начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Кучешки лай

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Кучешки лай

Мнениеот svettoslav » 01 Авг 2010, 19:30

jiji2 написа:Не изчетох подробно цялата тема, но четейки се сетих, че има практика по чл.109 от ЗС за подобни случаи... Спомням си, че четох решение, потвърдено и от Върховен съд, за един съсед, който имал кочини и отглеждал прасета пред сградата на ищците. Имало лоши миризми, неприятни звуци... И го осъдили - да преустанови да ги отглежда там и да премахне кочините...
Така че, дълъг и сложен вариант, но може да се използва и срещу собствениците на кучета, които пречат на собствениците да си упражняват правата на собственост и да си ползват апартаментите според предназначението им.

И аз се сещам за такова решение.Надали обаче е най-издържаното.
Наистина понякога се срещат и обективно съединени искове с такъв по чл.45 ЗЗД.Но по-скоро се касае само за непозволено увреждане,отколкото за накърняване на вещно право в посочените случаи.
Питащите не разбраха ли в крайна сметка,че правните спорове се решават по съдебен ред?Поне това трябва да им е станало ясно.
Или може би" По-добре на работа недоспал,отколкото при адвокат-"канибал".
Както желаете.Изборът е лично Ваш.
А иначе поговорката "храни куче да те лае" може да се измени-примерно "храни куче да те не лае" :!:
Само че тогава питащите да внимават,защото правна помощ задължително ще им е необходима.Унищожаването на чужда движима вещ е престъпление от общ характер,което,като е извършено умишлено,се наказва с лишаване от свобода до 5г. ли беше,повече ли беше.. :?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот lucius_seneca » 02 Авг 2010, 15:30

svettoslav написа:
jiji2 написа:Не изчетох подробно цялата тема, но четейки се сетих, че има практика по чл.109 от ЗС за подобни случаи... Спомням си, че четох решение, потвърдено и от Върховен съд, за един съсед, който имал кочини и отглеждал прасета пред сградата на ищците. Имало лоши миризми, неприятни звуци... И го осъдили - да преустанови да ги отглежда там и да премахне кочините...
Така че, дълъг и сложен вариант, но може да се използва и срещу собствениците на кучета, които пречат на собствениците да си упражняват правата на собственост и да си ползват апартаментите според предназначението им.

Наистина понякога се срещат и обективно съединени искове с такъв по чл.45 ЗЗД.Но по-скоро се касае само за непозволено увреждане,отколкото за накърняване на вещно право в посочените случаи.
Питащите не разбраха ли в крайна сметка,че правните спорове се решават по съдебен ред?Поне това трябва да им е станало ясно.
А иначе поговорката "храни куче да те лае" може да се измени-примерно "храни куче да те не лае" :!:
Само че тогава питащите да внимават,защото правна помощ задължително ще им е необходима.Унищожаването на чужда движима вещ е престъпление от общ характер,което,като е извършено умишлено,се наказва с лишаване от свобода до 5г. ли беше,повече ли беше.. :?

Няколко зрънца разум и истина сред море от общи приказки и откровенно подбуждане към осъществяване на състава на чл.216 от НК.

Адвокатът няма да е "канибал", а по -скоро достатъчно умствено-професионално зрял :wink:
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот niki35 » 02 Авг 2010, 23:29

liliangelov написа:Здравейте,моя проблем е сходен.Живея на втория етаж и под мен има куче-голямо,не му знам породата.При всеки шум то лае,а понякога и вие.Вчера сутринта за пореден път ме събуди с лаенето си в 4.30,тази нощ в 3 часа,после в 5 и сега вече аз Ви питам какво по дяволите да правя.Опитвах на няколко пъти с добро,с разговори,като исках от собствениците да го озаптяват и да не лае и вие поне от 22.00 до 6.00.Собствениците му са възрастна "дама" пенсионерка и сина й инвалид с психични отклонения.И двамата пият някакви хапечета и спят нон стоп,почти съм сигурна ,че те не го й чуват като лае "дрогирани" от лекарства,защото то си лае в 3 часа през нощта по 15 мин. и лая му кънти в затверените полупразни стаи и никой нищо не му казва....те спят.От жилището им се разнася неимоверна воня,когато те отворят някои прозорец,за да се проветрят /което не става често/,аз от горе затварям....и други съседи са им правили забележка,но ефекта е никакъв.Много обичам животните,но ми писна да хода на работа недоспала и то не защото съм купонясвала.....мислех да пиша жалба и да събера подписите на съседите,ама като четох горните постове нещо хич не съм обнадеждена.Моля Ви кажете ми законов ред,по които ще постигна нещо....ИСКАМ ДА СПЯ СПОКОИНО....
Благодаря Ви предварително!

