начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване на ТД със срок за изпитване по време на болниче

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на ТД със срок за изпитване по време на болниче

Мнениеот nora12345 » 17 Мар 2022, 10:57

Здравейте.
М. Октомври 2021г започнах работа като администратор рецепция / дневна смяна/ тъй като обявата на работодателя публикувана в джобс.бг , гласеше именно, че се търсят администратори дневна смяна.
ТД е целогодишен но със изпитателен срок от 6 м. В края на м. Ноември 2021г претърпях инцидент / счупване на глезен/ и до този момент съм в болничен за временна нетрудоспособност. Болничния ми изтича на 3.04.2022г, като би следвало на 4.04.2022 да съм на работа.
Но вчера, получих текстово съобщение по вайбър, че ако не карам само нощни смени, ще ми прекрати ТД тъй като съм била в срок на изпитване, а той имал нужда сега само от хора за нощни смени. Все още не ми е връчена писмена заповед. Времето до 4 Април е малко, и не се знае дали ще си намеря работа за този кратък период оставящ от болничния ми. Не мога да отида и на Трудова борса, тъй като не са изминали три години от последния период в който бях там. Същевременно, м. Април дъщеря ми ще ражда, а за нея се грижа само аз.
Практически оставаме без никакви доходи ако ми прекратят ТД.
Има ли право работодателя да ми прекрати договора по време на болничен??
Има ли право работодателя да ми прекрати договора веднага в първия работен ден, след изтичане на болничния. Въобще какво мога да направя в дадената ситуация. Той ме изнудва и застаява да работя нощни смени, въпреки, че уговорката ни е друга, и аз съм кандидатствала при него по обява само за дневни смени.
nora12345
Младши потребител

Re: Прекратяване на ТД със срок за изпитване по време на бол

Мнениеот svegrigorov » 17 Мар 2022, 11:48

Работодателят може да прекрати трудовия договор по време на болничен или на първия ден след като отново си на работа, докато си в изпитателен срок.

Относно нощните смени, може да видиш чл. 140 и следващите от Кодекса на труда, които уреждат полагането на нощен труд и да разбереш дали работодателят ти нарушава конкретните норми.
svegrigorov
Потребител

Мнениеот nora12345 » 17 Мар 2022, 15:05

Благодаря за отговора.
А в случай, че сега ми прекратят ТД, когато тече периода на болничния, ще ми бъде ли платен болничния и от кого. Защото ме заплашват, цитирам "След приключване на болничния ти прекратяваме договора.Можем и сега, ни ти правим услуга да ти плащат болничния
nora12345
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 17 Мар 2022, 20:37

svegrigorov написа:Работодателят може да прекрати трудовия договор по време на болничен или на първия ден след като отново си на работа, докато си в изпитателен срок.

Относно нощните смени, може да видиш чл. 140 и следващите от Кодекса на труда, които уреждат полагането на нощен труд и да разбереш дали работодателят ти нарушава конкретните норми.

Големи глупости!
По време на „отпуск за временна неработоспособност” ТД не може да се прекрати. Това „или” показва несигурност.
За нощния труд - това се пише още в договор. Медицинското е малко по-различно!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 17 Мар 2022, 22:31

Здравейте,
Отговорът на колегата – съфорумец svegrigorov, е коректен и точен! Не са глупости, както е написал форумният паразит и трол, който е без грам правна култура и познания!
guest1 е безсрамник, оскверняващ форума, позволяващ си да дава определения на сериозни и аргументирани отговори от други участници тук, които определения всъщност са негови съвършени глупости!!!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот nora12345 » 18 Мар 2022, 18:33

ТД е по чл. 67, ал.1, т. 1 във връзка с чл 70 от КТ. Срока за изпитване е 6 месеца в полза на работодателя, но има и клауза за 30 дни предизвестие и от двете страни.
Т. е болничните съвпадат със срока на изпитване, които болнични не са целенасочени а травмата поради инцидент/ т.е. не по моя вина/. Като цяло за тази травма ми се полагат 6 месеца болничен. До тук съм взела четири. Срока ми на изпитване изтича на 10 Април 2022г. Болничния ми изтича на 4. Април 2022, но ще ми дадат още един болничен за 30 дни. Т.е ще се удължи до Май вкл, през което време срока за изпиване е минал.
Консултирах се с няколко адвоката. Всеки казва различно. Така е не можах да разбера някакъв категоричен отговор.
nora12345
Младши потребител

Мнениеот bvoykov » 18 Мар 2022, 19:44

Категоричният отговор, противно на визираните от г-н guest1, jhoro или там както му викат всички, "големи глупости", поне според мен е, че на основание изпитателен срок - чл. 71, ал. 1 КТ няма пречка работодателят Ви да прекрати договора с Вас, независимо дали сте в отпуск или не. Може би г-н guest1 си е помислил, че това основание за уволнение попада във визираните в чл. 333, ал. 1, т. 4 КТ, където, не че не може да бъде осъществено уволнение, но е малко по-усложнено - иска се разрешение на Инспекцията по труда, която не би го дала току-така. Само че, както и Вие самата може да се уверите, в чл. 333, ал. 1 КТ са изброени случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 КТ. Никъде не пише за чл. 71, ал. 1 КТ - прекратяване в срока за изпитване, което означава, че описаната от мен по-горе закрила не Ви пази. На практика има хора, които се пробват да оспорят уволнението си пред съда, че са били в болнични, а трудовото им правоотношение е прекратено в срока за изпитване. Не са успявали. Пресен пример от моята предишна работа, един служител като разбра, че ще е аут по съображения, че прекият му ръководител го смяташе за непригоден да върши работата, което беше установено с нещо като теоретичен и практически изпит, си извади болничен за ден, в който очевидно беше на работа. Когато трябваше да му се върне трудовата книжка, той го донесе и троснато обясняваше как следвало да се приеме, което и направихме. Оспори уволнението си в съда, естествено, не стана, поради гореизложените от мен съображения. Разбира се, изискваха се изпитни формуляри и т.н., но то беше ясно, че с тях или без тях, тук основанието за оспорване не е липсата на качества, което е отделна причина според КТ за прекратяването на трудовия договор, а наличието на изпитателен срок, в който, без да се "обяснява", работодателят има право по всяко време да прекрати правоотношението. Във всички останали класически случаи на уволнение, работодателят е длъжен "да се обяснява" и да доказва законността му. За прекратяване едностранно на трудов договор от страна на работодателя в рамките на срока за изпитване е достатъчно да се докаже, че такъв срок е бил уговорен в трудовия договор, че той е в полза на работодателя (първите две очевидно са лесни - ще си го пише в договора) и че към момента на прекратяването му, т.е. към момента, в който работникът е известен, че няма да му е повече работник, изпитателният срок не е бил изтекъл. Толкоз. Ни липса на качества, ни дисциплинарни нарушения, ни конфликти с колегите, ни нищо друго следва да се доказва, поне според мен.
Приницпно не е коректно работодателят да Ви принуждава да работите на смени противно на уговореното в договора. В "цивилизованите" компании това става с допълнително споразумение, като в още "по-цивилизованите" вземат предвид и твоето съгласие. Благодарение на изпитателния срок обаче, нищо не пречи на работодателя да каже "или правиш това, или си аут". Вече, ако устискате и изтече, тогава няма да му е широко около врата, но там хипотези може всякакви. За изпитателния срок толкоз.

П.П. А, без малко да пропусна, клаузата за предизвестие от 30 дни не важи при прекратяването по чл. 71, ал. 1 КТ, защото там трудовият договор се прекратява без предизвестие. Клаузата за предизвестие се прилага при основанията за прекратяване с предизвестие - примерно чл. 326 или 328 КТ.
bvoykov
Потребител

Мнениеот guest1 » 19 Мар 2022, 13:50

nora12345 написа:ТД е по чл. 67, ал.1, т. 1 във връзка с чл 70 от КТ. Срока за изпитване е 6 месеца в полза на работодателя, но има и клауза за 30 дни предизвестие и от двете страни.
Т. е болничните съвпадат със срока на изпитване, които болнични не са целенасочени а травмата поради инцидент/ т.е. не по моя вина/. Като цяло за тази травма ми се полагат 6 месеца болничен. До тук съм взела четири. Срока ми на изпитване изтича на 10 Април 2022г. Болничния ми изтича на 4. Април 2022, но ще ми дадат още един болничен за 30 дни. Т.е ще се удължи до Май вкл, през което време срока за изпиване е минал.
Консултирах се с няколко адвоката. Всеки казва различно. Така е не можах да разбера някакъв категоричен отговор.

