- Дата и час: 02 Дек 2024, 01:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как нотариусът се убеждава, че страните са дееспособни
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
48 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Как нотариусът се убеждава, че страните са дееспособни
Еми предавам се
Явно ще трябва да открия тайната... Виж сега... преди всяка сделка нотариуските се събират заедно със деловодителките и ако има помощник - нотатриус /задължитебно жена трябва да е/, събличат се по тънки роби и танцуват с разпуснати коси около кристално кълбо /затова нотариуските имат каса, там държат кристалното кълбо/. Образуват кръг и почват да се въртят наляво, ако лицето което трябва да се провери е жена и надясно ако лицето е мъж. Ако всичко е наред т.е лицето е дееспособно, кристалното кълбо светва в бяла светлина. Ако лицето е недееспособно светва в черна светлина. Това е. /Затова в канторите има поне по 2-3 стаи - в едната задължително се правят тези сБирки/. Това е.
За мъжете нотариуси как проверяват не знам. Да си признават, щото е сряда!
Явно ще трябва да открия тайната... Виж сега... преди всяка сделка нотариуските се събират заедно със деловодителките и ако има помощник - нотатриус /задължитебно жена трябва да е/, събличат се по тънки роби и танцуват с разпуснати коси около кристално кълбо /затова нотариуските имат каса, там държат кристалното кълбо/. Образуват кръг и почват да се въртят наляво, ако лицето което трябва да се провери е жена и надясно ако лицето е мъж. Ако всичко е наред т.е лицето е дееспособно, кристалното кълбо светва в бяла светлина. Ако лицето е недееспособно светва в черна светлина. Това е. /Затова в канторите има поне по 2-3 стаи - в едната задължително се правят тези сБирки/. Това е.
За мъжете нотариуси как проверяват не знам. Да си признават, щото е сряда!
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
Знам бе, Вили, нали аз шия робите
И не се предавай, ще търсим ключа от палатката до последна капка кръв... упс, вино де...
Сега ще видим дали някой мислещ съдия ще има куража да създаде практика с тая палатка
И не се предавай, ще търсим ключа от палатката до последна капка кръв... упс, вино де...
Сега ще видим дали някой мислещ съдия ще има куража да създаде практика с тая палатка
- emelan
- Младши потребител
emelan написа: Допълвам - "такъв" документ трябва дори и за сключване на граждански брак - чл. 8 СК
Иначе сериозно, никъде в законите посочени по - горе не се иска представяне на декларация или друг вид документ, като по чл. 7 ал. 3 от СК от никоя от страните участващи в нотариалното производство.
Та с две думи преценката на нотариуса е мнооого субективна. Дори някоя от страните /прехвърлител, приобретател, пълномощник, съделител и т.н.т/ по документи и след всички извършени проверки по всички служби да е дееспособно лице, нотариусът в момента на извършване на нотариалното действие /прехвърляне на имот, пълномощно и прочее/ да прецени, че в момента лицето не разбира свойството и значението на действията, които извършва, било поради заболяване, безпаметно пиянство или по друга причина.
Иначе, ако добавим към винцето или вместо него биричка и hasplu ще е доволен
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
Няма проблем с допълването
При такова обезбиряване... ще се набирим, разбира се!
А иначе - преди години за една сделка адвокатката каза да подготвим и удостоверение за дееспособност на дарителката... та сега си мисля дали е било тогава задължително такова документно удостоверяване...
При такова обезбиряване... ще се набирим, разбира се!
А иначе - преди години за една сделка адвокатката каза да подготвим и удостоверение за дееспособност на дарителката... та сега си мисля дали е било тогава задължително такова документно удостоверяване...
- emelan
- Младши потребител
+1 - точна забележка
Не, никъде законът не иска удостоверение. Във вашият случай най-вероятно дарителката е била в напреднала възраст, имала е някакво заболяване /не психическо/,била е настанена в дом за възрастни, или може би адвокатката е имала едно на ум, че дарението може да се оспори след смъртта на дарителката от децата и е искала да се подсигури... Възможности много.
Но както сме се заприказвали тука, току-виж нотариусите вземат да дочуят за терзанията ни и почнат да искат и такова удостоверение като с паспортите на сградите. Питат ли питат продавачите искат ли нотариусите паспорти. А те им отговарят: - Що да не би да имате? Отговорът: Не бе, нямаме, ама да питаме искате ли.
та наздраве по тоя повод, че стана ракиено време. А си е студено и мокро...
