начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Данък и осигуровки при наложени платежи от Еконт

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък и осигуровки при наложени платежи от Еконт

Мнениеот krisautor » 14 Мар 2020, 19:38

Здравейте ,
искам да попитам ако в рамките до края на годината , да кажем хипотетично имам 10 000 лв доходи за цялата година чрез наложен платеж от Еконт , не съм регистриран като ЕТ , нямам фирма . При следващата година в ГДД при декларирането на тези пари какъв процент данък и осигуровки ще трябва да заплатя върху сумата и имали някакви други такси които трябва да плащам върху тази сума ?
krisautor
Нов потребител

Re: Данък и осигуровки при наложени платежи от Еконт

Мнениеот doondie » 15 Мар 2020, 02:09

Не би ли трябвало да се регистрираш като ЮЛ (ЕТ или ЕООД)? От Еконт ще съобщят на НАП за парите, когато са над 5 или 10 хиляди – не съм сигурен, понеже не ме е интересувало, съответно оттам ще те търсят за обяснение откъде идват.

В България има плосък данък от 10%, но не мисля, че в случая ще можеш просто да пуснеш декларация като физическо лице. В Англия например можеш да се регистрираш като ЕТ онлайн, по пощата и дори по телефона. Съответно не си длъжен да ползваш счетоводни услуги, а можеш и сам да си подаваш онлайн данъчната декларация след края на годината (без електронен подпис и прочие идиотизми). Ако доходът е над необлагаемия минимум, се плаща данък. Съответно си плащаш осигуровките за самоосигуряващи се и толкова. Нямам представа как стоят нещата с ЕТ в България, нито с осигуровките. Доброволните здравни са около 22 лв на месец, но не знам за другите.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот krisautor » 15 Мар 2020, 17:28

doondie написа:Не би ли трябвало да се регистрираш като ЮЛ (ЕТ или ЕООД)? От Еконт ще съобщят на НАП за парите, когато са над 5 или 10 хиляди – не съм сигурен, понеже не ме е интересувало, съответно оттам ще те търсят за обяснение откъде идват.

В България има плосък данък от 10%, но не мисля, че в случая ще можеш просто да пуснеш декларация като физическо лице. В Англия например можеш да се регистрираш като ЕТ онлайн, по пощата и дори по телефона. Съответно не си длъжен да ползваш счетоводни услуги, а можеш и сам да си подаваш онлайн данъчната декларация след края на годината (без електронен подпис и прочие идиотизми). Ако доходът е над необлагаемия минимум, се плаща данък. Съответно си плащаш осигуровките за самоосигуряващи се и толкова. Нямам представа как стоят нещата с ЕТ в България, нито с осигуровките. Доброволните здравни са около 22 лв на месец, но не знам за другите.

Доходите са от извършане на търговска дейност , без регистрация като ЕТ или ЕООД , за този етап месечните доходи не са в размер за да покриват тези разходи за счетоводство , осигуровки и т.н. Исках да попитам към кого мога да се обърна или какъв процент дължа при положение че не съм регистриран като ЕТ или ЕООД . Рових се в доста форуми и разбрах , че трябва да платя 27 % осигуровки на сумата и 15 % данък от тези доходи от ЕКОНТ , независимо дали съм осигуряван от работодател ( в случаи че работя ) .
krisautor
Нов потребител

Мнениеот kociboss » 28 Юни 2020, 09:33

До колкото знам (неофициално, а от практиката) сумата след която ще получите "честитка" е 20 000лв за отчетен период. Също така зависи колко броя пратки са изпратени. Ясно е, че ако продадете 2-3 неща от по 7-8000лв не става въпрос за търговия, но ако продадете 500 неща по 15-20лв, ще "светнете" в НАП и за 10 000.

Счетоводно обслужване за приключване на нерегистрирано по ЗДДС дружество е 200-300лв в зависимост от обема документи. Регистрацията на фирма с ел. подпис е 55-60лв (ако не се лъжа). Осигуровките на управител са около 120-140лв на месец.

След като казвате, че доходите от тази дейност не са достатъчни да платите еднократно 60лв и средно месечно 150лв, защо изобщо се занимавате с това?
kociboss
Младши потребител

Назад към Данъчно право