Много е странно, че посочвате фиксирана дата - за край на срока на изпитване. Не забравяйте текста
Чл. 70. (4) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.

Няма такъв филм - няколко месеца отпуск поради временна неработоспособност и срока за изпитване минал.
Щом пише „срок за изпитване 6 месеца“ - това са шест ОТРАБОТЕНИ месеца.

guest1
Активен потребител

Мнениеот nora12345 » 20 Мар 2022, 16:14

bvoykov написа:Категоричният отговор, противно на визираните от г-н guest1, jhoro или там както му викат всички, "големи глупости", поне според мен е, че на основание изпитателен срок - чл. 71, ал. 1 КТ няма пречка работодателят Ви да прекрати договора с Вас, независимо дали сте в отпуск или не. Може би г-н guest1 си е помислил, че това основание за уволнение попада във визираните в чл. 333, ал. 1, т. 4 КТ, където, не че не може да бъде осъществено уволнение, но е малко по-усложнено - иска се разрешение на Инспекцията по труда, която не би го дала току-така. Само че, както и Вие самата може да се уверите, в чл. 333, ал. 1 КТ са изброени случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 КТ. Никъде не пише за чл. 71, ал. 1 КТ - прекратяване в срока за изпитване, което означава, че описаната от мен по-горе закрила не Ви пази. На практика има хора, които се пробват да оспорят уволнението си пред съда, че са били в болнични, а трудовото им правоотношение е прекратено в срока за изпитване. Не са успявали. Пресен пример от моята предишна работа, един служител като разбра, че ще е аут по съображения, че прекият му ръководител го смяташе за непригоден да върши работата, което беше установено с нещо като теоретичен и практически изпит, си извади болничен за ден, в който очевидно беше на работа. Когато трябваше да му се върне трудовата книжка, той го донесе и троснато обясняваше как следвало да се приеме, което и направихме. Оспори уволнението си в съда, естествено, не стана, поради гореизложените от мен съображения. Разбира се, изискваха се изпитни формуляри и т.н., но то беше ясно, че с тях или без тях, тук основанието за оспорване не е липсата на качества, което е отделна причина според КТ за прекратяването на трудовия договор, а наличието на изпитателен срок, в който, без да се "обяснява", работодателят има право по всяко време да прекрати правоотношението. Във всички останали класически случаи на уволнение, работодателят е длъжен "да се обяснява" и да доказва законността му. За прекратяване едностранно на трудов договор от страна на работодателя в рамките на срока за изпитване е достатъчно да се докаже, че такъв срок е бил уговорен в трудовия договор, че той е в полза на работодателя (първите две очевидно са лесни - ще си го пише в договора) и че към момента на прекратяването му, т.е. към момента, в който работникът е известен, че няма да му е повече работник, изпитателният срок не е бил изтекъл. Толкоз. Ни липса на качества, ни дисциплинарни нарушения, ни конфликти с колегите, ни нищо друго следва да се доказва, поне според мен.
Приницпно не е коректно работодателят да Ви принуждава да работите на смени противно на уговореното в договора. В "цивилизованите" компании това става с допълнително споразумение, като в още "по-цивилизованите" вземат предвид и твоето съгласие. Благодарение на изпитателния срок обаче, нищо не пречи на работодателя да каже "или правиш това, или си аут". Вече, ако устискате и изтече, тогава няма да му е широко около врата, но там хипотези може всякакви. За изпитателния срок толкоз.

П.П. А, без малко да пропусна, клаузата за предизвестие от 30 дни не важи при прекратяването по чл. 71, ал. 1 КТ, защото там трудовият договор се прекратява без предизвестие. Клаузата за предизвестие се прилага при основанията за прекратяване с предизвестие - примерно чл. 326 или 328 КТ.