Не, никъде законът не иска удостоверение. Във вашият случай най-вероятно дарителката е била в напреднала възраст, имала е някакво заболяване /не психическо/,била е настанена в дом за възрастни, или може би адвокатката е имала едно на ум, че дарението може да се оспори след смъртта на дарителката от децата и е искала да се подсигури... Възможности много.
Но както сме се заприказвали тука, току-виж нотариусите вземат да дочуят за терзанията ни и почнат да искат и такова удостоверение като с паспортите на сградите. Питат ли питат продавачите искат ли нотариусите паспорти. А те им отговарят: - Що да не би да имате? Отговорът: Не бе, нямаме, ама да питаме искате ли.
та наздраве по тоя повод, че стана ракиено време. А си е студено и мокро...
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
hasplu написа:Гъдьооо, привет чакам си двете каси бира под формата на членска вноска.
Какви две каси бира? Не мога да допусна да имам висящи задължения? Я ми припомни?
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Ти може и да не си разбрал (по неведоми за мен пътища и незнайни за мен грешки в счетоводството), но беше избран за почетен член на ПГ "Бира-Скара", известна преди това като "Сдружение с алкохолна цел Бира-Скара" още преди 9 години. Таман преди абсолютна давност.
Членският внос за всеки се дава в натура на почетния секлецар (Моа, скромно) в натура и във вид на две каси бира на година. Така че по вина на счетоводството (Преславчо Недев - и той не е внасял скоро и пресъхнах вече...) мооооже и да не си уведомен, за което се извиняваме официално, но не променя фактическата обстановка!
Да се счита и за иск по 116, б "б" ЗЗД.
От секретариата!
За спарвки: viewtopic.php?f=5&t=25468&start=80
Членският внос за всеки се дава в натура на почетния секлецар (Моа, скромно) в натура и във вид на две каси бира на година. Така че по вина на счетоводството (Преславчо Недев - и той не е внасял скоро и пресъхнах вече...) мооооже и да не си уведомен, за което се извиняваме официално, но не променя фактическата обстановка!
Да се счита и за иск по 116, б "б" ЗЗД.
От секретариата!
За спарвки: viewtopic.php?f=5&t=25468&start=80
-
hasplu - Потребител
И все пак, да си дойдем на думата - има ли право нотариусът по вътрешно убеждение, даже и без доказателства, да удостоверява дееспособност?
С повече права ли са нотариусите от съдиите
/
С повече права ли са нотариусите от съдиите
/
- emelan
- Младши потребител
Не удостоверява, а се уверява. А ти да не си малко недееспособен нещо, че започвам да се усъмнявам.
- barakuda
- Потребител
barakuda написа:.... Не удостоверява, а се уверява. А ти да не си малко недееспособен нещо, че започвам да се усъмнявам.
viewtopic.php?f=22&t=62740#p581704
-
Melly - Старши потребител
Благодаря за интереса и уважението към моите постове! Радвам се, че мога да бъда от полза за някои хора, за мен е чест!
А за другото - ами нотариусът се уверява най-напред във всичко (вкл. и в дееспособността) и след това прави нотариалното удостоверяване.
Пак на всичко записано... и се подписва с удостоверяващия си подписсссс...
Неведоми са пътищата мисловни...
А за другото - ами нотариусът се уверява най-напред във всичко (вкл. и в дееспособността) и след това прави нотариалното удостоверяване.
Пак на всичко записано... и се подписва с удостоверяващия си подписсссс...
Неведоми са пътищата мисловни...
- emelan
- Младши потребител
emelan написа:Благодаря за интереса и уважението към моите постове! Радвам се, че мога да бъда от полза за някои хора, за мен е чест!
Аз пък не се радвам, защото единствената полза за някого бе да пуснеш ДВА SMS-а на нуждаещите се от помощ деца. Дори по стойност не правят две трамвайни билетчета...
НО,
Досвидя ти, "другарко" инженер.
-
Melly, само да уточня, защото виждам, че много се интересуваш:
и идея си нямаш на колко хора и животни помогнах да оздравеят, оцелеят и да имат добър живот. С пари и лични грижи помогнах да се спаси живота на две онкоболни жени. За мен е важна тяхната благословия, останалото няма значение. Поне за мен няма.
А за SMS-ите не ми бери грижата... и не на теб ще давам отчет кога и колко пускам.
С уважение, момичета и момчета!
и идея си нямаш на колко хора и животни помогнах да оздравеят, оцелеят и да имат добър живот. С пари и лични грижи помогнах да се спаси живота на две онкоболни жени. За мен е важна тяхната благословия, останалото няма значение. Поне за мен няма.
