начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

НГДЕК-до всички нейни възпитаници

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НГДЕК-до всички нейни възпитаници

Мнениеот Георгиева » 30 Май 2005, 17:21

Колеги, силно се надявам във форума да има възпитаници на НГДЕК "Константин Кирил Философ". Обръщам се и към всички, които имат някаква информация за тази гимназия и обучението в нея.
Интересува ме по какъв начин протича подготовката там, какво е нивото на учениците и преподавателите, учебната атмосфера и перспективите след завършването й.
Благодаря ви предварително.
Георгиева

Re: НГДЕК-до всички нейни възпитаници

Мнениеот Георгиева » 31 Май 2005, 00:01

Наистина ли във форума няма завършили тази гимназия, или такива, които да ми дадат повече информация за нея? Моля, ако някой знае нещо да пише.
Георгиева

Мнениеот oli_fren » 31 Май 2005, 08:54

Виждал съм екземпляри завършили тази гимназия-има чудесни хора между тях, но има и такива докарани до олигофрения...
oli_fren

Мнениеот кики » 31 Май 2005, 10:06

Казват, че нивото на подготовка е доста добро. Но за перспективата, е това е друга тема.
кики

Мнениеот Geleto » 31 Май 2005, 16:55

Аз съм завършил гимназията, сега завърших право в СУ. Много ми е трудно да дам някаква категорична оценка. В училището приципно работят изключително интелигентни преподаватели. Те като хора са и доста ”по-разчупени” от това, което предполагам си представяте за ерудиция. В гимназията има и много непринуденост, и малко снобизъм. Не мога с точност да ви кажа какво е сега, впечатленията ми са отпреди 5 години.
Иначе гимназията дава изключителна обща култура. Друг е въпросът каква е практическата полза. Обучението по западни езици е що годе на ниво, но по никакъв начин не може да се сравнява с това в езиковите гимназии. Класическите езици помагат при изучаването на някои съвременни езици - латинският е основа за изучаване на всички езици от романската група и донякъде на английски. Правят се доста екскурзии (Италия, Гърция, Турция и др.). Впечатленията ми са, че от това училище излизат като цяло оправни хора, които се реализират в различни области (например Ицо ”Хазарта” от група ”Ъпсурт”, част от сценаристите на Слави, някои журналисти и др.). От конкретния човек зависи дали ще използва пълноценно това, което ще му даде гимназията. Ако трябва да бъда честен, може би като цяло е по-добре да се учи в езикова гимназия или професионална гимназия. Но пак повтарям - всичко зависи от конкретния човек! Зависи какво е виждането (и негово, и ваше) за бъдещето му. Ако ще става журналист или политик, може би това е най-добрият избор.
Надявам се да съм ви бил полезен.
Geleto

Мнениеот d » 01 Юни 2005, 12:21

Доколкото знам нивото е ниско и се завършва обикновено със силни тласъци (от различно естество) от страна на мама и тати, които естествено са от така наречения "елит". Ако безмозъчни типчета като Ицо "Хазарта" са пример за някого, толкова по-зле за него.
d

Мнениеот Н.Г. » 01 Юни 2005, 13:02

Случайно ви забелязах и неслучайно ще ви отговоря! Имам щастието детето ми в момента да учи в НГДЕК. Една гимназия не само с традиции, но и авторитет! Абсолютно съм съгласна с мнението на господина учил преди 5год. в тази гимназия! Ще ви кажа само едно: не съм вманиачен родител, детето ми направи само своя избор, подготви се за изпитите, приеха го и в момента учи там. Незнам къде ще се реализира когато завърши, но вярвайте ми нивото е наистина високо и най-ценното качество което развиват децата в това училище е РОДОЛЮБИЕ! Тези деца имат самочувствие...
Н.Г.