Хъмм. И в крайна сметка, каква става тя???? Съгласно чл.67,ал.1.т.1 във вр. с чл. 70 от ТК, служителя/работника/ не е защитен по никакъв начин. Работодателя те 'изхвърля" като "псе" на улицата ако не се съгласиш да "спиш" с него, въпреки , че не си взел целенасочено болничен, а обстоятелствата са били такива, които са НЕЗАВИСЕЩИ от служителя. Респективно , не може да отидеш на Трудовата бора, ЗАЩОТО НЕ СА ИЗМИНАЛИ ТРИ ГОДИНИ ОТ ПОСЛЕДНАТА. Респективно, ако не си намериш работа до 15 дни в който срок са ти казали че ще ти прекратят договора / тъй като съгласно тези членове не се изстисква предизвестие/, то ти се прекъсват осигуровките. Само че, осигуровките са важни / особено ЗДРАВНИТЕ/ тъй като ако не са платени, следващата операция ще следва да си я плащаш самия ТИ, която никак не е евтина. Оставаш без доход / дори и социален/, без никаква защита по ТК. На всичкото отгоре с чупен глезен, бременна жена / член на семейството/ и БЕЗ РАБОТА поне за определено време. Да не говорим за стреса, главоболието, повръщането, вдигнатото високо кръвно, че те работодателя те поставя в необрано лозе ако не изпълниш исканията му???? Честно казано, за мен това си е чисто ИЗНУДВАНЕ и злоупотреба с властта на работодателя. Чувството, че те "ИЗНАСИЛВАТ"в работен план е отвратително, защото това си е буквално "изнасилване" на служителя, И ТО НЕ ЗАЩОТО НЕ С Е СПРАВИЛ ИЛИ НЕ Е МОГЪЛ ДА СЕ СПРАВИ", а за това, че работодателя го принуждава да изпълнява нещо , за което СЛУЖИТЕЛЯ НЕ Е КАНДИДАТСТВАЛ. Като практически работодателя използва моментното положение на служителя. В този ред на мисли, не виждам друг изход от закона по трудовоправните отношения , освен "да се скочи " от някаква скала.
nora12345
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 20 Мар 2022, 19:22

nora12345 написа:Хъмм. И в крайна сметка, каква става тя???? Съгласно чл.67,ал.1.т.1 във вр. с чл. 70 от ТК, служителя/работника/ не е защитен по никакъв начин. Работодателя те 'изхвърля" като "псе" на улицата ако не се съгласиш да "спиш" с него, въпреки , че не си взел целенасочено болничен, а обстоятелствата са били такива, които са НЕЗАВИСЕЩИ от служителя. Респективно , не може да отидеш на Трудовата бора, ЗАЩОТО НЕ СА ИЗМИНАЛИ ТРИ ГОДИНИ ОТ ПОСЛЕДНАТА. Респективно, ако не си намериш работа до 15 дни в който срок са ти казали че ще ти прекратят договора / тъй като съгласно тези членове не се изстисква предизвестие/, то ти се прекъсват осигуровките. Само че, осигуровките са важни / особено ЗДРАВНИТЕ/ тъй като ако не са платени, следващата операция ще следва да си я плащаш самия ТИ, която никак не е евтина. Оставаш без доход / дори и социален/, без никаква защита по ТК. На всичкото отгоре с чупен глезен, бременна жена / член на семейството/ и БЕЗ РАБОТА поне за определено време. Да не говорим за стреса, главоболието, повръщането, вдигнатото високо кръвно, че те работодателя те поставя в необрано лозе ако не изпълниш исканията му???? Честно казано, за мен това си е чисто ИЗНУДВАНЕ и злоупотреба с властта на работодателя. Чувството, че те "ИЗНАСИЛВАТ"в работен план е отвратително, защото това си е буквално "изнасилване" на служителя, И ТО НЕ ЗАЩОТО НЕ С Е СПРАВИЛ ИЛИ НЕ Е МОГЪЛ ДА СЕ СПРАВИ", а за това, че работодателя го принуждава да изпълнява нещо , за което СЛУЖИТЕЛЯ НЕ Е КАНДИДАТСТВАЛ. Като практически работодателя използва моментното положение на служителя. В този ред на мисли, не виждам друг изход от закона по трудовоправните отношения , освен "да се скочи " от някаква скала.