А за SMS-ите не ми бери грижата... и не на теб ще давам отчет кога и колко пускам.
- emelan
- Младши потребител
emelan написа:Melly, само да уточня, защото виждам, че много се интересуваш:
Хайде да не си мерим милосърдието ..., и не измествай оста на критиките ми към теб, включително към устрема ти да ни занимаваш с безумните си въпроси.
Това е правен форум, а не "БГ мама". Там си се изявявай колкото душа ти поиска.
П.П. Дори и не схвана подтекстът употребен в думите ми за SMS-те - едно от оръжията ми, иронията, срещу "Андрешковците" тук.
П.П.П. Не ми отговаряй, не е нужно повече да ми се обясняваш. С този пост приключвам да ти "набивам канчето". Ако си ме разбрала - добре, ако ли пък не - още по-добре.
-
emelan написа:И все пак, да си дойдем на думата - има ли право нотариусът по вътрешно убеждение, даже и без доказателства, да удостоверява дееспособност?...
Да си! Да видим, какво точно теб конкретно те притеснява, защото с тези внушения сугестираш бъдещето ( темата и написаното ще остане далеч, след като си забравила, какво точно си питала, но бъдещите читатели ще изградят неправилни заключения).
Та, как според теб нотариусът се уверява в дееспособността на страните по сделката? За какво точно трябва да следи, за да приеме, че страните са дееспособни?
Питам, за да ми стане известно какво знаеш по въпроса и от къде идва неразбирането.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Въпроса го зададох на 30 септ 2016 г. в 10:18 pm
т.е. това беше ВЪПРОСЪТ ми.
Не знам точно това, което попитах. Останалото има от къде да се прочете и аз го прочетох и разбрах.
Ако може някой да отговори на такъв въпрос с посочване на конкретна правна норма, ще знам и това, а и ще знам къда да прочета.
Аз не съм юрист и едва ли бъдещите участници във форума ще приемат за правна консултация моите въпроси и разсъждения към тях. По-скоро ще четат постовете на юристите тук, показали отношение тук по темата, ще се повлияят именно от тях, а не от мен. Може би и ще преценят кого да изберат като квалитетен адвокат за своите съдебни дела.
Благодаря!
т.е. това беше ВЪПРОСЪТ ми.
Не знам точно това, което попитах. Останалото има от къде да се прочете и аз го прочетох и разбрах.
Ако може някой да отговори на такъв въпрос с посочване на конкретна правна норма, ще знам и това, а и ще знам къда да прочета.
Аз не съм юрист и едва ли бъдещите участници във форума ще приемат за правна консултация моите въпроси и разсъждения към тях. По-скоро ще четат постовете на юристите тук, показали отношение тук по темата, ще се повлияят именно от тях, а не от мен. Може би и ще преценят кого да изберат като квалитетен адвокат за своите съдебни дела.
Благодаря!
- emelan
- Младши потребител
Разсеяна съм тези дни поради заболяване, но сега прочетох, че правото ви идва малко като хоби , претенциите обхващат и разбиране, а след като сте склонна да четете- нахвърлям набързо ( не изчерпателно) НА, които са необходими :
ЗЛС http://lex.bg/laws/ldoc/2121624577
Наредба за достъпа на нотариусите до НБД" Население" http://lex.bg/en/laws/ldoc/2135696082
за запрещението ( или т.н. правни ограничения- производство по налагане, съобщаване ршението на общината по постоянен адрес на запретения, вписване в регистрите на населението на това обстоятелство)
ЗГР http://www.lex.bg/laws/ldoc/2134673409
СК http://lex.bg/laws/ldoc/2135637484
ГПК http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135558368
Накратко, какво ( би трябвало да) прави нотариуса - проверява възраст и дали за лицето има вписани в регистрите правни ограничения ( ограничено или пълно запрещение). Това му е вменено по силата на НА.
Разбира се има случаи да отказва изповядване на сделки ( не писмено)- просто връща видимо нетрезви страни ( намирам, че има резон в тези му действия, макар да не почиват на правна норма); както и да се усъмни в тяхната дееспособност, въпреки липсата на наложени правни ограничения, но това са изключения.
Предполагам питате, не просто от любознателност, а имате пряк евентуално съдебен интерес, та да допълня и ЗЗД ( обърнете внимание за абсолютната недействителност наречена нищожност и относителната по чл. 31 водеща до унищожаемост).
п.п. за мен, лично, абсолютно несериозно е да се търси процесуален представител по форуми или Интернет, но всеки плаща цената за своя избор.
