начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Помощ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ

Мнениеот soky » 28 Юни 2004, 18:51

Раэведен съм от 15.02. решението от съда е че след 23.06. имам право да виждам детето си(на 3 г.) една събота и неделя съединени в месеца, и 20 дена преэ лятото. Но бившата ми жена не ми дава детето и каэа че не смята да изпълни решенито на съда. Моля ви за помощ эащото ми идват като идеи само крайни неща а не искам да ги върша! Има ли эаконен начин да си взема детето в полагащите се дни и в тези 20 дена влиэат ли стандартното виждане от месеца? Благодаряви много!!!
soky

Re: Помощ

Мнениеот Iury » 28 Юни 2004, 18:59

обърнете се за съдействие към съдия - изпълнителя, въпреки че когато се касае за деца, изпълнението е много деликатно. След като се образува изпълнително производство на майката ще се изпрати призовка за доброволно изпълнение на задължението си - да ви дава детето за виждане в определените в съдебното решение дни, ако тя откаже, обикновено съдията процедира с налагането на глоба. Опитайте все пак.
Iury

Мнениеот Гери » 29 Юни 2004, 10:00

Не изпълнението на съдебно решение в частта му за родителските права и режима на личен контакт с детето, съставлява престъпление по чл.182, ал.2 от НК. Производството започва с тъжба на пострадалият до Районна прокуратура. Тъжбата не може да бъде оттеглена.
Гери

Мнениеот soky » 29 Юни 2004, 10:36

Благодаря Ви за отговора, но какви са санкциите и кога ще трябва да се обърна към съдията след лятото ли?
soky

Мнениеот Гери » 29 Юни 2004, 10:41

Тъжба може да подадете и сега, хубаво е с вас да има ваш приятел, който да стане свидетел на отказа на жена ви, с което тя ви препятства да видите детето и не изпълнява съдебното решение в тази му част. Наказанието съгласно чл 182, ал.2 е "....поправителен труд или глоба от сто до триста лева, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от сто до триста лева".
По отношение на издръжката обаче бъдете добросъвестен, тъй като не плащането на 2 или повече месечни издръжки е престъпление по НК.
Гери

Мнениеот soky » 29 Юни 2004, 10:54

Бях се отчаял, но сега съм по добре. А ако взема детето и го задържа 20 дена това противозаконно ли е, предполагам че да но не е фиксирана дата и тя може да ме разкатава.
soky

Мнениеот Гери » 29 Юни 2004, 11:15

В интерес на истината не прибягвайте до "самоуправство" има реални механизми с които може да я принудите доброволно да изпълни съдебното решение, просто трябва малко търпение. Най-добре да си наемете адвокат, с който ще решите как поетапно да действате!

http://www.consult-bg.com
Гери

Назад към Семейни казуси