начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Цесия на вземане по депозит в КТБ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Цесия на вземане по депозит в КТБ

Мнениеот ivanov_p » 13 Ное 2014, 11:12

Бъркате различни неща. Едното е гарантирано от държавата плащане към вложителите(клиентите) на банката, което може да се определи условно като плащане на чужд дълг, след което се встъпва в правата на кредитора, другото са отношения между банката и клиента, без значение дали е кредитор или длъжник. Едното няма общо с другото.
Не четох договора на Литекс, 4 стр. ми е нормата за седмица, а и няма защо да го четеш след като видиш подсъдността, но от цялата история най-вероятно ще го отнесат цедентите, а цесионера няма да получи нищо или поне това, което очаква.
Относно цесионерите. Изключително глупаво е да дадеш нещо, с отсрочено за повече от 10 мин. плащане, на дружество с ограничена отговорност, без преди това да си взел в залог златния часовник на управителя. Ако някой цесионер види пари от тези сделки може да дам заем на Гриша Ганчев и без гаранции, но не вярвам.
Имаше някакви сложни условия, ако нещо станело, пък не станело, можело да се плати, ама не било сигурно и т.н. Типичен договор на голяма и скъпо платена адвокатска кантора, където нямат никаква представа от материята и образно казано с договора хвърлят двете страни в пропастта, като се мъчат да дадат на едната парашут.
Производството по несъстоятелност е съвсем различно, в него няма "прихващания" между суми, а между съотношения, напр. 1 млн. не се прихваща с 1 млн. Това не е правен, а библейски закон, защото "това, което го няма не може да се брои". Масата в която влиза този единият милион кредит се покрива от масата в която влиза единият милион дълг, до масата на кредита, т.е. срещу 1 млн. купен кредит може да вземеш 100 лв. от масата на несъстоятелността, може да вземеш и 500 хил., но винаги по-малко от 1 млн., защото ако масата на несъстоятелността беше равна на задълженията, нямаше да има производство по несъстоятелност.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 13 Ное 2014, 11:46

Иванов, бъркаш цедент и цесионер. Лицата, които си продават вземанията са цеденти, а не цесионери :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 13 Ное 2014, 12:00

ivanov_p написа:Относно цесионерите. Изключително глупаво е да дадеш нещо, с отсрочено за повече от 10 мин. плащане, на дружество с ограничена отговорност, без преди това да си взел в залог златния часовник на управителя. Ако някой цесионер види пари от тези сделки може да дам заем на Гриша Ганчев и без гаранции, но не вярвам.
Имаше някакви сложни условия, ако нещо станело, пък не станело, можело да се плати, ама не било сигурно и т.н.

Схемата е за хора с големи депозити.Първо не са случайни, второ могат да си позволят адекватна юридическа помощ. Ако имаш да вземаш 10 000 000 от КТБ , не би ли рискувал? Да вземеш 196000 или 5 000 000 след 18м.? Спокойно може да се договори и обезпечение....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 13 Ное 2014, 12:38

"Надеждата винаги умира последна"
За това си има основание:
Веднъж трите сестри - Вяра, Надежда и Любов, отишли при една врачка да питат колко ще живеят.
Врачката им казала - Любов ще живее 92 години, Вяра 95, а Надежда 98 години.
Ама защо Надежда ще живее най-много - попитали сестрите.
Така е - Надеждата винаги умира последна - казала врачката.
Последна промяна neutralen на 13 Ное 2014, 20:21, променена общо 1 път
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 13 Ное 2014, 12:52

второ могат да си позволят адекватна юридическа помощ.

Те могат, но не знаят къде да я търсят. Литекс, като длъжник, има други ходове в несъстоятелността, много по-ефективни, но това е сложно производство, даже аз не го знам добре, какво остава за адвокати.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 13 Ное 2014, 13:01

:D Хареса ми самочувствието ти.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот legal123 » 13 Ное 2014, 14:30

За съжаление и аз съм на мнение, че при посочената ситуация не сте вложител.
legal123
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 13 Ное 2014, 19:42

legal123 написа:За съжаление и аз съм на мнение, че при посочената ситуация не сте вложител.

Нищо не разбрах - кой не е вложител и кой друг е на същото мнение като вашето :roll:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Melly » 13 Ное 2014, 20:14

neutralen написа:
legal123 написа:За съжаление и аз съм на мнение, че при посочената ситуация не сте вложител.

Нищо не разбрах - кой не е вложител и кой друг е на същото мнение като вашето :roll:

Е хубава работа - за ivanov_p става дума.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 13 Ное 2014, 20:55

"Хитрата сврака с двата крака"
А. не може Иванов да няма депозит в КТБ. Но не иска да си признае - където има "далавера", той е там. :D
Да не забравяме, че той много се надяваше, че цесиите са законни.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Melly » 13 Ное 2014, 20:59

Нали? :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 13 Ное 2014, 22:30

Естествено, че не съм вложител, но това няма отношение към разума на закона. Купеното вземане към КТБ може да се прихване, но не при условията на ЗЗД, а на ТЗ и там е дръвчето. Всички ще изпищят, а тези със сложните договори може да загубят и привилегията.
Всъщност добре, че е темата, сетих се, че имам два идентични случая за решаване тези дни - купени вземания от синдик срещу "прихващачи", нямало да плащат, защото и те имали фактури, гачели съм счетоводител и ме интересуват. В единия случай насрещните вземания са преди преди несъстоятелността, в другият в годишния срок преди производството, но след началната дата на несъстоятелността. При КТБ всички ще са в положението на втория случай, ще могат да прихващат, но на опашката.

Между другото при първия случай има известно противоречие в практиката, някой съдии приемат, че когато двете вземания са възникнали и станали изискуеми преди вписването на производството по несъстоятелност може да се погасяват директно, без кредиторът на длъжника в несъстоятелност да е предявил вземането на синдика по реда на 685 ТЗ, а с изявление до същия по реда на чл. 645 ТЗ. В това няма разум по много причини, най-важната от които е, че не е в моя полза.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 13 Ное 2014, 22:44

"Тука има, тука няма"
Иванов, в този форум няма далавера. Не си губи времето тука.
Е, никой не е очаквал да си признаеш, че имаш депозит в КТБ. Кой си признава грешките.
Шегувам се.Не го вземай насериозно :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 13 Ное 2014, 22:55

Аз не съм спестител, но ако бях в КТБ с 1 млн. щях да изтегля каквото ми даде държавата, чинно да се впиша в списъка на кредиторите, ще организирам агитка на събранието, за да определим правилно обособените части от вземанията и като започне продажбата на тези обособени части да ги направя прихващане с или без доплащане и избия парите от там. Както е казал Джержински " За да се добереш до парите трябва да си с бистър ум и бързи крака"!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 13 Ное 2014, 23:23

"Тук надежда всяка оставете" - Данте Алигиери
Иванов, ти си прагматик. Как си представяш връщането на 4 милиарда лева. Делото по несъстоятелност ще продължи над 10 години. Съдията на когото ще го възложат ще се пенсионира с това дело. Наказателното дело ще продължи до изтичането на давността и ще приключи без някой да бъде осъден. Пий една студена вода и продължавай напред.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 13 Ное 2014, 23:40

Ти да не чакаш на един крак? Живота си тече, ти чакаш. Десет години-десет, аз съм чакал и повече. Тези дни взех едно задължение по фактура, един келеш отказал за плати двеста лева, крещял на позната, въобще държал се много обидно, заплашвал с адвокати и съдии ако тръгнат да го съдят. Проучих мекерето и установих, че работи на няколко добре платени места, на едното като специалист по преговори. Очевидно е решил така да изплаши момичетата и една баба в офиса, а отделно и работници, които са му правил ремонт, защото и на тях не платил. Аз пък разбирам от други неща, строих ги да подготвят всички документи и чинно ще чакам да минат 3-4 години, след което ще пусна иск за главницата и 36 иска за всеки месец лихва. Времето си тече, ако си млад може да чакаш и 50 години.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Solomon » 27 Ное 2014, 17:20

А на мен пък ми е интересно какво ще се случи, ако цесията е с дата преди поставянето на КТБ под особен надзор, например още от май месец!? Разбира се с нотариална заверка на подпис, дата и съдържание!?
Solomon
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 27 Ное 2014, 20:16

Нотариалната заверка не е елемент от състава на договора. Цесията ще бъде валидна ако Банкате е уведомена от Цедента, а не от Цесионера. Ако е второто Цесията ще бъде невалидна.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 27 Ное 2014, 21:03

С цесиите е ясно какво ще се случи, каквото и досега. Прехвърления влог е защитен до размера си. Когато се говори за "цесия" в публичното пространство и във вр. с КТБ се има предвид не самата цесия, а прихващането, за което е ясно, че няма да стане както са си го мислили, защото се влиза в несъстоятелност.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 27 Ное 2014, 22:12

:D Прочети какво написах в самото начало на темата и какво си написал ти и кажи кой е "познал" - ти, или аз.
neutralen
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