начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

закупуване на имот в строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

закупуване на имот в строеж

Мнениеот wesela » 19 Ное 2003, 12:42

Здравейте ,предстои ми да закупй имот в нацален етап на строеж.Строителй е купил парцела и имам и собственост върху земята.Но незнам защо ми казва че сега съм щяла да получа нотариален акт за гръб строеж,а чак след A16 и собственост върху земята.Реално обаче ще съм изплатила жилището на етап покрив.Не следва ли тогава да получа и собственост върху земята???Доколкото знам злед като земята е негова ,би следвало всичко което се построи на ней да остане негово.Нека ако може някой да ми разясни защото сделката е за доста голяма сума.Иначе схемата му на плащане е много изгодна,но аз предпочитам да го изплатй до етап покрив да ползвам 5% отстъпка.Има ли уловка ,сторителната фирма не е от най-известните.
Мерси предварително
wesela
Нов потребител

Re: Molj za speshna pomosht

Мнениеот Койчо от Конаре » 19 Ное 2003, 13:56

Някой пробвал ли е да обжалва наказателното постановление?
Койчо от Конаре

Мнениеот jrd » 19 Ное 2003, 14:20

Весела,дори за вас е по-изгодно да прехвърлите нотариално преди Акт16, защото ще платите таски по прехвърляне върху доста по-ниска цена(дан.оценка ще е за груб строеж).В един и същ НА фирмата ви прехвърля собственост върху обекта и ид.ч. от дворното място. Ако искат земята да се прехвърля след Акт16-набутката е изготвянето на още един НА.
Проверете за тежести върху имота! ВАЖНО - не плащайте цялата сума преди цялостното прехвърляне. Обикновено 10% се плащат при Акт15, т.е. при влизане във владение. Мисля, че тези 5% са някаква уловка, за да ви принудят да платите предварително цялата сума.
Позаинтересувайте се какво друго са построили и разпитайте купувачите там дали са имали проблеми.Това ще ви спести много главоболия и няма значение,че фирмата не е от най-известните, ако на други ЖСК е била коректна и е изпълнила всичко качествено.
Ако цената ви смущава, че е ниска - вижте в предварителния ви договор дали е включено всичко необходимо(да не би от "разсеяност" да са забравили дограмата например и т.н.).
УСПЕХ!
jrd
Младши потребител

Мнениеот tanyav » 26 Ное 2003, 15:01

Да ви кажа в повечето случай 5% не са уловка - работила съм в две строителни фирми и не е имало проблем. Това намаление Ви се дава защото инвеститора (строителя) има нужда от пари - разбира се, че когато продаде целия блок след построяването му и след влизане в сила на Акт 16 ще спечели повече, но когато всеки ден ти трябват средства за материали и т.н. всеки изплатен апартамент ти е в плюс.
Все пак наистина послушайте колегата jrd и поразпитайте за тази фирма, дори по името й можете да проверите в интернет дали съдебната й регистрация е наред и така.
За малките строителни фирми проблема е, че нямат много връзки в общините и Акт 16 се бави дълго време - това създава много неудобства за купувачите, защото освен проблема с нотариалния акт, това означава, че влизайки в имота Вие ще заплащате ток на промишлена цена и т.н.
Препоръчвам Ви да проверите собствеността върху замята в службата по вписванията.
Съветът ми е ако не сте колега да потърсите адвокат и да бъдете с него при склучването на сделката.
И запомнете Вие сте купувач и следователно Вие избирате нотариуса, при който ще стане прехвърлянето, ако имате адвокат и той се познава с нотариус това ще ви спести много проблеми.
Ако искате да знаете нещо повече пишете отново.
tanyav
Младши потребител

Мнениеот magda » 26 Ное 2003, 16:20

az sum objalvala dve nakazatelni postanovleniq i dvete dela gi spechelih. Kakvo te interesuva?
magda
Младши потребител

Мнениеот magda » 26 Ное 2003, 16:58

naistina spored zakona koito e sobstvenik na zemqta se predpolaga, che e sobstvenik i na vsichko vurhu neq, No tova e zakonno predpolojenie,koeto moje da bude oboreno sus suotvetnite dokumenti. Takuv dokument e skliuchen dogovor za prehvurlqne na pravo na stroej. Tova pravo ti dava vuzmojnost da postroish sgrada vurhu zemqta, chiito sobstvenik sled tova da stanesh, kakto i polzvatel na prilejashtata zemq, ako v dogovora mejdu vas ne e ugovoreno drugo.Sled iadavaneto na akt 16 sgradata e godna za jiveene, toi ne te pravi sobstvenik na zemqta. Dokato postroikata e v susutoqnie na grub stroej, moje da ti se prodate pravoto na stroej i tova e po-evtino. Sled zavurshvaneto na sgradata, moje da sr prodade veche pravoto na sobstvenost vurhu neq i tova e po-skupo. Dogovorut trqbva da go prochetesh mnogo vnimatelno, za da se uverish, che naistina ti prodava i sobstvenostta vurhu zemq.
magda
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба