начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

дарение/издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дарение/издръжка

Мнениеот cinderella » 26 Окт 2004, 13:46

Може ли, според вас, дарителят (родители) да търси издръжка от наследниците на надарения (съпруга и дъщеря на починалия син)?
cinderella

Re: дарение/издръжка

Мнениеот geryvesy » 27 Окт 2004, 10:14

По принцип дарението е лично. От тук би следвало, че не може. Как е направено дарението, под условие или не. Дайте повече информация
geryvesy
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 27 Окт 2004, 19:11

Да, може да търси грижи, тъй като задължението за гледане и издръжк ае морално и закона допуска дарителят да търси издръжка. Виж чл. 227 б. "в " ЗЗД.
Само накратко ще отбележа, че за да бъде искът основателен е необходимо дарителят да докаже необходимост, нужда както от допълнителни доходи, поради факта, че средства с които разполага не са му достатъчни да храна, текущи разходи, лекарства и т.н. а също така и нужда от грижи.

Успех!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 29 Окт 2004, 08:53

При дарение издръжка дарителят може да се търси само от надарения /независо дали последните са техни деца или не /,защото според чл.227 б.В от ЗЗД
Дарението може да бъде отменено когато дареният отказва да даде на дарителят издръжка от която той се нуждае
В случая синът,който е бил надарен е починал ,така че не може да се търси издръжка от наследниците му .
donna
Старши потребител

Мнениеот lu » 01 Ное 2004, 21:56

преди години, същия казус. баща ми почина много млад. Лелите и дядо ни, ни съди /като децата на починлият му надарен/. Спечелихме на две инстанции, но на третата сестра ми стана дъновистка и се споразумяхме ха-ха. Обърнете внимние на средната продължителност на живота. За мъжете е мисля, 68 години, а за жените 72год. Та оттам нататък издръжката е минимална и ще я дължат по преценка на съда, но не и ефективни грижи. Ангажимента е личен само за надарения.
lu

Мнениеот error » 02 Ное 2004, 00:25

А защо се налага да търси издръжка на основание дарението? Може да я търси от наследниците по закон на основание и по поредността на чл.80 СК. В казуса на Lu, основанието е чл.80 ал.1 т.4 СК.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот cinderella » 03 Ное 2004, 18:05

Така е предявен иска - търси се издръжка от наследниците на надарения.
Лично аз считам, че задълженията на надарения към дарителя са строго лични и не преминават в наследствената маса.
cinderella

Мнениеот monteskio. » 05 Ное 2004, 02:38

sъглаен съм с теб cinderella,
Дарението е акт на разпореждане с оглед личността на приобритателят, още повече, че насрещна престация липсва, което е още по-силно основание, да се прием, че дарението е акт, с оглед н аличността, и след смъртта н анадареният, то моралното право по чл. 227 б. "В", отпада спямо дарителят и не се прехвърля върху наследниците му.
Считам, че съдът , ще отхвърли иска като неоснователен.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот gabrielle 1 » 05 Ное 2004, 14:36

Всички колеги, изразили мнение до момента са прави по отношение на това, че дарението е с оглед личността на надарения и само от надарения , но не и от неговите наследници може да се търси издръжка според ЗЗД.
В случая, обаче, тъй като надарения е син на дарителите, то неговите наследници са наследници (внуци) и на дарителите. Този факт дава е основание да се направи, според мен, изменение на основанието на иска (чл.116, ал.1 ГПК), като вече се търси издръжка не съгласно чл 227, ал.1, б. "в" на ЗЗД, а съгласно чл. 80, ал.1, т.4 (от внуци) от СК.
Опитайте, ако сте още в първата инстанция, би трябвало да стане
gabrielle 1

Мнениеот monteskio. » 05 Ное 2004, 15:44

точно така, колегата е прав))))Нужно е изменение на иска, но не и отмяна на дарението.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот cinderella » 05 Ное 2004, 15:57

Хубаво, но аз представлявам интересите на ответника :)))
Но дори и да си изменят основанието, по чл. 80 има много други на реда преди доверителите ми! Мерси
cinderella

Назад към Семейни казуси