Мнениеот Георгиева » 01 Юни 2005, 14:39

Благодаря на всички, които отговориха. Моето дете също желае да кандидатства там и в момента се подготвя, но аз имам известни опасения по отношение на перспективите... Научих, че там е доста натоварено и не зная ще остава ли време за подготовка на западен език и пр... Очаквам още мнения.
Георгиева

Мнениеот Божидар » 01 Юни 2005, 16:14

Аз в момента уча в НГДЕК, 11-ти клас съм. Ако детето ви желае да учи в това училище, оставете го да опита. Моите родители преди 4 години също се опитваха да ме откажат, понеже се учело много, но аз исках да се пробвам и успях. Сега мога да ви кажа, че наистина, може би трядбва да се полага малко повечко труд(ако искаш да постигнеш нещо, защото има и такива дето си кретат с тройки, както във всяко училище), но в никакъв случай ние, които учим там не сме по-различни от останалите деца. Разбира се, че остава достатъчно свободно време за абсолютно всякакви дейности. Училището е много хубаво и духът, който носи и преподавателите, които преподават са много по-различни от навсякъде другаде! Струва си да опитате!
Божидар

Мнениеот Н.Г. » 01 Юни 2005, 16:25

Уважаема г-жо, мисля, че притесненията ви са излишни! Свободното време зависи от организацията на човек и от това, дали нещата с които се занимава са по НЕГОВО ЖЕЛАНИЕ И ИНТЕРЕС!!! А относно перспективите: ами "божа работа", все едно да искате рецепта за живота...Важното в случая е, че в училището учат много умни и амбициозни деца!...за жалост в живота винаги е имало и хора , които получават всичко на готово, но това не е количествена извадка по тази тема!
Н.Г.

Мнениеот x » 01 Юни 2005, 16:34

За езиците - имам позати от тази гимназия, които владеят перфектно английски, а някои и немски, такива които се справят доста добре с по 2-3 езика, а и такива за които това не може да се каже. Така че - зависи.
Учителите са чудесни - в по-голямата си част. Само че после е малко трудно, защото в СУ не получаваш такова качество и уважение и това е разочароващо.
Естествено, че се учи доста. То това не е ли отличителна черта на една добра образователна институция?Георгиева написа:
x

Мнениеот Geleto » 02 Юни 2005, 01:05

Не смятам, че Хазарта е безмозъчен тип. В текстовете на ”Ъпсурт” има доста ”точни попадения”. Това обаче си е лично мое мнение. Факт е, че е успял в живота. Колкото до помощта от мама и тати, то познавам много малко такива хора. Повечето успяват сами, а и нещата, които правят, са качествени. Но не знам защо се твърди от толкова много хора, че има голямо натоварване в гимназията. Моето впечатление въобще не е такова. Не мисля, че в някой техникум или езикова гимназия се учи по-малко, напротив даже. И това е по-скоро недостатък на училището.
Всеки си има право на мнение, а аз най-малко се докачам на тема ”училище”. Просто смятам, че колегата d не е прав и мнението му е малко крайно. Но кой знае, може да се окаже, че е така, както той смята.
Пак казвам, изключително много зависи от човека, който ще учи. Ако е достатъчно ”буден”, то може би гимназията ще му бъде от полза. Ако не е чак дотам, то друго училище е по-добрият вариант, защото ще го принуди да учи повече и по-практични неща. В Класическата гимназия няма да я има тази принуда. Да, гимназията ти дава възможности, но те оставя малко на ”самотек”, което, в зависимост от човека, може да бъде и много добро, и много лошо.
Geleto

Re:До Божидар

Мнениеот Георгиева » 02 Юни 2005, 13:26

Благодаря за мнението. Бих искала да те попитам някои подробности за устния изпит по история и обща култура. Предполагам, че изпитът по история не създава особени проблеми и се изразява в подробно и качествено излагане на темата. Не ми е ясно обаче в какво се състои изпита по обща култура. Разбирам, че трябва да се подготви автор от изучаваните в VIIклас и негово произведение. Как обаче протича изпитването? Можеш ли да ни помогнеш с информация?
Георгиева

