Здравейте,
бих искал да получа някакви насоки по следния казус:
Двуфамилна сграда в община Столична с двама собственика. Обекти - две жилища и два гаража. Спомагателни тавански и други помещения към жилищата.
Единият собственик решава да отдава под наем като самостоятелно жилище на тричленно семейство собствените си тавански помещения, които имат някакво (незаконно) преустройство, включващо ВИК и тоалетна. Етажа с таванските помещения е общ - две за единия собственик, две за другия, общ коридор продължение на общото стълбище.
Сградата е строена 80-те години, има архитектурен проект, разрешения за строеж и т.н.
1. Законно ли е отдаването под наем като самостоятелно жилище на част от таванските помещения?
2. Ясно е, че на другия собственик това му пречи, но какво може да направи той?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отдаване под наем на тавански помещения
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отдаване под наем на тавански помещения
Да, може да го отдава под наем.
- katerinakuch
- Активен потребител
В такива казуси, ако Вие сте страдащия съсобственик имате шансове да осъдите другия съсобственик , за да се освободи тавана и обезщетение, но е по- сложно с оглед доказването на някои факти.
Пишете на лично, ако имате интерес. Успех.
Пишете на лично, ако имате интерес. Успех.
- atanasovlaw
- Младши потребител
Благодаря за бързите коментари, въпреки, че ми изглеждат противоположни като мнение.
Може ли някой да даде талкуване на тази разпоредба от Закона за управление на етажната собственост:
Чл. 6, ал. 1, т. 4. не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното;
Какво точно се има предвид "по-голямо от обичайното" и може ли да се приложи към казуса ми. Или просто означава - да не се вдига шум и подобно.
Може ли някой да даде талкуване на тази разпоредба от Закона за управление на етажната собственост:
Чл. 6, ал. 1, т. 4. не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното;
Какво точно се има предвид "по-голямо от обичайното" и може ли да се приложи към казуса ми. Или просто означава - да не се вдига шум и подобно.
- jelev_k
- Нов потребител
Привет,
моля ви препоръчайте ми адвокат за консултация и завеждане на дело по казуса.
Аз съм собственика, който иска да получи нормален достъп до таванските си помещения.
Ако може да се вземе и обезщетение за периода - идеално.
На лично.
Трябва да има вариант - инъче за какво са тези закони, архитектурни проекти за преустройства, Закон за управлението на етажната собственост. Или какво? В България сме все пак?!?!
моля ви препоръчайте ми адвокат за консултация и завеждане на дело по казуса.
Аз съм собственика, който иска да получи нормален достъп до таванските си помещения.
Ако може да се вземе и обезщетение за периода - идеално.
На лично.
Трябва да има вариант - инъче за какво са тези закони, архитектурни проекти за преустройства, Закон за управлението на етажната собственост. Или какво? В България сме все пак?!?!
- jelev_k
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|