начало

Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup

Помощ при казус при ЗОП

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ при казус при ЗОП

Мнениеот silviivanova » 12 Юли 2017, 20:45

Здравейте,
нова съм в писанието тук. Досега винаги съм четяла консултации или съм правила проверки за закони.
Въпросът ми е свързан с казус при обществена поръчка. Обществената поръчка в с предмет на стока (МПС) при условията на финансов лизинг. Участието ще се осъществява от фирмата доставчик на МПС-то и подизпълнител финансовата институция, която да предлага финансовия лизинг. Фирмата участник, напълно отговаря на изискванията за доставки сходни с предмета на поръчката, със сертификатите за системите за управление.
Затруднението идва при декларирането на подизпълнителя в ЕЕДОП, защото подизпълнителя е финансова институция и няма как да отговаря на критериите за подбор по отношение на сертификати ISO и сходни доставки.
Молбата ми е дали някой има информация как финансовата институция да бъде посочена като подизпълнител в ЕЕДОП, като да стане ясно, че основния участник покрива критериите за подбор, а поизпълнителя само предлага финансовата услуга по лигинговите условия.
Предварително благодаря за съветите и изказаните професионални мнения по въпроса.
silviivanova
Нов потребител

Re: Помощ при казус при ЗОП

Мнениеот bird_of_paradise » 13 Юли 2017, 00:34

Най-лесно е да ви посоча да погледнете чл. 66, ал.2 ЗОП ( да отговарят на критериите за подбор СЪОБРАЗО ВИДА И ДЕЛА от поръчката, а именно финансов лизинг- ), а относно ЕЕДОП- чл. 67, ал.2 ( отделен ЕЕДОП- личното състояние и вс. други формалности, като в раздел ІV В т.1б попълва описание, дати, суми, получатели на предоставени от подизпълнителя услуги по финансов лизинг, с което доказва обстоятелствата по отношение чл. 64, ал.1 т.2. Доказва е силно казано, защото отпосле ще се наложи да представя референции, освен ако регистрите не са публични, но все таки декларира съответствие).
Въпреки изложеното, все ми се струва, че нещо не е така в обяснението ви ( напоследък нещо съм параноик и не вярвам на думи, но от друга страна възможно е да участвате често в процедури, а аз да подценявам разбраното от вас по поръчката).
Бихте ли посочили УИН на поръчката в АОР, за да видя документацията, "какво е възложител сторил"? Не вярвам възложителят да не е уредил този въпрос в обявлението или документацията ( където би следвало да е посочил информация и всички формалности за оценка на минималния икономически и технически капацитет, който се изисква от подизпълнителите съответстващ на изискването на закона в частта " съобразно вида и дела от поръчката). Разбирате, че подизпълнителят участва в поръчката само с финансовия лизинг, поради което няма как да отговаря на критерия по 64, ал.1 т.10 ЗОП....( всъщност не знам, може и да има банка с ISO, но то категорично няма да е свързано с доставки :))

А, ако не споделите исканата информация, или ако не вляза скоро тук ( влизам рядко)- прочетете отново, но спокойно обявлението и документацията за участие ( не образците), и в случай, че не ви е ясно- ползвайте се от възможността да искате разяснения по поръчката.

Молбата ми е дали някой има информация как финансовата институция да бъде посочена като подизпълнител в ЕЕДОП, като да стане ясно, че основния участник покрива критериите за подбор, а поизпълнителя само предлага финансовата услуга по лигинговите условия.

Може и да е съвсем простичък въпроса, а аз да съм усложнила хипотезите, но погледнете част ІІ раздел В от ЕЕДОП- там е мястото да кажете на възложителя, че ще ползвате капацитета на трети лица.
Пак да повторя, че:
- в самото обявление и файла с наименование " документация" тези неща ( за раздел В, евентуално Г) трябва да са изрично посочени.
- имате право да искате разяснения, стига да не е изтекъл срока за тези действия.
И помнете, че каквото и да пуснете, ако комисията прецени, че документацията ви не е наред е длъжна да констатира в протокола нередностите, да даде указания и срок от 5 работни дни, считано от дата на получаване на протокола ( публикуване в ел. досие на поръчката...) за отстраняването им.
Мисълта ми е, че нещата са поправими. Успех :).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Re: Помощ при казус при ЗОП

Мнениеот silviivanova » 13 Юли 2017, 09:18

Добро утро,
много благодаря за ангажираността Ви с моя въпрос. Възложителя по отношение на изискванията към подизпълнителите е преписал само чл. 66, ал. 2 от ЗОП и нищо друго. Посочил е също така за ЕЕДОП, че трябва да бъде представен за подизпълнителя също.
Мисля, че много ще Ви затрудня с документация от 60-70 страници по обществената поръчка. Иначе като опит, имам такъв с участие в ОП. Последните 7-8 години главно това е работата ми. Но този вид участие ми се явява малко казусно от към посочване на подизпълнителя, предвид че изпълнява само финансов ангажимент (лизинг) по изпълнението.
Притеснява ме посочването в ЕЕДОП, част II, раздел А (мисля си, че не следва да отбелязвам отговор ДА), раздел В (Икономическият оператор ще използва ли капацитета на други субекти, за да изпълни критериите за подбор, посочени в част IV, и критериите и правилата (ако има такива), посочени в част V по-долу? - Ползвам поизпълнител и трябва да отбележа ДА, но не го използвам за покриване на критериите за подбор, защото ние си ги покриваме и така се насочвам към отговор НЕ), раздел Г (Икономическият оператор възнамерява ли да възложи на трети страни изпълнението на част от поръчката? - тук твърдо трябва да съм с отговор ДА). Но ако в раздел В отговоря НЕ, а после в раздел Г с ДА, не допускам ли грешка спрямо попълването и информацията към Възложителя.
Благодаря Ви предварително.
Успешен ден.
silviivanova
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