Re:До Божидар

Мнениеот maggie » 06 Юни 2005, 19:00

Zdraveite i ot men! vijdam, che naposleduk tuk se e zaformil razgovor i reshih i az da se vkliucha :) shtom iskate da poluchite podrobna informaciq kak deteto Vi da vleze v uchilishteto ili pone da kandidatstva, nai-lesno e da vlezete v oficialniq site na gimnaziqta : ngdek.hit.bg ->tuk ima dostatuchno mislq. ne se predstavih - kazvam se margarita i zavurshih predi edna sedmica uchilishteto. :) iskam samo da Vi kaja, che i da ne e nai-dobroto uchilishte v stranata, NGDEK dava dosta dobra obshta kultura i vuobshte nqma za kakvo da sujalqvate, che deteto Vi iska da uchi tam. Moje da ne e nai-dobriqt izbor, no sus sigurnost shte ima polza, uverqvam Vi. V sravnenie s minalli godini, nivoto mnogo e spadnalo, no razlikata mejdu nego i drugi uchilishta si ostava sushtata kato proporciq. tova bi moglo da znachi, che vse pak neshtata produljavat da stoqt v polza na nas, otkolkoto na kvartalnoto uchilishte. Kakto Geleto (az lichno ne go poznavam, mislq) kaza, zavisi ot konkretniq chovek dali shte se realizira i kude. Az lichno ne sujalqvam za nishto - nito za tova, che e imalo momenti, v koito sme uchili kato poburkani, nito za tova , che zaedno s uchitelite hodehme po ekskurzii i te ni ucheha kak da piem da rechem, nito za propusnatite shansove, t.e. v momenti, v koito e trqbvalo da si nalqgam parcalite ili da si dovursha zadachata.. nqma nishto podobno. Otnosheniqta uchenik-uchitel tuk sa takiva, che te predrazpolagat kum blizost , razbirane, otgovorno otnoshenie (koito si e seriozen , razbira se) i t.n. Ne sum sreshtala takova priqtelsko i drujeliubno otnoshenie drugade, kakto i zachitane na lichnite kachestva na VSEKI edin ot nas. I ne go kazvam, za da Vi nakaram (opazi boje) da mislite inak ili da se hvalq ili puk da hvalq kogoto i da bilo. Gospoja Toncheva e moje bi edno ot nai-uvajavanite lica tuk. I ima zashto. Pozdravi i uspeh na deteto Vi! :) Pozdravete go ot men :)
maggie