Мога да Ви продам лиценз на доказани мерки.
niki35
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 03 Авг 2010, 10:48

lucius_seneca написа: svettoslav написа:

Няколко зрънца разум и истина сред море от общи приказки и откровенно подбуждане към осъществяване на състава на чл.216 от НК.

:shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :!: :!: :!:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот lucius_seneca » 04 Авг 2010, 04:18

svettoslav написа: :shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :!: :!: :!:

В твоя съвет са няколкото зрънца разум и истина от цялата тема(всички останали мнения).

тоест +1
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 04 Авг 2010, 11:14

Аааа,ясно.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот cveteli » 04 Авг 2010, 19:42

Здравейте! Понеже и аз имам подобен преблем, за това реших да се включа тук вместо да пусна нова тема. Моят съсед има над 50 кучета, които отглежда с цел продажба. Лаят някак си търпим, но той ги храни с карантии и миризмата е непоносима. Също ни е страх от различни зарази, които могат да плазнат, хем от карантиите, хем от плъховете и мишките, които разнасят карантиите навсякъде. Не знам дали можете да си представите в какъв ад живеем. Цялата улица събрахме подписки срещу него, писахме до общината, но отговора все е: "Щом кучетата имат паспорти нищо не можем да направим" . С всяка изминала година миризмата плъзва все по- надалеч по улицата и все повече хора се оплакват от него. Помолихме и него да предприеме мерки, като фризери например, но от 3 години резултат няма. Моля, ако някой може да ми даде съвет, какъвто и да е, нека го направи ! Благодаря предварително !
cveteli
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 09 Авг 2010, 23:51

Проблема нараства лавинообразно...
nikiboy
Потребител

Мнениеот eurolinker » 10 Авг 2010, 14:37

Присъединявам се към това мнение. Има наистина практика и ако ангажирате адвокат, той може да заведе иск базиран именно на чл.109 от ЗС. Защо? Въпросният човек пречи на вас и останалите съсобственици да ПОЛЗВАТЕ жилищата си, следователно той косвено нарушава горната разпоредба. Най-важното в случая ще бъде да сте единни с останалите съсобственици. Но можете да заведете иска и само от свое име. Но преценете-ако завеждате иск, забравете след него за варианта с "почерпването" на кучетата. Успех.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот liliangelov » 13 Окт 2010, 20:08

Здравейте,
преди почти три месеца споделих тук проблема си с кучето в апартамента под мен.Правихме подписка /40 подписа/,прикрепихме я към жалба,която отнесохме към всички възможни институции.....керванат си върви а кучето си лае....моля Ви ако някои може да ми помогне по незаконен начин да си разреша проблема,нека ми пише на лични...по законен не става.що се отнася до тия от защита на животните-каня ги всичи да пренощуват по една нощ у дома и тогава ще си говорим.И аз обичам животните,но от три месеца не съм спала и никои в тая държава не може да ни защити.Къде са тия от защита на хората?
liliangelov
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 13 Окт 2010, 22:32

:D А аз като прочетох цялата тема и изказванията ,мисля,че животните са по умни от нас , не искам да засягам никого но всяко живо същество си има нужда от свобода и пространство
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот liliangelov » 14 Окт 2010, 19:51

toni_sf написа::D А аз като прочетох цялата тема и изказванията ,мисля,че животните са по умни от нас , не искам да засягам никого но всяко живо същество си има нужда от свобода и пространство

