здравейте, не ми е ясно образецът на подписа на прокуриста трябва ли да е нотариално заверен? и като чета Тарифата не става ясно каква е държ. такса за вписване на прокурист
предварително благодаря!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
прокурист на ЕТ - образец от подпис
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: прокурист на ЕТ - образец от подпис
vicki_r, по принцип образецът на подписа на прокуриста трябва да е нотариално заверен, но зависи и от това прокурист на какво ще бъде. Упълномощителната сделка също трябва да е с нотариално заверен подпис на упълномощителя.
- marti_gor
- Потребител
прокуристът ще е на Ет и затова се чудех дали трябва да дава съгласие и образец от подпис с нотариална заверка
- vicki_r
- Младши потребител
За това което питате виж чл.21 - 25 от ТЗ. За дължимите такси за вписване на "прокура" проверете в Агенцията по вписванията - за най-сигурно. Не забравяйте че между ЕТ и прокуриста следва да има договор за управление, тъй като Прокуриста е търговски управител на предприятието на собственика.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen, договорът обаче май не се дава в Агенцията
за таксата и в агенцията не я знаят - според едната служителка май била 35, а според другата - 50, платих 50 за да не ми направят отказ дали постъпих правилно не знам?
за таксата и в агенцията не я знаят - според едната служителка май била 35, а според другата - 50, платих 50 за да не ми направят отказ дали постъпих правилно не знам?
- vicki_r
- Младши потребител
Всичко е според зависи какво искат от Агенцията по вписванията - каквото кажат, това им давам.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Всичко е според зависи какво искат от Агенцията по вписванията - каквото кажат, това им давам.
Точно така се прави. В Агенцията знаят най-добре какво трябва да се даде. Служителките за завършили съкратен курс по право и тяхното мнение е меродавно.
Пожелавам Ви успех!
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
DEKAH, spored Вас колко е таксата за назначаване на прокурист на ЕТ - 35 или 50 или нещо друго? аз изгорях с 50, но все пак ми се ще от обща култура да разбера дали съм се минала или не
- vicki_r
- Младши потребител
според мен правилно сте платили таксата, не могат да Ви направят отказ, но и аз се запитах, че ако се мине с по-ниската такса пак може да не откажат.... наистина има известна неяснота в тарифата на АВ
- marti_gor
- Потребител
vicki_r написа: DEKAH, spored Вас колко е таксата за назначаване на прокурист на ЕТ - 35 или 50 или нещо друго? аз изгорях с 50, но все пак ми се ще от обща култура да разбера дали съм се минала или не
Наредбата е категорична.
Назначаването на прокурист е обстоятелство, което се вписва за първи път и таксата е 50 лв./съответно 25 лв. по ел.път/
Във всички останали случаи - смяна на прокурист, заличаване на прокура и т.н., държавната такса е в размер на 30 лв - за промени на вече вписани обстоятелства./съответно 15 лв. по ел.път/
-
DEKAH, благодаря Ви за ясния и категоричен отговор! като по чудо съм платила 50, но пък умишлено не съм приложила Дог. за управление, считайки че щом не е упоменат в заявлението не се прилага. Може ли да се постанови отказ поради това Моя приятелка го е приложила ...
- vicki_r
- Младши потребител
vicki_r написа:DEKAH, благодаря Ви за ясния и категоричен отговор! като по чудо съм платила 50, но пък умишлено не съм приложила Дог. за управление, считайки че щом не е упоменат в заявлението не се прилага. Може ли да се постанови отказ поради това Моя приятелка го е приложила ...
Хайде да прочетем закона и да видим кое точно подлежи на вписване:
ПРОКУРИСТ (ТЪРГОВСКИ УПРАВИТЕЛ)
Чл. 21. (1) (Изм. - ДВ, бр. 70 от 1998 г.) Прокуристът е физическо лице, натоварено и упълномощено от търговец да управлява предприятието му срещу възнаграждение. Упълномощаването може да бъде дадено на повече от едно лице за отделно или съвместно упражняване. Упълномощаването на прокуриста (прокура) трябва да бъде с нотариално заверени подписи и да се заяви от търговеца за вписване в търговския регистър заедно с образец от подписа на прокуриста.
(2) Прокуристът се подписва, като прибавя към фирмата своето име и добавка, която сочи прокурата.
(3) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2011 г., в сила от 15.02.2011 г.) Не може да бъде прокурист лице, обявено в несъстоятелност, както и лице, което е било управител, член на управителен или контролен орган на дружество, прекратено поради несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на решението за обявяване на несъстоятелността, ако са останали неудовлетворени кредитори.
Т.е. в чл.21 е определен редът за овластяване на прокуриста - с пълномощно /в което се определя представителната власт/ с нотариално заверен подпис, както и е определено, че е нужно да се предостави нот. заверен образец от подпис на прокуриста.
Ал.3 на същия член определя кои лица не могат да са прокуристи и в тази връзка е необходимо да се декларират липсата на обстоятелствата визирани там.
Договорът си е м/у прокуриста и търговеца - той може да е трудов, може да е граждански. Това няма никакво значение за търговския регистър.
-
DEKAH , благодаря Ви, и образецът от подписа на прокуриста ми е с нот. заверка, но като четох чл. 21 ал. 1 от търг. закон там не е указано, че образецът трябва да нот. заверен и затова много, ама много се чудих, докато накрая за по-сигурно го заверих
ако получа отказ /ама май няма да има/ ще жаля чрез Вас, разбира се ако приемете. Приятен weekend и благодаря!
ако получа отказ /ама май няма да има/ ще жаля чрез Вас, разбира се ако приемете. Приятен weekend и благодаря!
- vicki_r
- Младши потребител
Във връзка с темата един въпрос с практическо и правно значение - освен при ЕТ, може ли да има "прокура" и при ООД/ЕООД и АД.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen, мисля си, че няма пречка, но не съм юрист! фирмата на моята приятелка е ЕООД и тя има прокурист, но когато е подала документите в АВ е приложила и договор за управление, а аз такъв договор не съм приложила. . Като все си мисля, че не е необходимо да се прилага договор за управление.
- vicki_r
- Младши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|