Мнениеот laura » 06 Юни 2005, 21:07

И аз съм завършила гимназията но преди доста години - 7! Присъединявам се към казаното от другите възпитаници - относно учителите (повечето са наистина много добри преподаватели), нивото на натовареност и на изучаване на западни езици и всичко друго. Накратко, има смисъл детето да отиде в училището ако има желание, наясно е какво ще учи и иска да го учи и има някакъв интерес към хуманитарните дисциплини и езицте. Много хора коментират ползата от такова обучение, и ако разбирате ползата в буквалния смисъл, т.е. начален тласък за някакви високо платени или нашумели професии, то такава почти няма. Но освен всички други хубави неща - по-либерана обстанивка, готини хора и учители, които не преподават просто, за да отбият номера, НГДЕК те учи на две за мен ценни неща: 1) научаваш се да учиш, да възприемаш информация на по-високо ниво (защото нивото, на което се преподават хуманитарните дисциплини не може да се сравнява с другите училища), и следователно да си по взискателен към това което ще ти поднасят завбъдеще и 2) научава те да учиш езици. Може и да не научиш перфекно английски, но с латинския и старогръцкия се научаваш как се учат езици въобще и според мен много по-лесно възприемаш нови чужди езици на "стари" години. Не смятам, че като учебна програма е чак толкова натоварено, не си спомням някой от нас да се е оплаквал от подобно нещо, може би и защото са малко учителите, които ти дишат във варата и те торомозят.
Аз лично ако трябваше сега да кандидатствам 100% щях да избера НГДЕК. "Класичеката" гимназия с това което сме учиили ме накара да се чувствам гражданин на света и съм учила за неща, за които иначе не бих и подозирала че същестуват, и които са ме обогатили като мироглед, макар и материална полза от тях да няма. Със сигурност училището ми е дало много повече във всяко едно отношение отколкото юридическия факултет на СУ.
Нивото със сигурност не е това от първите години на гимназията, но това важи за повечети "елитни" учичилища. Мисля се в момента НГДЕК не отстъпва по-нищо като ниво на другите такива училища. Но въпросът не е в това "елитно" ли е училището, а иска ли човек да учи това, което предлага училището - ако иска, тогава мисля, че си струва.
Нещата доста са де променили от мое и време и не смея да давам мнения за изпитите, но посетете сайта - там има и препоръчителна литература. Има курс от 10.06 до 15.06 и записването за него е до 10.06. Имайте предвид, че има голяма разлика между оценките на момичетата и момчетата. Имайте предвид, че изпитващите понягога могат да станат доста взискателни за дете в 7 клас, но важното е детето да не се шашка, дори да го попитат нещо, което не знае. Мисля че и в двата изпита прави впечатление дали нещата са просто добре зазубрени или дето се интересува истински.

[%sig%]
laura
Нов потребител

Re: Георгиева

Мнениеот Божидар » 08 Юни 2005, 17:41

Не е сложен изпитът. Почваш да си говореиш потемата. След първите няколко изречения, като те видаят, че си я знаеш те спират и започват да ти задават въпроси. След това говориш и по литературното произведение, което си си избрал. Не е много дълъг изпитът. Успех!
Божидар

Мнениеот Ljubezniq Los » 08 Юни 2005, 23:57

Предполагам, че моето мнение е с най-ниска тежест, но все пак... Познавам неколцина младежи, завършили "Класическата" (Аз самият завърших 133 СОУ "А.С. Пушкин" - също безкрайно сериозно училище) и честно да ви кажа - тия хора ме поразяват с изключителна обща култура и познания по древна история. Оставят определено приятно впечатление...как да го кажа...създават интелектуално "предизвикателство" в общуването - нещо изключително рядко срещано в наши дни при хора на 22,23,24 години! Г-жо, мисля, 4е няма да сбъркате с "Класическата" гимназия, дори да не получи големи практически възможности за реализация, детето ви със сигурност ще стане "човек" ( без да твърдя, че в момента не е такъв:) ).
Успех в избора!
Ljubezniq Los

Мнениеот Borris » 13 Юни 2005, 13:33

Здравейте, аз съм преподавател в Класическата гимназия и много ще се радвам да помогна на всеки, който се интересува от нашето училище и кандидатстването в него. За всякакви въпроси можете да ми пишете на адрес: peter.evtimov@gmail.com

Eектронният адрес на Гимназията е: ngdek.bg@gmail.com
Желая ви успех
Borris

Мнениеот Gosho » 13 Юни 2005, 14:56

Зависи от детето ви - ако иска да говори и знае чужд език, а не само да го ползва, го насочете към езикова гимназия! Ако има интереси по история, литература, класицизъм и др. тази гимназия определено е мястото. Но да знаете, че две-три дини под една мишница трудно се носят, особено пък от тийнейджъри на по 15г... И в крайна сметка всичката обща култура може да се научи на почти всяка възраст! - Но чужди езици не се научават достатъчно гладко след 25-26 годишна възраст, освен ако не се живее в съответната страна. Но надали емиграцията на детето ви влиза във вашите представи за доброто му развитие. В крайна сметка човек избира сам за себе си.
Gosho

Назад към Общи дискусии