Абсолютно съм съгласна с теб.Животното под мен не се извежда с дни на ред на разходка,не го хранят както трябва и когато то започне да протестира лаейки и да с иска своето,обикновенно го отнасят съседите.В конкретния случай стопанина се е "дрогирал" със сънотворни и даже не го и чува.......е какво да правим ние човеците тогава,в часност аз.....???
liliangelov
Нов потребител

Мнениеот badazz » 08 Дек 2010, 12:17

Ето едно решение:
http://shop.olele.net/hobi-i-sportna-ek ... i-lai.html
Дано да помогне!
badazz
Нов потребител

Мнениеот gogarero » 01 Юни 2011, 17:57

Здравейте,
Проблемът Ви може да се реши стига да имате желание и време.Ето Ви линк към 2 наредби, които релгаментират общественият ред и отглеждането на домашни животни.
http://sofiacouncil.bg/index.php?page=ordinance&id=103
http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=36

Успех :D !
gogarero
Нов потребител

Мнениеот alexandar25 » 11 Юни 2012, 13:24

109 или 45 според вас ще е по правилното основание? Лично аз, считам 109, защото все пак с този иск бих си защитил в ПЪЛЕН ОБЕМ правото на собственост, което все пак включва, като съм си в апартамента да мога и да си почивам необезпокояван... :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот borovinka » 11 Юни 2012, 14:05

До питащата с куче, което домува в апартамента под нейния:

Не разбрахме само в правилника за вътрешния ред на етажната ви собственост дали има точка, в която да пише нещо от сорта на "забранява се отглеждането на домашни животни в сградата и общите й части, както и в прилежащите към нея дворни места"? В нашата кооперация например има забрана за отглеждане на домашни животни - включително и котки, в апартаментите. Може да се гледат само рибки (и евентуално папагалчета, но не и по терасите, за да не вдигат шум).
Ако сте се сетили на общото събрание да си гласувате такава клауза, спокойно пуснете един иск против съседа-тормозител с кучето.
Ако не сте се сетили - давам ви примерна точка от дневния ред на следващото ОС на Ет.собственост. :roll:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот nedbmw69 » 12 Сеп 2014, 17:41

Стара хубава тема с недовършен край та реших да я продължа! Имаме отдавана проблем с един комшия на село където живеят възрастните ми родители. То не бяха жалби до Общината до ОДБХ-то, та и вече до прокуратурата понеже лицето го знаем, че умишлено си държи кучета 10бр. близо до къщата ни (25м) за да ни тормози. Но до сега нищо съществено не ни е помогнал никой в държавата въпреки всичките им там наредби и закони. Понеже му правихме преди време забележки, че не се траят и да взема някакви мерки за да не ни пречат. Та той "взема" мерки обаче обратни на това, което ние желаем, а ние желаем само едно и то е тишина, спокойствие и въздух ненаситен със зловонни миризми. Лицето е доста арогантно и егоцентрично и на няколко пъти ни е заплашвало че ще ни "унищожи", а това стресира много моите родители особено майка ми. Та има ли вече някакъв закон, който може да възпре такива изроди и към кого да се обърна за помощ?
nedbmw69
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 13 Сеп 2014, 13:46

nedbmw69 написа:Та има ли вече някакъв закон, който може да възпре такива изроди и към кого да се обърна за помощ?

Имало някакъв иск в правото..."геторен" ли беше... "негаторен" ли му викали...Питайте някой адвокат, ако е чувал за него. Може би той (и иска и адвоката имам предвид...) ще ви свърши работа.
Ако се сдобиете със съд. решение във ваша полза, ще си спечелите съдействието на съдия изпълнител, който ще налага глоби на съседа докато му се завие свят, та кучетата да му се сторят скъпо удАволствие.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот votpuska » 20 Сеп 2014, 19:03

eurolinker написа: Имало някакъв иск в правото..."геторен" ли беше... "негаторен" ли му викали...

:shock: :shock: :shock: :shock:

И аз преди време ви сбърках за юрист! Смятай колко съм бил зле :D :D
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