начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Закона за потребителския кредит и малко въпроси по него.

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закона за потребителския кредит и малко въпроси по него.

Мнениеот pitasht » 23 Сеп 2013, 15:27

Признавам си от доста време не съм чела този закон, нямах случаи и не ми се е налагало. днес обаче изчетох закона и останах с доста питанки.
чл. 10 ал.2) Кредиторът не може да изисква и да събира от потребителя каквото и да е
плащане, включително на лихви, такси, комисиони или други разходи, свързани
с договора за кредит, които не са предвидени в сключения договор за потреби
телски кредит.
Моят въпрос ако в договора не е упомената наказателната лихва а същата е отразена в общите условия към които договора препраща това значи ли че тя не е предвидена в договора/ дали го тълкуваме стеснително или разширително/ и не се дължи.
Чл. 33 от Закона за потребителския кредит
(1) При забава на потребителя кредиторът има право само на лихва
върху неплатената в срок сума за времето на забавата.
(2) Когато потребителят забави дължимите от него плащания по кредита,
обезщетението за забава не може да надвишава законната лихва.
това означава ли че наказателната лихва от 10 пункта над уговорената разбирай някъде към 24-25% е недопустима?
Ще се радвам на всяко мнение и на това дали комисия за защита на потребителя може да помогне или няма смисъл да се обръщаме към нея?
pitasht
Активен потребител

Re: Закона за потребителския кредит и малко въпроси по него.

Мнениеот pitasht » 25 Сеп 2013, 12:09

:D
pitasht
Активен потребител

Мнениеот ivodam » 25 Сеп 2013, 13:15

И аз имам въпрос по този закон, а именно дали кредитните карти попадат под неговото действие, вече питах в друг раздел, ма пак така мълчание, нещо ми прави впечатление в този форум, че господата и дами юристи доста неохотно споделят мнения и опит по финансови и банкови въпроси, питам се защо ли... :roll:
ivodam
Потребител

Мнениеот pitasht » 13 Окт 2013, 12:08

ivodam написа:И аз имам въпрос по този закон, а именно дали кредитните карти попадат под неговото действие, вече питах в друг раздел, ма пак така мълчание, нещо ми прави впечатление в този форум, че господата и дами юристи доста неохотно споделят мнения и опит по финансови и банкови въпроси, питам се защо ли... :roll:

Аз мисля че не попада но не пречи да опиташ с жалба до комисията да провериш. Чувала съм че има начин да превърнеш кредитната карта в потребителски кредит но дали ще се съгласи банката е друг въпрос???
Иначе като имам някакъв резултата ще постна....
pitasht
Активен потребител

Назад към Търговско право