Здравейте колеги, наскоро попаднах на формуляр на Запис на заповед, в която част от съдържанието е предварителен отказ на длъжника от процесуално право да обжалва издаването на заповедта за незабавно изпълнение.
Текстът гласи "...като Издател на настоящата ЗЗ, се задължавам неотменимо и безусловно без никакви възражения, да заплатя на...".
Изненадах се..Предварителния отказ от право на защита...Не е ли това нарушение на принципа за равенство на страните?
Ще се радвам да споделите мнения и ако споделяте такава практика, да посочите на какво правно основание почива.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 17:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
предварителен отказ в ЗЗ от процесуално право по чл. 414 ГПК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
предварителен отказ в ЗЗ от процесуално право по чл. 414 ГПК
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Re: предварителен отказ в ЗЗ от процесуално право по чл. 414
Да не би да са имали предвид изрична клауза "без протест" (чл. 496 и сл. ТЗ)?
Струва ми се, че тълкуваш широко уредбата на ЗЗ, като вкарваш и отказ от права. Дори и страните да са целели такъв, той няма да породи действие по ЗЗ, при нея реквизитите са изрично разписани (и изяснявани многократно по тълкувателен път).
Струва ми се, че тълкуваш широко уредбата на ЗЗ, като вкарваш и отказ от права. Дори и страните да са целели такъв, той няма да породи действие по ЗЗ, при нея реквизитите са изрично разписани (и изяснявани многократно по тълкувателен път).
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Тц, нямам предвид този реквизит. Него си го има отделно...Да не би да са имали предвид изрична клауза "без протест" (чл. 496 и сл. ТЗ)?
Нищо не вкарвам аз...Вероятно някой държавен служител го прави на стр. 3 тук - http://www.az.government.bg/OPHR/storage/documents/41_Instrukcia-1203_IAP.pdfСтрува ми се, че тълкуваш широко уредбата на ЗЗ, като вкарваш и отказ от права. Дори и страните да са целели такъв, той няма да породи действие по ЗЗ, при нея реквизитите са изрично разписани (и изяснявани многократно по тълкувателен път).
И аз мисля, че ЗЗ с такъв текст не би трябвало да породи действие.
Задължителните реквизити са налице, но е вкаран и този предварителен отказ като доп. реквизит. Нищожна е за мен (противоречи на закона), ама на кво правно основание - противоречие с процесуален принцип?
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Видях. На мен не ми звучи като отказ от процесуални права. Искали са с най-общ текст да изключат каквито и да било претенции на платеца по ЗЗ и затова са вметнали това "без каквито и да било възражения". Доколко удачно им се е получило с точно тази формулировка, е друг въпрос. Няма пречка според мен, ако платецът има възражения (нап. че е вече платил към датата на предявяване на ЗЗ за плащане), да си ги предяви по съответния ред.
Ако пък ЗЗ е издадена за обезпечение и изрично е записано някъде, че е за това, възраженията му си стоят по вземането, което е обезпечено със ЗЗ.
Но това си е само раздумка за теориите. Каква е била целта на държавната агенция, предложила точно този текст на ЗЗ, можем само да гадаем.
Ако пък ЗЗ е издадена за обезпечение и изрично е записано някъде, че е за това, възраженията му си стоят по вземането, което е обезпечено със ЗЗ.
Но това си е само раздумка за теориите. Каква е била целта на държавната агенция, предложила точно този текст на ЗЗ, можем само да гадаем.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
"Каквито и да било", ама чак пък толкова...Искали са с най-общ текст да изключат каквито и да било претенции на платеца по ЗЗ и затова са вметнали това "без каквито и да било възражения".
Наистина няма пречка, но чрез ЧЖ на основание чл. 419 ал 2 ГПК (естественно едновременно с възражение по чл. 414 ГПК).Няма пречка според мен, ако платецът има възражения (нап. че е вече платил към датата на предявяване на ЗЗ за плащане), да си ги предяви по съответния ред.
За мен макар и теоретичен (към момента), казусът е интересен.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
За мен също. Не съм ровила за практика по въпроса. Има ли такава? Пусни някое решение, ако ти е попадало.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Не съм търсил практика.
Абе, ще се спре ИП, но ако има основание зад ЗЗ (както в случая има), пак ще бъде възобновено след увжававане на уст. иск...В най-добрия случай, Дл. печели отлагане във времето на неизбежното.
Абе, ще се спре ИП, но ако има основание зад ЗЗ (както в случая има), пак ще бъде възобновено след увжававане на уст. иск...В най-добрия случай, Дл. печели отлагане във времето на неизбежното.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|