Никак не е приятно това, което сте написали, но е вярно - в облщи линии.
С изключеие на едно - „... не може да отидеш на Трудовата бора, ЗАЩОТО НЕ СА ИЗМИНАЛИ ТРИ ГОДИНИ ОТ ПОСЛЕДНАТА.“
Може - просто не е пълен срок и размер на обезщетението!
Размер на паричното обезщетение за безработица
Чл. 54б.
(4) Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

Не казвам, че 12 лева на работен ден (около 250 лева на месец) е голяма сума, но не е нищо.

guest1
Активен потребител

Мнениеот nora12345 » 22 Мар 2022, 11:27

Все си мисля, че не може да няма защита на служителя/работника на такива попадащи в моя случай. И се питам, дали чл. 8 от КТ , не би намерил място в своето правоприлагате в дадения казус. Практически аз не съм отказвала, да се явя на работа. точно обратното - извинението на работодателя беше, че не било удобно да съм на работа с гипс на крака. Респективно след свалянето на гипса - не е удобно да си с патерица, респективно и с това, че ако не изпълняваш нощни смени си аут. Т.е - тук не става въпрос за качествата на служителя/работника съгласно срока за изпитване, а става въпрос за прештевките на работодателя. Един вид "изнасилване" . Все пак имам цялата кореспонденция с него, която практически се явява и като доказателство на неговото волеизявление. Нито съм искала да си счупя глезена, нито съм искала да си взема болничен и да отсъствам от работа. Лично за мен това е една недобросъвестност от страна на работодателя използвайки / заобикаляйки/ закона, чрез уредбата на чл. 70 от КТ.
В този ред на мисли, считам, че обезщетението на имуществени и неимуществени вреди с оглед недобросъвестност на работодателя към служителя / чл.8 от КТ/ би могъл да бъде поне някаква минимална правна защита.
nora12345
Младши потребител

Мнениеот bvoykov » 22 Мар 2022, 16:43

Да се твърди, че е налице злоупотреба с право, е принципно мислим начин за защита и може би единственият такъв да се оспори незаконно прекратяване на трудов договор по чл. 71, ал. 1 КТ, различно от развитите от мен по-горе хипотези, но тук Вие трябва да доказвате всичко, тъй като който твърди недобросъвестност и злоупотреби, той трябва да ги докаже. Това на практика става много трудно, поне според мен. Не е както в политиката "ние ги знаем, че са гадини, ама другите се отказват да ги разследват". Според мен трябва да търсите друга алтернатива. Реално болничните обезщетения не се плащат от работодателя, а от НОИ, така че на пръв поглед изглежда да не губи нищо уж, но Вие продължавате да фигурирате като осигурено лице при него и може би същият остава задължен за Вашата част от осигуровките. Имаше май изключение по Кодекса за социално осигуряване, че ако се прекрати трудовото правоотношение на лице, получаващо обезщетение за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст, не се спират обезщетенията. Не знам и защо, ако евентуално Ви уволнят, няма да можете да получавате обезщетение за безработица, по принцип би трябвало да Ви се дължи поне минималното. Това го казвам обаче с идеята, че имам съвсем базови познания по осигурително право и не ми се е налагало да се занимавам пряко с него в последно време. Затова попитайте някого, който ще е наясно как стои въпросът с изплащането на болнични при прекратяване на трудовия договор, или в НОИ евентуално.
bvoykov
Потребител

