начало

ВСС отново възрази срещу драстичния ръст на приходите на съдебната власт, заложен от МФ ВСС отново възрази срещу драстичния ръст на приходите на съдебната власт, заложен от МФ

Книга на собствениците по ЗУЕС и вписване на лични данни?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Книга на собствениците по ЗУЕС и вписване на лични данни?

Мнениеот ivo_24 » 27 Юни 2018, 23:57

Здравейте, за мое съжаление от средата на юни съм горд собственик на титлата "председател на управителния съвет" в нашата етажна собственост! Решил съм, че така и така ще върша тази работа, поне да я върша изцяло в съответствие със закона (което досега в нашия блок не е правено)!
Едно от първите неща, които реших да направя е да изготвя нова книга на собствениците, тъй като старата не е актуална, няма данни за % идеални части на апартаментите и има изключително много корекции по нея. Раздадох формуляри за попълване по апартаментите, но един от всички комшии (който е член на УС) ми направи забележка, че не може да се записват в книгата трите имена, тъй като са лична информация! Можело само собствено име и фамилия! Казах му, че в закона пише собствено, бащино и фамилно име, но той ми отвърна, че в момента не е така! От една страна искам да спазя закона, за да не си навлека някакви проблеми след време, ако например полицията дойде за справка! От друга страна не съм наясно как стоят нещата с новият европейски регламент за защита на личните данни и как се отразява върху ЗУЕС!
Категорично съм казал на всеки един от собствениците да не ми попълва ЕГН и номер на нотариалния акт!
Благодаря ви предварително за съдействието!
ivo_24
Нов потребител

Re: Книга на собствениците по ЗУЕС и вписване на лични данни

Мнениеот jhoro » 30 Юни 2018, 23:27

Вашия съсед се е объркал и престарал.
Първо - няма такова нещо, като - „трите имена са, а име и фамилия - не са лични данни“
Чл. 2. (1) Лични данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци.

Тоест - ако вие се казвате „Иван Иванов Иванов“ - даже и трите имена не са лични данни, защото не може да бъдете еднозначно идентифициран. Обаче, ако фамилията ви е „Первазов“, „Колипатков“ или нещо подобно - само тя е достатъчна.
Второ - не е проблем, че се работи с лични данни.
Чл. 2. (2) Личните данни трябва да:
1. се обработват законосъобразно и добросъвестно;
2. се събират за конкретни, точно определени и законни цели и да не се обработват допълнително по начин, несъвместим с тези цели; допълнително обработване на личните данни за исторически, статистически или научни цели е допустимо, при условие че администраторът осигури подходяща защита, като гарантира, че данните не се обработват за други цели с изключение на случаите, изрично предвидени в този закон;
3. бъдат съотносими, свързани със и ненадхвърлящи целите, за които се обработват;
4. бъдат точни и при необходимост да се актуализират;
5. се заличават или коригират, когато се установи, че са неточни или непропорционални по отношение на целите, за които се обработват;
6. се поддържат във вид, който позволява идентифициране на съответните физически лица за период не по-дълъг от необходимия за целите, за които тези данни се обработват; личните данни, които ще се съхраняват за по-дълъг период за исторически, статистически или научни цели, се поддържат във вид, непозволяващ идентифицирането на физическите лица.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivo_24 » 05 Юли 2018, 16:22

Благодаря за отговора! :D
ivo_24
Нов потребител

Мнениеот lakavitsa » 09 Юли 2018, 11:48

Управителят на ЕС е администратор на лични данни, наред с много други дейности в БГ
lakavitsa
Потребител

Назад към Взаимопомощ