начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

По повод на два проблема- ЕС гражданство

По повод на два проблема- ЕС гражданство

Мнениеот matiaskorw » 30 Яну 2008, 19:30

Здравейте,

темата ми не е много конкретно посочена, но е най-близо като заглавие относно двете ми запитвания.

Едното касае мен лично. От години живея в страна, която е членка на ЕС и имам тяхно гражданство- 30 години. Не съм се връщал в България, работя, живея там. Имам семейство и т.н. От българските паспорти имам зелен, т.е. от старите. Не знаех, че трябва да си вадя преди години лична карта, не ми се е и налагало да разпитвам дали сами в ред документите за самоличност. Кажете ми, как стои правно въпроса, ако сега си подам молба за подновяване на личните документи, каква глоба ще ми се наложи и дали ще имам проблеми от др естество?

Другото ми питане не ме касае лично, но е важно за мои близки да знам, как стои темата и да им помогна. Ако дете на близко семейство, на 24 години, дойде да живее в др страна, която е членка на ЕС, какви документи от България трябва да има, за да се води и при нас здравно-осигурена и да ползва здравните услуги, на които има право, ако си плаща осигуровките?

Много, много благодаря на отзовалите се!
matiaskorw
Нов потребител

Мнениеот tati_go » 03 Фев 2008, 22:49

В консулството (българското) поискайте да Ви се издаде паспорт (нов). Може би да е достататъчен и зеления паспорт. За глобата Те също ще Ви отговорят'

УСПЕХ!

Закон за българските документи за самоличност:
"Чл. 17. (1) За издаване на български документи за самоличност лицата подават заявление до компетентните органи.
(2) (*) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Заявлението се подписва лично от лицето в присъствието на упълномощено длъжностно лице, което снема и биометрични данни в предвидените от закона случаи.
(3) (*) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) За снемане на биометрични данни, предвидени в този закон, лицето се явява лично.
Чл. 18. Заявлението за издаване на български документи за самоличност съдържа следните лични данни:
1. имена;
2. дата на раждане;
3. място на раждане;
4. пол;
5. единен граждански номер (или личен номер за чужденци);
6. гражданство;
7. променени имена;
8. псевдоним;
9. наличие на друго гражданство;
10. цвят на очите;
11. ръст;
12. особени белези;
13. постоянен адрес;
14. настоящ адрес;
15. образование;
16. професия;
17. месторабота;
18. научна степен и научно звание;
19. семейно положение;
20. телефон за връзка;
21. номер (номерата) на друг документ за самоличност, ако на лицето е издаван такъв, и на предишния документ за самоличност."

Ако Имате гражданство на страната в която живеете можете да идвате в България с техния паспорт!

Директива 38-2004-EO

ЗАКОН ЗА ВЛИЗАНЕТО, ПРЕБИВАВАНЕТО И НАПУСКАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА
В сила от 01.01.2007 г.
Обн. ДВ. бр.80 от 3 Октмври 2006г.
Аватар
tati_go
Потребител

Назад към Право на ЕС