начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Длъжен ли съм да си отрежа дърво ако на съсед му пречи

Казуси за недвижими имоти

Длъжен ли съм да си отрежа дърво ако на съсед му пречи

Мнениеот subaru » 18 Май 2017, 06:35

Имам няколко големи и супер красиви бора в двора.Може ли да бъдат отрязани БЕЗ моето съгласие ако на съсед му закриват "гледката".Боровете са си само в моя двор и не са опасни.Може ли съседа да се оплаче някъде в община,съд и да каже "Искам боровете в съседния двор да се отрежат защото ми закриват гледката."
subaru
Нов потребител

Re: Длъжен ли съм да си отрежа дърво ако на съсед му пречи

Мнениеот bobi9 » 18 Май 2017, 09:25

Може :lol:
По същият начин може да поиска да ви съборят къщата, да се отрежат и общинските дървета и изобщо да му се открие кръгозора до средиземно море. Което ме подсеща, че аз бих искал да виждам айфеловата кула от терасата си, така че смятам да предприема необходимите действия. :roll:
bobi9
Потребител

Мнениеот slown » 06 Юни 2017, 23:35

Това за гледката не звучи сериозно, но мисля че имаше някакво законово отстояние от оградата, което трябва да се спазва според вида на растението (дървото).
slown
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 07 Юни 2017, 09:07

Съседът може да иска от съда премахването на дърветата ако не отговарят на законното отстояние, което за високи е 3 м. от оградата. Боровете са под закрила и ще се иска и становище от общината.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот vladidster » 07 Юни 2017, 10:34

Закон за собствеността
Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 1974 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 1979 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Не се позволява да се посаждат дървета до имота на съседа на по-малко разстояние от 3 метра за високите дървета, 1,5 метра за средните и 1 метър за ниските. Съседът може да иска разрешение от кмета на общината, района или кметството да бъдат отсечени клоните на дърветата, които се простират над неговия имот, и корените, които преминават в неговия имот. По същия ред той може да иска да бъдат преместени дърветата, които са посадени на по-близки разстояния от посочените по-горе.
vladidster
Младши потребител

Назад към Имотни казуси