начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

прекратяване на договор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на договор

Мнениеот janka61 » 30 Сеп 2011, 15:47

Здравейте! Преди месец ме избраха за домоуправител. Има сключен договор на 08.08.2006г. от предишния за наем на рекламна площ със рок 5 години. На 08.08.2011 договорът е подновен отново за 5 години. Тъй като мисля че е неизгоден, а пък и друга фирма предлага тройно по-голяма сума искам да прекратя договора. В клаузите за прекратяване на договора пише: 1.по взаимно съгласие; 2.при изтичане на срока; 3.при погиване на имота. Четох ЗЗД но не мога да се ориентирам.
Въпросът ми е - на какво основание мога да прекратя договора с примерно 15-дневно или 1-месечно предизвестие.
janka61
Младши потребител

Re: прекратяване на договор

Мнениеот rts » 30 Сеп 2011, 18:05

Трудно е да се отговори без да се види договора. Посетете адвокат.
rts
Активен потребител

Мнениеот meandar » 30 Сеп 2011, 18:59

На никакво основание не можете да прекратите едностранно договора. На нашата правна система такова е познато само в случаите, когато това изрично се предвижда от разпоредба на закон или уговорка в договор. Да се приеме, че всяка от страните би могла едностранно да прекратява съществуваща между тях договорна връзка, би означавало да се приеме, че договорите имат обвързващо действие само доколкото една от страните не пожелае да прекрати съществуващата връзка.
meandar
Младши потребител

Мнениеот janka61 » 30 Сеп 2011, 19:01

От отговорите на разбрах - мога ли да прекратя договора едностранно. В заключителните разпоредби няма текст за неустойка. Ако някой желае да ми помогне ще изпратя договора
janka61
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Сеп 2011, 19:15

Вижте какво пише в договора за възможностите за прекратяване, явно не е предвидена такава възможност за прекратяване с предизвестие, по - скоро по взаимно съгласие.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот meandar » 30 Сеп 2011, 20:55

Четете внимателно. За втори път Ви отговарям, че не можете да прекратите договора едностранно.
meandar
Младши потребител

Мнениеот red_gendo » 09 Дек 2014, 01:11

в тази връзка имам следният казус : аз съм домоуправител. Понеже покрай мен са само изкукали пенсионери ми писна от номерата им и им се карам постоянно за всичко което не спазват - боклуци пред вратите като си оставят торбите, чупене на ключове за осветление и т.н. Та си навлякох омразата на доста от комшиите. Сега искат да ме сменят. Могат ли да свикат сами общо събрание без мое участие и легитимно ли е то ? Решенията му как се приемат , като аз домоуправителя не съм бил там ? Не е свикано 3 дена преди събранието но това няма как да докажа. Както и да е . Ок едностранно не могат да ме заменят, а как тогава ? При това имам и следното питане - тази статия че задължително се заплаща за домоуправител вярна ли е ? http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=494429 . Ако да закона в сила ли е? Ако да колко е минималната сума за заплащане на месец за домоуправител ? Мога ли ако ме сменят да искам неустойка? А ако досега не съм получавал възнаграждение може ли ?
red_gendo
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