- Дата и час: 22 Ное 2024, 09:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Д-р за наем м/у ЕООД и ЧЛ-Спор по предсрочно прекратяване
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Д-р за наем м/у ЕООД и ЧЛ-Спор по предсрочно прекратяване
Здравейте, моля Ви за съдействие относно проблем с наемодател ЧЛ, който иска да прекрати договор за наем без да се интересува от договореното в него. Изпълнявам добросъвестно договора от 5 години, но преди ок. 2 месеца наемодателя ми заяви, че иска да го прекрати предсрочно без да се интересува дали съм съгласна / в момента съм в процес на търсене, но за съжаление без успех за сега/. Започна тормоз по телефона с нощни обаждания, празни смс-и заплашителен тон и т.н. и нежелание да получи наема, за да ме постави в неизпълнение на договора. От прочетеното до тук разбирам, че Договора за наем в случая е търговска сделка и се прилагат разпоредбите на ТЗ, следователно при договорна клауза, гласяща " определената наемна цена се заплаща от Наемателя на Наемодателя ежемесечно или по друг начин, удобен на страните в брой/ на ръка на Наемодателя ..." и според чл. 303а ал. 1 - срока би бил 60 дни. Ако разбирането ми е правилно и при клауза на договора за Предсрочно прекратяване - с 1 мес. писмено предизвестие от страна на Наемодателя - при забава в плащането на наемната цена, продължила повече от 1 месец. - би следвало да получа писмено предизвестие за прекратяване на договора при неплатен /не по моя вина/ наем за юли най- рано на 1ви октомври. Моля за мнение дали съм разбрала правилно нещата, защото имам залепено известие за Нотариална покана и това доста ме притесни. Отново да подчертая, че съм била коректна. Договорът изтича в края на октомври, когато така или иначе ще се изнеса - но разбиране от страна на Наемодателя няма.
- creonova
- Нов потребител
Re: Д-р за наем м/у ЕООД и ЧЛ-Спор по предсрочно прекратяван
Здравейте! Накратко:
1. Има договор за наем. Дали страни по договора ще са ФЛ, ЮЛ или и двете - няма никакво значение!
2. За този (и друг) вид договори са прилагат разпоредбите на „Закон за задълженията и договорите“, (чл. 228 - чл. 239)- не ТЗ.
3. Прекратяването става съгласно:
Без значение причините! Просто наемодателя си иска вещта!
1. Има договор за наем. Дали страни по договора ще са ФЛ, ЮЛ или и двете - няма никакво значение!
2. За този (и друг) вид договори са прилагат разпоредбите на „Закон за задълженията и договорите“, (чл. 228 - чл. 239)- не ТЗ.
3. Прекратяването става съгласно:
Чл. 238. Ако договорът за наем е без определен срок, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано. Но ако наемът е уговорен на ден - достатъчно е предупреждение от един ден.
Без значение причините! Просто наемодателя си иска вещта!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
Прочетете си поканата и цитирайте точно договореното относно развалянето на договора, а не с преразказ и вметки от закони. Неплащането на цената е винаги във вина на наемателя. Ако наемодателят ви препятства трябва да му откриете сметка в банка и там да внасяте парите, а защото това става трудно в сегашните банки е най-добре да му намерите банкова сметка и да ги преведете, а ако няма такава или не можете да я намеритее, да ги изпратите с пощенски запис по негово име и адрес.
До края на октомври ще си седите при всички случаи, а ако решите да се запънете може да изкарате поне още една година.
До края на октомври ще си седите при всички случаи, а ако решите да се запънете може да изкарате поне още една година.
- ivanov_p
- Активен потребител
Може би не сте обърнали внимание, НО става дума за СРОЧЕН договор, а според общата постановка на ЗЗД - наемното правоотношение се прекратява с изтичането на срока му
Чл. 95. Кредиторът е в забава, когато неоправдано не приеме предложеното му от длъжника изпълнение или не даде необходимото съдействие, без което длъжникът не би могъл да изпълни задължението си.
Чл. 96. Когато кредиторът е в забава, рискът преминава върху него; ако и длъжникът е бил в забава, той се освобождава от нейните последици.
В тежест на кредитора са необходимите разноски, направени поради неговата забава.
