекла простотия)
чл. 46 ал. 2 т. 1 ЗМДТ
morka
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