Здравейте,
Имам нужда от помощ при решаване на следния казус:
Станах поръчител и съдлъжник с още един колега, който е само поръчител, за теглене на кредит на мой много близък. По стечение на обстоятелствата (катастрофа с множество фрактури и дълъг престой в болница) на кредитополучателя се наложи да закъснее с вноските по кредита. Впоследствие той се договори с ДСК и плащането продължи. Но другият поръчител се притеснил, след като го заплашили от ДСК, че ще дадат кредита на съдия изпълнител и той без да се обади нито на мен, нито на длъжника, изплатил остатъка от кредита.
Сега другия поръчител е завел иск срещу мен като поръчител да му възстановя 1/2 от платената сума и едновременно с това срещу длъжника за цялата сума! Това го разбрах, като получих определението на РС срещу мен като ответник по делото! Посъветвайте ме как е най-уместно да постъпя и кое е най-правил но!
Предварително Ви благодаря за оказаната помощ!
- Дата и час: 04 Дек 2024, 19:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ИЗПЛАТЕН КРЕДИТ ОТ ПОРЪЧИТЕЛ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ИЗПЛАТЕН КРЕДИТ ОТ ПОРЪЧИТЕЛ
Здравейте , според мен е необходимо да се обърнете към адвокат , за да се прецени защитата Ви.
Принципно преди да изпълни поръчителят трябва да уведоми длъжника/Това в хипотеза , в която вече нямаме образувано гр.д от кр.,заповедно или изп.дело/.Ако не го стори то приложение намира чл.143 ал.2 от ЗЗД:Длъжникът не отговаря към поръчителя, ако е изпълнил задължението, преди да е бил уведомен за направеното от поръчителя плащане. Ако поръчителят е изпълнил задължението, без да уведоми за това длъжника, последният може да му противопостави възраженията, които е могъл да направи на кредитора при изпълнението. И в двата случая поръчителят може да иска връщането на онова, което кредиторът недължимо е получил.
В случая Вие не сте платили , така че не може да направите 1-то възражение , но е възможно да имате възражения , който сте могли да направите на КР и сега да ги противопоставите на поръчителя , примерно за липса на основания за предсрочна изискуемост и т.н.
Успех!
Принципно преди да изпълни поръчителят трябва да уведоми длъжника/Това в хипотеза , в която вече нямаме образувано гр.д от кр.,заповедно или изп.дело/.Ако не го стори то приложение намира чл.143 ал.2 от ЗЗД:Длъжникът не отговаря към поръчителя, ако е изпълнил задължението, преди да е бил уведомен за направеното от поръчителя плащане. Ако поръчителят е изпълнил задължението, без да уведоми за това длъжника, последният може да му противопостави възраженията, които е могъл да направи на кредитора при изпълнението. И в двата случая поръчителят може да иска връщането на онова, което кредиторът недължимо е получил.
В случая Вие не сте платили , така че не може да направите 1-то възражение , но е възможно да имате възражения , който сте могли да направите на КР и сега да ги противопоставите на поръчителя , примерно за липса на основания за предсрочна изискуемост и т.н.
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|