начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

не зная!пояснете ми, моля! спешно!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

не зная!пояснете ми, моля! спешно!

Мнениеот villi » 22 Яну 2004, 00:28

Какво е "законова ипотека" и "договорна ипотека"? Какво да избера от двете - ще ползвам кредит за покупка на жилище.
Благодаря на този, който ще ми помогне!
villi

Re: не зная!пояснете ми, моля! спешно!

Мнениеот tanyav » 22 Яну 2004, 09:51

Здравей Вили за ипотеката можед да прочртеш в ЗЗД. Законната ипотека е такава, която възниква въз основа на закона и се учредява в полза на:
1. отчуждителя на недвижим имот - въеху отчуждения имот, за обезпечение на вземанията му по договора и
2. съделителя, комуто се дължи допълване на дела - върху недвижимите имоти,оставени в дела на онзи съделител, който дължи допълване.
Договорната ипотека е тази, която се извършва въз основа на договор.
Ако Вие ще купувате имот с кредит от банка, то вие ще сключите договор за ипотека с банката и тя ще бъде отбелязана в нотариалния акт.
Но продавачът ще има право да впише законна ипотека върху имота си - тя ще е първа по ред, ако вашата банка не му преведе сумата по кредита до 3 дни от изповядването на сделката пред нотариус.
Успех, ако има нещо друго питайте
tanyav
Младши потребител

Мнениеот villi » 22 Яну 2004, 22:32

Благодаря Ви, че сте отделили от времето си за да ми отговорите!
Ще потърся и ЗЗД. Днес вече подадох документите за кредита.
Успешни бъдещи дни и за Вас!!!
villi

Мнениеот gega » 22 Яну 2004, 23:50

Ако някога сте учредявал/а законна ипотека, аз трябва да се казвам проф. Петко Венедиков!:)))))))))) Дамата пита за чл. 43. ЗБ (Доп. - ДВ, бр. 54 от 1999 г.) Върху недвижимите имоти и вещните права върху тях, придобити изцяло или частично чрез ползване на банков кредит, банката има право на законна ипотека.
Да не притеснява обаче, юрисконсултите в банките знаят много добре как да обезпечат вземането по договора за банков кредит с учредяване на законна ипотека без съгласието на кредитополучателя!
gega

Мнениеот ! » 23 Яну 2004, 10:29

Едно време това доста се практикуваше. ДСК отпуска заем за закупуване на жилище,като същата ставаше ипотекарен кредитор по ипотеката на жилището за обезпечаване на вземането. Т.е. по силата на закона се се учредяваше тази ипотека за това вземане. Сега не знам какви са разпоредбите, но щом Гега казва, то значи е запознат. Тази материя не ме интересува.
!

Мнениеот gega » 23 Яну 2004, 23:00

„Щом Гега казва...”. Не е хубаво да приемате всичко за чиста монета, колега! Всеки греши - важното е да разсъждаваме заедно по повдигнатите въпроси!!!
gega

Назад към Ипотека