ЗЛС http://lex.bg/laws/ldoc/2121624577
Наредба за достъпа на нотариусите до НБД" Население" http://lex.bg/en/laws/ldoc/2135696082
за запрещението ( или т.н. правни ограничения- производство по налагане, съобщаване ршението на общината по постоянен адрес на запретения, вписване в регистрите на населението на това обстоятелство)
ЗГР http://www.lex.bg/laws/ldoc/2134673409
СК http://lex.bg/laws/ldoc/2135637484
ГПК http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135558368
Накратко, какво ( би трябвало да) прави нотариуса - проверява възраст и дали за лицето има вписани в регистрите правни ограничения ( ограничено или пълно запрещение). Това му е вменено по силата на НА.
Разбира се има случаи да отказва изповядване на сделки ( не писмено)- просто връща видимо нетрезви страни ( намирам, че има резон в тези му действия, макар да не почиват на правна норма); както и да се усъмни в тяхната дееспособност, въпреки липсата на наложени правни ограничения, но това са изключения.
Предполагам питате, не просто от любознателност, а имате пряк евентуално съдебен интерес, та да допълня и ЗЗД ( обърнете внимание за абсолютната недействителност наречена нищожност и относителната по чл. 31 водеща до унищожаемост).
п.п. за мен, лично, абсолютно несериозно е да се търси процесуален представител по форуми или Интернет, но всеки плаща цената за своя избор.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря за отговора!
Ще прегледам информацията от линковете и ако намеря отговора на въпроса ми, естествено няма да поствам по тази тема.
Зададох ясен конкретен въпрос и никой от юристите тук не даде еднозначен и обвързан с правна норма отговор. Едва ли и аз ще направя нещо повече от това, но поне ще се опитам, защото наистина ми е важно.
Благодаря още веднъж!!!
С уважение!
Ще прегледам информацията от линковете и ако намеря отговора на въпроса ми, естествено няма да поствам по тази тема.
Зададох ясен конкретен въпрос и никой от юристите тук не даде еднозначен и обвързан с правна норма отговор. Едва ли и аз ще направя нещо повече от това, но поне ще се опитам, защото наистина ми е важно.
Благодаря още веднъж!!!
С уважение!
- emelan
- Младши потребител
Ами... информацията от тези линкове е безполезна по отношение на моя въпрос...
Съжалявам...
но не омаловажавам желанието да се помогне с тях, за което искрено благодаря!
С уважение!
ПП ЗЗД вече почти е разфасован и минал през дисекция...
Съжалявам...
но не омаловажавам желанието да се помогне с тях, за което искрено благодаря!
С уважение!
ПП ЗЗД вече почти е разфасован и минал през дисекция...
- emelan
- Младши потребител
emelan написа:...информацията от тези линкове е безполезна по отношение на моя въпрос.....Съжалявам...
Е, има защо да съжалявате . Информацията е обогатила претенцията ви за разбиране, а на мен ми стана ясно от къде идва неразбиране верността на отговорите, дадени ви от всеки писал в темата ( малко сложно излезе..).
Отива страната при нотариуса, дава си документа за самоличност ( от където идва не само знанието/убеждаването за самоличността, но и знанието за възрастта, т.е. пълнолетие), от там насетне проверява дали компетентния съд, по надлежния ред е поставил след заключение на компетентно вещо лице, правни ограничения на страната ( умишлено натъртвам на компетентния, само щото държите на тази квалификация - в интерес на истината нотариуса нито му е работа, нито се интересува дали е бил компетентен съда, респективно квалификацията на вещото лице, за него е достатъчно единствено записването по отношение правните ограничения).
При пълнолетна страна и липса на наложени правни ограничения, вписани в регистрите на населението, нотариусът приема, че лицето е дееспособно и не е необходимо допълнително удостоверяване с нарочна белЯжка на този факт.
Ще се отклоня малко, само от опит: по дела се прилагат заверени преписи от цяло нотариално дело ( в изпълнение определението на съда), като към цялата документация в него не съм забелязала някой от нотариусите да прилага разпечатка от НБД"Население". Което от своя страна не означава непременно, че не правят справки- просто липсва разпечатана страница от тази справка ( или поне не се предоставя на съда, което не е от особена важност, защото и последния има достъп до тези данни).
п.п. Нямам против хипотетичната ви любознателност към правото, респективно апелирам за разширяване правните познания на всички граждани с цел избягване на елементарни грешки, но ако е възможно и малко разбиране .
- bird_of_paradise
- Активен потребител
48 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|