Мнениеот guest1 » 22 Мар 2022, 21:37

bvoykov написа:Да се твърди, че е налице злоупотреба с право, е принципно мислим начин за защита и може би единственият такъв да се оспори незаконно прекратяване на трудов договор по чл. 71, ал. 1 КТ, различно от развитите от мен по-горе хипотези, но тук Вие трябва да доказвате всичко, тъй като който твърди недобросъвестност и злоупотреби, той трябва да ги докаже. Това на практика става много трудно, поне според мен. Не е както в политиката "ние ги знаем, че са гадини, ама другите се отказват да ги разследват". Според мен трябва да търсите друга алтернатива. Реално болничните обезщетения не се плащат от работодателя, а от НОИ, така че на пръв поглед изглежда да не губи нищо уж, но Вие продължавате да фигурирате като осигурено лице при него и може би същият остава задължен за Вашата част от осигуровките. Имаше май изключение по Кодекса за социално осигуряване, че ако се прекрати трудовото правоотношение на лице, получаващо обезщетение за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст, не се спират обезщетенията. Не знам и защо, ако евентуално Ви уволнят, няма да можете да получавате обезщетение за безработица, по принцип би трябвало да Ви се дължи поне минималното. Това го казвам обаче с идеята, че имам съвсем базови познания по осигурително право и не ми се е налагало да се занимавам пряко с него в последно време. Затова попитайте някого, който ще е наясно как стои въпросът с изплащането на болнични при прекратяване на трудовия договор, или в НОИ евентуално.

Много текст - малко мисъл.
Прекратяването на ТД по чл. 71 става без обяснения и не може да се обжалва.

Колкото до размера и срока - на обезщетението за оставане без работа - това е по КСО, чл. 54б, ал. 4. Няма нищо общо с КТ.

Ако сте отворили КСО - погледнете и следното
Чл. 42. (1) Паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест се изплаща от първия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност.
(3) Когато временната неработоспособност е настъпила преди прекратяване на срочни трудови и служебни правоотношения, договори за военна служба и договори за управление и контрол на търговски дружества, паричното обезщетение се изплаща за не повече от 30 календарни дни след прекратяване на правоотношенията или договорите. Ако временната неработоспособност е поради трудова злополука или професионална болест, паричното обезщетение се изплаща до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност.

guest1
Активен потребител

Мнениеот bvoykov » 22 Мар 2022, 22:54

guest1 написа:
Много текст - малко мисъл.
Прекратяването на ТД по чл. 71 става без обяснения и не може да се обжалва.

Ако бяхте юрист, а не всезнайко-пенкелер, може би щях да си направя труда да Ви цитирам практика, но не е необходимо.
bvoykov
Потребител

Мнениеот guest1 » 22 Мар 2022, 23:11

bvoykov написа:Ако бяхте юрист, а не всезнайко-пенкелер, може би щях да си направя труда да Ви цитирам практика, но не е необходимо.

Ако ме интересуваше Вашето мнение - щях да Ви попитам лично!
„Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.“

guest1
Активен потребител

Мнениеот nora12345 » 24 Мар 2022, 13:06

Моля, не се карайте помежду си. Видно, казуса е много спорен. А с оглед на нашето законодателство, всеки работодател може да те изхвърли на улицата, без никакво обяснение, респективно и без защита за служителя или работника. Т. е - "като не искаш да "спиш с мен" - рови в кофите .Между другото - макар и да съм спазила реда с оглед предоставяне на болничния лист на работодателя - БЛ все още не е регистриран в НОИ, което е задължение на самия работодател. В ЗАКОНА, НЯМА срок в които работодателя се ангажира да направи това. Т.е - при ДОБРОСЪВЕСТНОСТ може и да го регистрира в НОИ, но ако иска да ти направи "мръсно", нищо не може да го накара да направи това. Респективно ДО ВОЛЯТА на РАБОТОДАТЕЛЯ, служителя/работника/, остава в необрано лозе, зависещ и единствено и само от него.
Що се отнася до чл.8 от КТ - ДА, трудно доказуемо е, НО все пак има някаква надежда.
Благодаря на bvoykov за адекватния отговор.
nora12345
Младши потребител

Мнениеот nora12345 » 29 Мар 2022, 12:10

В крайна сметка, стана ясно, че могат да те изхвърлят като куче без никакво основание.
Въпреки това съгласно чл.67,ал.1.т.1 във вр. с чл. 70 от ТК / дори и травмата да е настъпила по време на изпитателния срок/ , следва ли за прекратяване на ТД, работодателя да издаде заповед с която да отбележи, че ти прекратява ТД.
nora12345
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 29 Мар 2022, 20:00

nora12345 написа:В крайна сметка, стана ясно, че могат да те изхвърлят като куче без никакво основание.
Въпреки това съгласно чл.67,ал.1.т.1 във вр. с чл. 70 от ТК / дори и травмата да е настъпила по време на изпитателния срок/ , следва ли за прекратяване на ТД, работодателя да издаде заповед с която да отбележи, че ти прекратява ТД.

