Нявярно въпроса ще ви си стори глупав и наивен,но ще ме извините още съм нов в занаята и тепърва се уча.Та накратко и въпроса:
Ако на първа инстанция загубим делото,но обжалваме на втора инстанция в срок,дължим ли разноските присъдени на първа инстанция върху нас да ги заплатим въпреки,че сме обжалвали на втора инстанция и делото тече или ги дължим и от двете инстанции ако загубим и на втора на куп?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 18:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Относно разноските по гражданско дело
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Относно разноските по гражданско дело
ivens_lex написа:Нявярно въпроса ще ви си стори глупав и наивен,но ще ме извините още съм нов в занаята и тепърва се уча.Та накратко и въпроса:
Ако на първа инстанция загубим делото,но обжалваме на втора инстанция в срок,дължим ли разноските присъдени на първа инстанция върху нас да ги заплатим въпреки,че сме обжалвали на втора инстанция и делото тече или ги дължим и от двете инстанции ако загубим и на втора на куп?
Когато делото стане необжалваемо (е, това е неправилен израз, но жертваме прецизността за разбираемост), чак тогава плащате накуп за двете инстанции.
-
teogeo - Активен потребител
ivens_lex написа:Нявярно въпроса ще ви си стори глупав и наивен,но ще ме извините още съм нов в занаята и тепърва се уча.Та накратко и въпроса:
Не знам, в кой занаят си нов и тепърва се учиш, но въпросът ти е сгрешен изначално... Правилният въпрос би бил: Подлежи ли на събиране по принудителен път вземане, присъдено с първоинстанционно решение, за разноски, ако страната надлежно е упражнила правото си на въззивна жалба? При така зададен въпрос, ГПК съдържа категоричен и ясен отговор. От друга страна, отговорът на зададеният от теб въпрос /дали дължиш разноските/ е в пряка зависимост от крайният акт, постановен във връзка с висящият пред съда спор между страните.
П.П. Надявам се, че схващаш разликата междуи двете хипотези... Ако е така и си следвал "Право" нещата не са съвсем загубени... Следва обаче да се отбележи, че нерядко адвокатската професия изисква нестандартен подход, ако си просто повторител на сигнала, излъчван от преподавателите, тогава забрави... Научи се да мислиш, докато още си още "нов в занаята" и непрекъснато да си задаваш въпроси...
Успех!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
- lawchoice
- Потребител
Не ми се мисли, ако в тази процесуална конструкция се намести и ВКС ( касационна).... "и, к`о пра`им, ся?"
Чудесия ( твърде много жертви си направил ), а какво става с разноските, ако "делото" стигне до извънредния способ за отмяна?
teogeo написа:Когато делото стане необжалваемо (е, това е неправилен израз, но жертваме прецизността за разбираемост), чак тогава плащате накуп за двете инстанции.
Чудесия ( твърде много жертви си направил ), а какво става с разноските, ако "делото" стигне до извънредния способ за отмяна?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Не ми се мисли, ако в тази процесуална конструкция се намести и ВКС ( касационна).... "и, к`о пра`им, ся?"
...
Еее, сега, процедурата, приложима в тази хипотеза, е разписана в ГПК...
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
- lawchoice
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|