- Дата и час: 25 Ное 2024, 14:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акт за вечерен час
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Акт за вечерен час
Здравейте! Сестра ми е на 16 години и съответно има вечерен час 22.00 часа без придружител. От невнимание обаче е закъсняла с 15 минути. В 22:15 часа органите на МВР и пишат акт за вечерен час, докато се прибира. Доколкото знам акта е между 300 и 500 лв. Всъщност майка ми е подписала акта и той е на нейно име. Акта е на стойност 500 лв. Освен това й е извършен обиск без присъствеието на родител и без органите на МВР да се представят. Имат ли право на това? Можем ли по някакъв начин да обжалваме този акт, поне за стойността му? Ще бъда благодарна, ако някой може да даде мнение!
- beti123
- Нов потребител
Re: Акт за вечерен час
Има акт или издадено наказателно постановление? С акта се установява конкретното нарушение, но той е предпоставка за издаване на наказателно постановление, с което вече се налагат наказания - най-вече глоби. В съответната санкционна разпоредба в Закона за закрила на детето (ЗЗДет) се предвижда наказание от 300 до 500 лв. глоба за родител, настойник и т.н., който полага грижи за дете и не е осигирило придружител. Актът за установяване на нарушението (АУАН) не подлежи на обжалване, но нарушителят, вписан в него, може в 3-дневен срок да подаде писмени възражения по него, които евентуално да бъдат взети предвид от органа, който ще издаде НП.
След издаване на наказателно постановление (НП), същото може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред съда (те ще го и напишат в него).
Може да твърдите всякакви смекчаващи обстоятелства - да кажете, че няма причина да налагат макс наказанието, че няма вредни последици от нарушението, че е установено броени минути след 22 ч, което прави безсмислено родителят да бъде наказван и трябва да се приложи чл. 28 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и нарушителят да бъде предупреден, а не наказан... каквото друго Ви хрумне.
Не е регламентирано родител да присъства на обиск на дете, макар че в тези дни е трудно да се прецени срещу тебе пълнолетно лице ли стои или ненавършило пълнолетие такова (е, принципно винаги им се иска лична карта). По-голяма драма е, ако обискът е извършен от лице от противоположния пол, щото по закон трябва обискираният и обискиращият да са от един пол, но дори и аз тогава не виждам каква защита има. Ако се претендира обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) трябва да се посочи какви вреди са претърпени, примерно ако обискираният е бил третиран зле, подигравателно, чувствал се е унизен и т.н., това се наричат още и "морални вреди", те могат да имат и парично изражение под формата на обезщетение. Това е на теория, на практика - трябва да се докаже.
Колкото до това, че не са се представили... по "протокол" всеки държавен служител, който ще прави проверка, трябва да се представи, но това, лично за мен, не е голяма работа, а обичайно "потърпевшите" се заяждат с това. Освен да пишете до прекия им ръководител за предприемане на дисциплинарни действия - друго аз не виждам, но това едва ли би дало резултат. Хората просто са си вършили работата според мен, едва ли са имали намерение да направят нещо "в повече".
След издаване на наказателно постановление (НП), същото може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред съда (те ще го и напишат в него).
Може да твърдите всякакви смекчаващи обстоятелства - да кажете, че няма причина да налагат макс наказанието, че няма вредни последици от нарушението, че е установено броени минути след 22 ч, което прави безсмислено родителят да бъде наказван и трябва да се приложи чл. 28 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и нарушителят да бъде предупреден, а не наказан... каквото друго Ви хрумне.
Не е регламентирано родител да присъства на обиск на дете, макар че в тези дни е трудно да се прецени срещу тебе пълнолетно лице ли стои или ненавършило пълнолетие такова (е, принципно винаги им се иска лична карта). По-голяма драма е, ако обискът е извършен от лице от противоположния пол, щото по закон трябва обискираният и обискиращият да са от един пол, но дори и аз тогава не виждам каква защита има. Ако се претендира обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) трябва да се посочи какви вреди са претърпени, примерно ако обискираният е бил третиран зле, подигравателно, чувствал се е унизен и т.н., това се наричат още и "морални вреди", те могат да имат и парично изражение под формата на обезщетение. Това е на теория, на практика - трябва да се докаже.
Колкото до това, че не са се представили... по "протокол" всеки държавен служител, който ще прави проверка, трябва да се представи, но това, лично за мен, не е голяма работа, а обичайно "потърпевшите" се заяждат с това. Освен да пишете до прекия им ръководител за предприемане на дисциплинарни действия - друго аз не виждам, но това едва ли би дало резултат. Хората просто са си вършили работата според мен, едва ли са имали намерение да направят нещо "в повече".
- bvoykov
- Потребител
Много дълго изложение. дори адвокат, съдия няма да те изслуша. Бъди кратък! Какво искаш? Кратко до 15 реда. Така беше и при социализъма . Прошение от няколко страници-направо в кошчето. !
- tochotocho
- Потребител
Това въобще не ме интересува, който иска - да чете, който не иска - да си гледа работата. Не съм нито пред адвокат, нито пред съдия, а позоваването на социализАМЪТ е лишено от смисъл, тъй като отдавна не живеем в него.
Последна промяна bvoykov на 20 Дек 2019, 23:13, променена общо 1 път
- bvoykov
- Потребител
"Поради наближаващите Коледни празници и кошмарния трафик в София прибирането ми у дома беше затруднено и затова закъснях с 15 минути. Имах огромното желание да се прибера навреме, но обективни причини направиха това невъзможно. Не съм аз виновен, Фандъкова и дядо Коледа са виновни."
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|