Не в крайна, а в начална сметка - още при подписване на ТД, тази клауза е присъствала. За изпитателния срок.
Сравнението „като куче“ е грубо. Просто страната, в чията полза е уговорката, прекратява без обяснения.

Колкото до втория въпрос
Задължение на работодателя за издаване на документи

Чл. 128а. (3) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да издаде заповед за уволнение или друг документ, с който се удостоверява прекратяването му.

guest1
Активен потребител

Мнениеот nora12345 » 30 Мар 2022, 11:49

guest1 написа:
nora12345 написа:В крайна сметка, стана ясно, че могат да те изхвърлят като куче без никакво основание.

Не в крайна, а в начална сметка - още при подписване на ТД, тази клауза е присъствала. За изпитателния срок.
Сравнението „като куче“ е грубо. Просто страната, в чията полза е уговорката, прекратява без обяснения.

Колкото до втория въпрос
Задължение на работодателя за издаване на документи

Чл. 128а. (3) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да издаде заповед за уволнение или друг документ, с който се удостоверява прекратяването му.

Извинете ме за поста който ще напиша. Принципно мислех въобще като цяло да приключа темата, но ме провокирахте с това, че сравнението ми "като куче" е грубо.
В този ред на мисли, ще Ви опонирам с това, че това сравнение си е точно и на място , особено в моя казус. Не само, че е на място, но буквално лъха на дискриминационно отношение спрямо моето здравословно състояние, тъй като причината НЕ Е с оглед на това, че не съм се справяла със своите задължения, а за: 1 - Че пред гостите не било удобно да се явявам с патерица на работното място; 2-ро - че не се съгласявам да изпълнявам нощен труд / за който не съм кандидатствала като цяло/, с подтекста, че били намерили дневен администратор, а в момента им трябвало нощен администратор.. И трето - аз не съм отказвала да се явя на работа за да си продължа изпитателния срок който по стечение на независещи от мен обстоятелства съвпада със срока за изпитване. а цялото това обобщение, си е чиста злоупотреба съгласно чл.8 от ТК, който се явява и дискриминационна форма с оглед всички други норми.
И вярвайте ми, АКО имах необходимите финансови средства да осъдя работодателя, щях да го направя. За негово щастие и за мое нещастие -към момента нямам тези средства. Знам, че имам право на служебен защитник, но и там процедурата е толкова тромава, а и там има НЕСИГУРНОСТ / я стане, я не стане да ми назначат такъв/. А всичко това ще ми котва много време нерви, обжалване на актове и прочее. Ако не сте гледали филма " ФИЛАДЕЛФИЯ" гледайте го. Там много ясно се визира дискриминацията, с разликата, че нито съм ГЕЙ, нито ЛИЗБИЙКА, а съм си нормален човек. Но линията е една - той /тя е различен от нас. Дали било в даден момент или като цяло, е без значение. ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ТРУД, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е БЯЛ, ЧЕРЕН, САКАТ, БОЛЕН, С РУСА ИЛИ ЧЕРВЕНА КОСА И ПРОЧЕЕ.
Все пак, благодаря за становището с оглед на това, че работодателя, следва да издаде заповед за прекратяван на ТД.
Що с отнася до формата на един договор - това вече е друг въпрос.
nora12345
Младши потребител

Мнениеот nikodim77 » 30 Мар 2022, 12:21

nora12345! Какво не разбрахте от предходния ми пост в настоящата тема?!? Влизайки в полемики с юзъра guest1 обиждате своята интелигентност. Този паразит независимо от включването в темата на юристи, продължи най-нагло и нахално да спами в същата, дори и след като вярвам, е прочел и моя пост. Но пък знае ли човек…, може би guest1 да е Вашата лоша карма за минало греховно поведение…?
nikodim77
Активен потребител

Следваща

Назад към Трудово право