начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Иск за пропуснати ползи срещу СГС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск за пропуснати ползи срещу СГС

Мнениеот kid_android » 25 Окт 2021, 14:04

Здравейте!
Накратко за казуса: закупен имот от ЧСИ с помощта на ипотечен кредит (събрах кеш от роднини и приятели и после им го върнах), за който ежемесечно се плаща изключително висока вноска. Все още не съм във владение, тъй като СГС повече от 5 месеца не се е произнесъл по жалба на длъжника срещу начина на провеждане на търга от ЧСИ.
Очевидно е, че търпя загуби под формата на лихва и пропуснати ползи под формата на неполучени наеми от имота.
Въпросите ми:
1) Мога ли да заведа иск по ЗОДОВ към СГС и в коя инстанция го входирам?
2) Мога ли да заведа иск към ЧСИ, като страна по жалбата, който отказва да подаде молба за произнасяне в срок? Аз не съм страна по тази жалба и не бих могъл, а цялата ситуация започва да намирисва на съглашенство - длъжникът си ползва имота, а ЧСИ е получил от мен в срок и в кеш огромна сума пари, която за 5 месеца си ползва безлихвено.
Благодаря предварително!
kid_android
Нов потребител

Re: Иск за пропуснати ползи срещу СГС

Мнениеот oilala » 25 Окт 2021, 14:38

Не, не можете. Обърнете се към адвокат, за да ви обясни защо.
oilala
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Окт 2021, 20:54

kid_android написа:1) Мога ли да заведа иск по ЗОДОВ към СГС и в коя инстанция го входирам?

В АССГ.
Отговорност за дейност на органите на съдебната власт за нарушение на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок
Чл. 2б. (Нов - ДВ, бр. 98 от 2012 г.) (1) Държавата отговаря за вредите, причинени на граждани и на юридически лица от нарушение на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок съгласно чл. 6, § 1 от Конвенцията.
(2) Исковете по ал. 1 се разглеждат по реда на Гражданския процесуален кодекс, като съдът взема предвид общата продължителност и предмета на производството, неговата фактическа и правна сложност, поведението на страните и на техните процесуални или законни представители, поведението на останалите участници в процеса и на компетентните органи, както и други факти, които имат значение за правилното решаване на спора.
(3) Предявяването на иск за обезщетение за вреди по висящо производство не е пречка за предявяване на иск и след приключване на производството.

kid_android написа:2) Мога ли да заведа иск към ЧСИ, като страна по жалбата, който отказва да подаде молба за произнасяне в срок? Аз не съм страна по тази жалба и не бих могъл, а цялата ситуация започва да намирисва на съглашенство - длъжникът си ползва имота, а ЧСИ е получил от мен в срок и в кеш огромна сума пари, която за 5 месеца си ползва безлихвено.

Всякакви искове може да заведете, но в случая ЧСИ няма вина, че съдът се бави с решението.
Вие защо сам/а не пуснете молба за бавност до СГС?
То пък едни лихви са в момента...
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот propensity » 25 Окт 2021, 22:18

kalahan2008 написа:Вие защо сам/а не пуснете молба за бавност до СГС?

Не би трябвало да може, защото като купувач не е страна и евентуална жалба би следвало да е оставена като недопустима.
propensity
Потребител

Мнениеот kid_android » 25 Окт 2021, 22:58

propensity написа:

Не би трябвало да може, защото като купувач не е страна и евентуална жалба би следвало да е оставена като недопустима.

Точно :) Проучено е и затова стигнах до тук да питам. Оказва се, че вероятен престъпник е защитен от закона, длъжник е защитен, но изряден платец не е.

А за лихвите, кредитът е изтеглен целево за тази покупка, похарчени са хиляди левове и минути за куп справки и инстанции и сега нито парите, нито имотът, наемите, от когото са 800-900 лв. на месец. За мен 4.5К са си пари, не знам за вас ;)
kid_android
Нов потребител

Мнениеот propensity » 25 Окт 2021, 23:19

kid_android написа:
propensity написа:

Точно :) Проучено е и затова стигнах до тук да питам. Оказва се, че вероятен престъпник е защитен от закона, длъжник е защитен, но изряден платец не е.

А за лихвите, кредитът е изтеглен целево за тази покупка, похарчени са хиляди левове и минути за куп справки и инстанции и сега нито парите, нито имотът, наемите, от когото са 800-900 лв. на месец. За мен 4.5К са си пари, не знам за вас ;)

Така е. Има какво да се 'шлайфа' в изпълнителното производство. Вие не можете да направите нищо по въпроса. Но ако са минали 5 месеца, развръзка следва да има скоро. Разговаряйте с взискателя, такава жалба за бавно производство може да подаде той, защото и той не (би следвало да) си е получил парите от разпределението след проданта, тъй като в момента тя не е стабилизирана. В този смисъл - взискателят също чака това решение за да получи вземането си.
propensity
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 26 Окт 2021, 19:15

propensity написа:

Не съм сигурен дали купувачът не е страна в производството по обжалване на постановлението за възлагане, но така или иначе дори и жалбата да бъде оставена без разглеждане, съдът ще бъде мотивиран да се забърза малко с решението.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