начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

подобрения

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

подобрения

Мнениеот Златева » 20 Май 2004, 13:26

Колеги, имам казус, по който не намерих практика. УПИ е собственост на А и само А разполага с титул за собственост. Имотът се владее от У, което не заявява самостоятелни вещни права върху имота, нито пък някакви облигационни права /напр. - предварителен договор/ . В този имот са извършени подобрения /изградена сграда/ от това трето лице У. Подобренията са извършени от У, но по време на брака му с Х. Собственикът А успешно е ревандикирал имота си и е осъдил У да премахне незаконно построените сгради по чл. 109 от ЗС. В съдебното производство не е участвал съпругът Х. Въпроси: 1. Следва ли да се счита, че подобренията са СИО за Х и У? 2. Налице ли са били условията за необходимо задължително другарство по отношение на пасивната легитимация, като имате предвид двата иска? Интересно ми е да споделите мнение по въпроса. Аз имам вече такова и ще ви отговоря.
Златева
Златева

Re: подобрения

Мнениеот gega » 20 Май 2004, 20:01

Отговорите: 1. Подобренията не се включват в СИО, тъй като по силата на чл. 92 ЗС (приращението) са собстевност на евинциралият веща собственик на земята! 2. Съпрузите са необходими задължителни другари в процеса и ако единият не е бил конституиран, влязлото в сила решение е порочно и подлежи на отмяна чрез извънредните средства за ревизиране на решения със СПН - чл. 233 (2) ГПК.
gega

Мнениеот Justus® » 21 Май 2004, 02:57

Съгласна съм с gega частично,доколкото не е предявено и уважено право на задържане,тогава схемата относно СИО би била по–сложна,но по отнощение другарството е 100% прав.Ако е налице решение в обратния смисъл,че ми е интересно да видя мотивите,моля колежке,цитирайте!
Justus®

Мнениеот Златева » 21 Май 2004, 09:15

Според мен необходимо задължително другарство ще е налице само в случай, че ответникът се позовава на самостоятелни вещни или облигационни права. Например, при конкуренция на право на собственост между две лица, или, например, ако имотът е предмет на предварителен договор за покупко-продажба. Не случайно акцентирах на обстоятелството, че в процеса ответникът не заявява самостоятелни права върху имота, нито пък твърди облигационни такива. Цялата му защита се е градила единствено и само на оспорването на правото собственост на доверителката ми. Не се е спорило, че ответникът владее имота, но владението в този случай е фактическо действие и тук няма място СИО. В имота ответникът е изградил незаконна сграда - без учредено право на строеж, разбира се и без строителни книжа. Следователно всичко построено върху земята по приращение придобива собственикът на УПИ. Действията, с които се пречи на доверителката ми да упражнява в пълен обем правото си на собственост, също са фактически действия. Незаконният характер на строежа е пречка да се счита, че е налице подобрение по смисъла на чл. 72 от ЗС. Още повече, че доверителката ми иска неговото премахване. Е, питам се аз - защо в този случай следва да се счита, че решението е отменимо по реда на чл. 233, ал. 2 от ГПК. Делото е висящо пред 5-членен състав. Нямам решение все още, но обещавам да ви информирам.
Колеги, очаквам още мнения! Благодаря за вече споделените!
Златева

Мнениеот harmaiani » 21 Май 2004, 10:59

Искам да внеса малко уточнение.Незаконната сграда,построена в чужд имот се счита според съдебната практика за подобрение, но владелецът не може да иска неговата стойност, ако собственикът на земята е поискал премахването на сградата.
Що се отнася до задължителното другарство, мисля,че такова не е налице.Владението като факт не е СИО, а само правото на собственост и другите ВП
harmaiani

Назад към Семейни казуси