Чл. 95. Кредиторът е в забава, когато неоправдано не приеме предложеното му от длъжника изпълнение или не даде необходимото съдействие, без което длъжникът не би могъл да изпълни задължението си.
Чл. 96. Когато кредиторът е в забава, рискът преминава върху него; ако и длъжникът е бил в забава, той се освобождава от нейните последици.
В тежест на кредитора са необходимите разноски, направени поради неговата забава.
- creonova
- Нов потребител
Цитирала съм правилно основанията за прекратяване в договора , и наистина искам да си платя, но плащайки като ЮЛ трябва да издам Сметка за изплатени суми с разходен ордер и да са подписани от Наемодателя, защото декларирам това в НАП и плащам данък от името на Наемодателя. Сметка няма как да намеря, а и в договора е указано " плащане в брой/на ръка"
- creonova
- Нов потребител
creonova написа:Здравейте, моля Ви за съдействие относно проблем с наемодател ЧЛ, който иска да прекрати договор за наем без да се интересува от договореното в него. Изпълнявам добросъвестно договора от 5 години, но преди ок. 2 месеца наемодателя ми заяви, че иска да го прекрати предсрочно без да се интересува дали съм съгласна / в момента съм в процес на търсене, но за съжаление без успех за сега/. Започна тормоз по телефона с нощни обаждания, празни смс-и заплашителен тон и т.н. и нежелание да получи наема, за да ме постави в неизпълнение на договора. От прочетеното до тук разбирам, че Договора за наем в случая е търговска сделка и се прилагат разпоредбите на ТЗ, следователно при договорна клауза, гласяща " определената наемна цена се заплаща от Наемателя на Наемодателя ежемесечно или по друг начин, удобен на страните в брой/ на ръка на Наемодателя ..." и според чл. 303а ал. 1 - срока би бил 60 дни. Ако разбирането ми е правилно и при клауза на договора за Предсрочно прекратяване - с 1 мес. писмено предизвестие от страна на Наемодателя - при забава в плащането на наемната цена, продължила повече от 1 месец. - би следвало да получа писмено предизвестие за прекратяване на договора при неплатен /не по моя вина/ наем за юли най- рано на 1ви октомври. Моля за мнение дали съм разбрала правилно нещата, защото имам залепено известие за Нотариална покана и това доста ме притесни. Отново да подчертая, че съм била коректна. Договорът изтича в края на октомври, когато така или иначе ще се изнеса - но разбиране от страна на Наемодателя няма.
Принципно правилният отговор по въпроса ви е даден от ivanov_p доколкото е даден по ваш, достатъчен по обем на изложените в него обстоятелства, преразказ.
При спор, препоръчително е да ползвате услугите на адвокат.
-
Melly - Старши потребител
Изглежда не е лесно да се приеме, че Наемодател без разумно основание би постъпвал така, но реалността не винаги е логична. Същия апартамент съм ползлава като ФЛ 6 години със същия Наемодател, преди да сключа договор като ЮЛ.- Това обяснение е с цел да изясни, до колкото е възможно, моята добросъвестност. Още утре бих се изнесла, за да не си създавам излишни стресове - за сега,обаче, не намирам подходящ имот под наем.
Интересува ме дали разсъжденията ми са правилни от юридическа гледна точка и как ме застрашава нотариалната покана като възможни правни последици. Ще Ви бъда благодарна за ясен отговор.
Интересува ме дали разсъжденията ми са правилни от юридическа гледна точка и как ме застрашава нотариалната покана като възможни правни последици. Ще Ви бъда благодарна за ясен отговор.
- creonova
- Нов потребител
Здравейте,
Вижте, creonova, Получихте два отговора от специалисти! Вашите разсъждения правилни или не, и така както ги виждам предполагат крещяща необходимост от това, да се вслушате в съветите за обръщане към адвокат или друг юрист, но вещ в областта на облигационното и търговско право. Така или иначе информацията, която сте представили е оскъдна, а от огромно значение са определени клаузи в договорът за наем, както и текста на нот. покана,
Разбираемо, в тях има лични данни, както вероятно и фирмени конфиденциални текстове... Един от юзърите побърза да изтипоса, че във Вашия случай приложим е само ЗЗД, но редица предпоставки сочат,че може да бъде разглеждан и като относителна търговска сделка (виж чл. 286 и 287 от ТЗ), но това може да се изведе от конкретни текстове в договора. Всъщност дали е по ЗЗД или е по ТЗ това е по-скоро във връзка със срокът на договора, чийто предел по ЗЗД се преодолява, ако е търговска сделка. Но, имате си клаузи за предсрочно прекратяване (виж чл. 20а от ЗЗД), връчена Ви е нот. покана, вие разсъждавате четейки закона, но явно не като специалист...
