начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Трудов договор по чл. 114 КТ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудов договор по чл. 114 КТ

Мнениеот boji_dara » 25 Ное 2020, 22:19

Здравейте,

Имам проблем с решаването на следния казус:

Желязко Колев е бил студент в Юридически факултет на Софийския университет. Тъй като бил в материално затруднение, той си намерил товаро-разтоварна работа на Сточна гара, която можел да извършва по 2 часа на ден два-три пъти седмично. Началникът на гарата му предложил да сключат трудов договор по чл. 114 КТ. Колев обаче не бил наясно какви са особеностите на този договор и ще може ли едновременно с работата си по него да изпълнява и учебните си задължения.

ВЪПРОСИ:
1. Какви са особеностите на трудовия договор по чл. 114 КТ ?
2. Как се отчита трудът на работниците и служителите по такъв договор?
Има ли значение за работата по трудов договор чл. 114 КТ обстоятелството, че Колев е студент в редовна форма на обучение ?

Благодаря предварително за помощта и отделеното време!
boji_dara
Нов потребител

Re: Трудов договор по чл. 114 КТ

Мнениеот nikodim77 » 25 Ное 2020, 23:23

Колега!
Представила сте целият казус ведно с въпросите към него. Но не сте пояснил при кой/и/ въпрос/и/ имате затруднения. А да разчитате казусът да Ви се разреши на готово, считам, че не е коректно освен към преподавателите и дисциплината, която изучавате, то и най-вече към самата Вас! В правото (икономиката и счетоводството) се иска труд - четене и много постоянство.
Посочете къде виждате трудности и заедно бихме могли да достигнем до отговор…, нали? :roll: :wink:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 26 Ное 2020, 15:38

nikodim77 написа:Колега!
Представила сте целият казус ведно с въпросите към него. Но не сте пояснил при кой/и/ въпрос/и/ имате затруднения. А да разчитате казусът да Ви се разреши на готово, считам, че не е коректно освен към преподавателите и дисциплината, която изучавате, то и най-вече към самата Вас! В правото (икономиката и счетоводството) се иска труд - четене и много постоянство.
Посочете къде виждате трудности и заедно бихме могли да достигнем до отговор…, нали? :roll: :wink:

Съгласен, с една добавка! Освен „труд - четене и много постоянство“ се иска най-вече МИСЛЕНЕ!
Защото и Сизиф много се е трудил, ама не е мислил!

Пп. Защо използваш обръщението „Колега“ към бъдещ (несигурно събитие) юрист и настоящ студент?
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Ное 2020, 22:30

Жоро! Какво не разбра от моите молитви и кандърми към теб, да не пишеш след мен несмислени „монолози”?!?!? Какво не разбра бе човек??? Айде да е по темата и да е смислено разбирам и винаги бих те подкрепил…! Но ти пак ръсиш глупости, както и в други теми, в които не намирах сили и време да те апострофирам, но тази вечер ще го сторя!
Искал ли съм твоето съгласие, че да ми пишеш – „Съгласен…”?! А добавката ти предизвика такъв смях у мен, че щях да се задавя с айран! Именно ти си, този който чете (видимо е – адмирирам го), но не осмисля прочетеното както къде и как да го приложи, което всъщност е основният ти проблем по отношение на участието ти по темите в този форум.
Правиш съпоставка с героят на древногръцките митове и легенди – Сезиф, за когото твърдиш, че не мислел…? Не знам какво си чел и колко, но този хитрец е пращял от ум! Сигурен съм, че към днешна дата, ако той беше на твое място щеше да дава изключително смислени, адекватни и точни отговори по поставените теми!!!
Защо използвам обръщението „Колега“, ме питаш, или ми държиш сметка как и към кого да се обръщам?!?
Постът на питащата презумира същата да е студент. Дали е по „Право” или друга икономическо-счетоводна дисциплина не мога да знам, но презумпцията за това, че е студент ми позволи да я нарека „колега”! Нима забрави, че и аз на този ми житейски етап съм такъв. За това и не се обръщам към останалите съфорумци, за които знам, че са юристи с обръщението – „Колега”, защото има да уча още 3 семестъра, да премина през държавни изпити и чак тогава с половин уста мога да се отъждествя с юристите като техен колега. Половин уста, защото следва юрид. правоспособност и много, много предстоящ опит… осъществяване на последно изброените би могло да ме нареди до изричането на думата „колега” с цяла уста…!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 26 Ное 2020, 23:45

nikodim77 написа:Жоро! ... щях да се задавя с айран! !

Олеле ...
Извинявай, за потенциалния "битов инцидент"!

А за другото - не се хаби, да пишеш толкова дълги постове. Няма да променя нито начина си на мислене, нито на писане!
"Разрешете да остана!" беше в казармата. Това тук е форум - не казарма.
Приятна вечер и внимателно с напитките. Имаш още 3 семестъра и много други неща в бъдещето.
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 26 Ное 2020, 23:48

Пп. Щях да забравя
Към автора - обърнахте ли внимание, че въпросния член 144 от КТ, е от "Раздел IX. Допълнителен труд по трудов договор"?
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