начало

Проф. Пенчо Пенев събра десетки именити юристи със записките от работилницата на живота си Проф. Пенчо Пенев събра десетки именити юристи със записките от работилницата на живота си

Чл.19 от Закона за собственоста и ползването на зем.земи

Казуси за недвижими имоти

Чл.19 от Закона за собственоста и ползването на зем.земи

Мнениеот Гост » 22 Ное 2005, 19:25

Може ли земя веднъж актувана като общинска собственост и извършвани с нея разпоредителни сделки,да мине по чл.19!И кога изтича срока по същия член!
Гост

Мнениеот alex4o » 24 Ное 2005, 14:23

чл.19 от ЗСПЗЗ урежда въпросът за временно общинските земи - такива които не са възстановени на правоимащите. Докато имота е от категорията на чл.19 общината не може да се разпорежда с него. Едва след изтичането на 10-годишен срок от влизане в сила на плана за земеразделяне и одобрената карта на съществуващи и възстановими стари реални граници земите стават общинска собственост.
Веднъж станала общинска собственост същата не може да става такава от категорията на чл.19 от ЗСПЗЗ
alex4o
Потребител

Мнениеот pavlov_n » 24 Ное 2005, 15:54

Във връзка с дискусията , която е повдигната имам сходен казус , но с усложнена фактическа обстановка. Земя която е в землището на Общината е след застроителния полигон и е станала нейна собственост по силата на чл.19 от ЗСПЗЗ/след 10 години непотърсване за възстановяване в стари реални граници/ . Земята се води земеделска и общинска като собственост. Същевременно същата земя се води и в регистрите на Регионалното управление по горите по одобрени лесоустройствени планове като гора . Т.е. оказва се че земята има "двоен статут" , вкл.е в поземления общински фонд , при Лесничейството е гора и трябва сда бъде вкл. в общинския горски фонд .Има колизия на нормативни актове ЗГ и ЗСПЗЗ .
Кажете ми колеги -цивилисти кой н.а. трябва да има предимство?
pavlov_n

Мнениеот pavlov_n » 24 Ное 2005, 20:36

Няма ли кой да отговори на въпроса ми?! :cry:
pavlov_n

Мнениеот alex4o » 25 Ное 2005, 14:07

според мен статута на земята е ясен - земеделска, просто начина на трайно ползване е различен, което не е проблем
alex4o
Потребител

Мнениеот Гост » 26 Ное 2005, 22:13

O.K.!Общината има акт за собственост от 2000 г.,но в "Поземлена комисия" се позовават на някакво Решение на Мин. на зем. и горите от 2004 г. с което са ги прехвърлили по чл.19!Имам решение на ОбС за замяна на зем.земя и сега не мога да я извърша заради отказ на "Поземлена комисия"!Какво мога да направя в случая!
Гост

Мнениеот gerika » 26 Ное 2005, 23:10

A predi da se stigne do reshenie na Obshtinski syvet, poluchihte li polojitelno motivirano stanovishte ot OSZG za izvyrshvane na zamqnata? :roll:
gerika

Мнениеот Гост » 27 Ное 2005, 12:40

Има ли данни кога земята е причислена към горския фонд и с какъв акт на кой административен орган(министър на горите или МС)?Ако няма такъв акт то земята е в горския фонд на нищожно основание и няма колизия!
Гост

Мнениеот Гост » 27 Ное 2005, 21:19

Доколкото ми е известно има отрицателно становище,но странното е че в същия парцел,който е около 300 дка през декември 2004 г. са закупени 20 дка,а през 2000 г. се е извършила замянка на още 30 дка.!Нормално е след изтичане на 10 год.срок да станат общински,но в случая се мъча да ви обясня,че става въпрос за обратното,били са общински,а сега изведнъж минават по чл.19!На всичкото отгоре има и акт за общинска собственост от 2000 г.
Гост

Мнениеот gerika » 27 Ное 2005, 21:55

А на какво основание е актувана земята през 2000 г., има ли решение на ПК за възстановяване правото на собственост?
gerika

Мнениеот Гост » 10 Дек 2005, 18:56

O.K!Това ще го проверя!
Гост

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 11:53

alex4o написа:според мен статута на земята е ясен - земеделска, просто начина на трайно ползване е различен, което не е проблем

ЧЛ.2, т.2 от ЗСПЗЗ-зем.земи по смисъла на този закон са тези, които са предназначени за зем.производство и т.2-не са включени в горския фонд.
Гост

Назад към Имотни казуси