Обстоятелствата по чл. 95 -ЗЗД подлежат на доказване – неоспоримо, а и по отношение вината за забава на длъжника, ivanov_p Ви подсказа.
Мненията на ivanov_p и Melly са верни!
Вижте, creonova, Получихте два отговора от специалисти! Вашите разсъждения правилни или не, и така както ги виждам предполагат крещяща необходимост от това, да се вслушате в съветите за обръщане към адвокат или друг юрист, но вещ в областта на облигационното и търговско право. Така или иначе информацията, която сте представили е оскъдна, а от огромно значение са определени клаузи в договорът за наем, както и текста на нот. покана,
Разбираемо, в тях има лични данни, както вероятно и фирмени конфиденциални текстове... Един от юзърите побърза да изтипоса, че във Вашия случай приложим е само ЗЗД, но редица предпоставки сочат,че може да бъде разглеждан и като относителна търговска сделка (виж чл. 286 и 287 от ТЗ), но това може да се изведе от конкретни текстове в договора. Всъщност дали е по ЗЗД или е по ТЗ това е по-скоро във връзка със срокът на договора, чийто предел по ЗЗД се преодолява, ако е търговска сделка. Но, имате си клаузи за предсрочно прекратяване (виж чл. 20а от ЗЗД), връчена Ви е нот. покана, вие разсъждавате четейки закона, но явно не като специалист...
Обстоятелствата по чл. 95 -ЗЗД подлежат на доказване – неоспоримо, а и по отношение вината за забава на длъжника, ivanov_p Ви подсказа.
Мненията на ivanov_p и Melly са верни!
- nikodim77
- Активен потребител
Интересен казус - доста са нагли хазяите, подлудяват наемателите и почват едни глупости. Разбира се - не казвам да се върнат времената на бай Тошо и да се събира комисия за всеки един случай и да има един вид разглеждане на частни отношения - но - зависи от клаузите, тук кой знае каква галактика не може да се създаде - тоест да се офлянква максимално ситуацията - докато си наместите в нова квартира.
Плащането - че е в брой - нищо не значи, може да експедирате някак по пощата парите - ма не става тази работа, разузнаване за сметка - не става - откриване на сметка - доколкото знам може еднократно, има някакви правила.
Плащането - че е в брой - нищо не значи, може да експедирате някак по пощата парите - ма не става тази работа, разузнаване за сметка - не става - откриване на сметка - доколкото знам може еднократно, има някакви правила.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Получавате поканата, тя е предизвестие за прекратяване на договора и оставате до края на октомври. Ако наемодателят заведе дело, може да останете в имота до края на делото, около година.
Какви са вашите разсъждения не схванах особено, а и никой не се интересува от тях, а от фактите - хазяинът трябва да изложи пред съда фактите, на които основава искането си - те могат да са неплатения наем и поканата, а вие фактите, които отричат неговото право - това, че сте платили наема, а наема е добре да платите дори да сте изпуснали срока.
Другото важно във вашия случай е извън закона - времето, вашият договор реално ще изтекъл преди да получите съобщението от съда за делото, като единствено може да бъдете обременена с разноски, но тогава може и да останете в помещението още една година, като естествено, ще си дължите наемите.
Важно е, когато се изнасяте да предадете ключовете с протокол, а ако наемодателя не съдейства да ги оставите при нотариуса, изпратил съобщението, да уведомите за това наемодателя, а след това да си поискате тези разноски с дело.
Какви са вашите разсъждения не схванах особено, а и никой не се интересува от тях, а от фактите - хазяинът трябва да изложи пред съда фактите, на които основава искането си - те могат да са неплатения наем и поканата, а вие фактите, които отричат неговото право - това, че сте платили наема, а наема е добре да платите дори да сте изпуснали срока.
