- Дата и час: 22 Ное 2024, 20:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Завещание към трето лице
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Завещание към трето лице
Здравейте! Случаят е следния: Имам съсобственост с човек, с когото нямам кръвна връзка и брак.И двамата нямаме деца, внуци... Преките ни наследници са- на него е брат, а аз има сестра.Въпросът ми е, можем ли да си завещаем 1/2 част, която ни е собствена. Аз моята на него и той неговата на мен? Брата и сестрата имат ли запазена част по ЗН при положение, че попадат в 3-ти ред от ЗН, и ако имат каква е тя? Благодаря предварително за отделеното време и отговорите!
- v_miteva
- Нов потребител
Re: Завещание към трето лице
v_miteva написа:Здравейте! Случаят е следния: Имам съсобственост с човек, с когото нямам кръвна връзка и брак.И двамата нямаме деца, внуци... Преките ни наследници са- на него е брат, а аз има сестра.Въпросът ми е, можем ли да си завещаем 1/2 част, която ни е собствена. Аз моята на него и той неговата на мен? Брата и сестрата имат ли запазена част по ЗН при положение, че попадат в 3-ти ред от ЗН, и ако имат каква е тя? Благодаря предварително за отделеното време и отговорите!
При настъпване на бъдещо сигурно събитие (смърт, без да е налице изменение на обстоятелствата посочени по-горе) на единия от съсобствениците, всеки от тях има наследник по закон - брат/сестра, който/ято в бъдеще може по съдебен ред да поиска намаляване на завещателното разпореждане върху 1/2 ид.ч. от придобития имот до размер за допълване на запазената част.
Родете си (осиновете) дете.
-
Melly - Старши потребител
При настъпване на бъдещо сигурно събитие (смърт, без да е налице изменение на обстоятелствата посочени по-горе) на единия от съсобствениците, всеки от тях има наследник по закон - брат/сестра, който/ято в бъдеще може по съдебен ред да поиска намаляване на завещателното разпореждане върху 1/2 ид.ч. от придобития имот до размер за допълване на запазената част.
Допълвам, като се поправям:
Горното (брат/сестра, макар и наследник по закон) не е в съзвучие с чл.28 ЗН., но пък в бъдеще имат правен интерес да оспорват завещанието. Което в някои случаи е успешно...
Животът е динамика. Няма как към този момент, с извършване на завещателни разпореждания един на друг, в бъдеще да бъдат гарантирани фактическите съжители с целените от тях правни последици - след смъртта на единия, другият да стане изключителен собственик на имота.
-
Някакъв съвет, как да го направим, така че да се получат нещата по нашата воля и желание?
За деца вече е късно...и не сме на възраст в която да си осиновим и да предложим най-доброто на дете.
За деца вече е късно...и не сме на възраст в която да си осиновим и да предложим най-доброто на дете.
- v_miteva
- Нов потребител
v_miteva написа:Някакъв съвет, как да го направим, така че да се получат нещата по нашата воля и желание?
Сключете граждански брак, лесно е.
-
Подкрепям мнението на колегата относно брака, като допълвам някои детайли.
Сключването на граждански брак ви прави наследници по закон един на друг. Но преживелият съпруг наследява заедно с братята и сестрите на наследодателя (вижте чл. 9, ал. 2 ЗН).
Чрез брака си гарантирате минимум 1/2 наследяване по закон (а може и 2/3, в цитирания законов текст си пише кога става това). Допълнително можете да си съставите завещания и понеже братя и сестри нямат запазена част, остава само възможността за оспорване. Дали завещанията ще са саморъчни или нотариални, трябва да си прецените вие, като саморъчните се оспорват честичко и наглед дребни грешки в документа водят до това, че завещанието остава лист хартия с добри пожелания, понеже изискванията са строго формални. Нотариалната форма е свързана с плащането на такси разни, но няма как - за екстрите се плаща. Важното е да не правите самоделки, обмислете нещата, консултирайте се и тогава преценете ще си завещавате ли кое-що и в каква форма.
Съпругът има и право на запазена част от наследството, между другото. А завещание, както се съставя, тъй лесно се и отменя. Това в подкрепа на темата "брак".
Динамика, както каза колегата по-горе.
Успех!
Сключването на граждански брак ви прави наследници по закон един на друг. Но преживелият съпруг наследява заедно с братята и сестрите на наследодателя (вижте чл. 9, ал. 2 ЗН).
Чрез брака си гарантирате минимум 1/2 наследяване по закон (а може и 2/3, в цитирания законов текст си пише кога става това). Допълнително можете да си съставите завещания и понеже братя и сестри нямат запазена част, остава само възможността за оспорване. Дали завещанията ще са саморъчни или нотариални, трябва да си прецените вие, като саморъчните се оспорват честичко и наглед дребни грешки в документа водят до това, че завещанието остава лист хартия с добри пожелания, понеже изискванията са строго формални. Нотариалната форма е свързана с плащането на такси разни, но няма как - за екстрите се плаща. Важното е да не правите самоделки, обмислете нещата, консултирайте се и тогава преценете ще си завещавате ли кое-що и в каква форма.
Съпругът има и право на запазена част от наследството, между другото. А завещание, както се съставя, тъй лесно се и отменя. Това в подкрепа на темата "брак".
Динамика, както каза колегата по-горе.
Успех!
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|