Другото важно във вашия случай е извън закона - времето, вашият договор реално ще изтекъл преди да получите съобщението от съда за делото, като единствено може да бъдете обременена с разноски, но тогава може и да останете в помещението още една година, като естествено, ще си дължите наемите.
Важно е, когато се изнасяте да предадете ключовете с протокол, а ако наемодателя не съдейства да ги оставите при нотариуса, изпратил съобщението, да уведомите за това наемодателя, а след това да си поискате тези разноски с дело.
- ivanov_p
- Активен потребител
Получих поканата в нот. кантора на 08.09, но явно ме измамиха!
Дадоха ми да подпиша разписка за получаване на поканата, която е следната
Подписаната - написах си името и датата в кач на ..., с подписа си удостоверявам, че на 08.09 ми бе връчена покана чрез нотариус ... от Наемодателя
отдолу пише следното
1. Адресът е посетен на дата : на ръка от връчителя 19.08
2. Адресът е посетен на дата : на ръка от връчителя 20.08
3. Адресът е посетен на дата : на ръка от връчителя 25.08
Залепено увудомление на дата : на ръка от връчителя 25.08
на ръка от връчителя25.08.2020 Подпис : мой
гр. София
Връчител: беше поставен подпис и на ръка написано име
Не ми дадоха оригинална разписка, а ми издадоха препис на 08.09 /същата дата/ от служебен архив
Моля кажете ми от коя дата се счита връчена поканата, защото буквално се поболях /срока за прекратяване на договора е от връчването, а съдържанието е напълно несъответстващо на договора и сега излиза , че не съм отговорила в срок от 1 седмица/
Освен това заплашва, че ще влезе в имота и ще смени ключалките, като изхвърли всичко пред блока буквално!
Подписаната - написах си името и датата в кач на ..., с подписа си удостоверявам, че на 08.09 ми бе връчена покана чрез нотариус ... от Наемодателя
отдолу пише следното
гр. София
Не ми дадоха оригинална разписка, а ми издадоха препис на 08.09 /същата дата/ от служебен архив
Моля кажете ми от коя дата се счита връчена поканата, защото буквално се поболях /срока за прекратяване на договора е от връчването, а съдържанието е напълно несъответстващо на договора и сега излиза , че не съм отговорила в срок от 1 седмица/
Освен това заплашва, че ще влезе в имота и ще смени ключалките, като изхвърли всичко пред блока буквално!
- creonova
- Нов потребител
creonova написа:Получих поканата в нот. кантора на 08.09, но явно ме измамиха!
Дадоха ми да подпиша разписка за получаване на поканата, която е следната:
...
Моля кажете ми от коя дата се счита връчена поканата?
Здравейте!
Моето разбиране (това е само виждане - не е канон) е, че датата е 08.09.2020!
Срока на предизвестието е до 08.10.2020.
Колкото до „изхвърляне на ваша собственост (вещи)“ - там е голяма бъркотия! Наемодателя няма право да влиза в отдадения под наем имот, без съгласие на наемателя.
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
creonova написа:Получих поканата в нот. кантора на 08.09, но явно ме измамиха!
отдолу пише следното
гр. София
По- горе в темата, няколко участници Ви посъветваха да потърсите консултация с адвокат в живия живот, защо упорствате и продължавате да разчитате на дистанционни анонимни съвети по същество от тук?
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
- lawchoice
- Потребител
Оценявам и благодаря на всеки, отзовал се с добронамерено мнение в този форум за Взаимопомощ. На последния коментар си позволявам, извън обичайното за мен, да отговоря с един пример от "живия живот" - когато се счупих/ пукнах крака реших, че мненията на "обикновените" добри специалисти трябва непременно да потвърдя с мнение на изтъкнат ортопед-хирург, НО, както той сам непреставаше да обяснява - обичал да оперира и бил тооолкова добър и търсен - и реши, че ще се опита да ми дочупи крака БУКВАЛНО, за да може да ми го докаже. За щастие беше си извикал асистент - ортопед /за тежест/ и очевидно преди всичко ЧОВЕК, който го спря навреме и ме спаси/което съм сигурна, че не е останало без негатив за него самия/. Надявам се че разбирате, какво имам предвид в случая.
Благодаря за всяко чистосърдечно мнение!
Благодаря за всяко чистосърдечно мнение!
- creonova
- Нов потребител
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|