начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Прекратяване на трудов договор съвет

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор съвет

Мнениеот milkoo » 04 Авг 2016, 13:38

Здравейте, имам нужда от съвет.
Подал съм молба за напускане имам входящ номер и дата на подаване Имам копие на молбата. Вчера изтече 30 дневния срок който си отработих. Но днес не искат да ми дадат документите от отдел ТРЗ. Отговора е че шефа бил извън страната и бе той да резолира не може ли да ме освободят.

Моля ви за съвет какво да правя в този случай. Мога ли по някакъв начин да си взема документите и какъв е срока в който трябва да ме освободят и да ми дадат документите?

Не съм материално отговорно лице нямам по специален договор и няма основание да ме бавят. Аз искам да си тръгна те се опитват да ме накарат да остана.

Посъветвайте ме как да постъпя за да прекратя взаимоотношенията си с работодателя. Мога ли да се оплача някъде как да ги накарам да ми оправят документите?
milkoo
Младши потребител

Re: Прекратяване на трудов договор съвет

Мнениеот milkoo » 04 Авг 2016, 13:40

Объркал съм раздела моля модератора да ми премести темата.
Благодаря
milkoo
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 04 Авг 2016, 14:06

Здравейте. За раздела - администрацията ще се погрижи, сега по същество.
Формално - не се подали молба, а предизвестие. Или заявление. Заявявате волята си - не се молите.
Предполагам, че посочения 30 дневен срок отговаря на записаното в трудовия договор.
Чл. 326. (4) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му.

Тоест - ако датата на подаване е 4 юли - тече от 5-и юли до 3-и август. Следващото е
Чл. 335. (1) Трудовият договор се прекратява писмено.
(2) Трудовият договор се прекратява:
1. при прекратяване с предизвестие - с изтичането на срока на предизвестието;

Тоест юридически договора ви е прекратен - трябва само да се оформи документално.
Чл. 128а. (3) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да издаде заповед за уволнение или друг документ, с който се удостоверява прекратяването му.
Като освен самото прекратяване в нея се посочва и евентуалните обезщетения (за неизползван платен годишен отпуск и други) и възможните и допустими от закона удръжки.
Това, че управителя (или каквато е титлата) е извън страната не е никакво оправдание - нали има друг, който е поел функциите му? Внимавайте, каква ще е датата на заповедта - ако възнамерявате да се регистрирате в Бюрото по труда, срока е само 7 календарни дни.
Не е излишно да запознаете със случая и Инспекция по труда.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот milkoo » 04 Авг 2016, 14:20

Благодаря ви за отговора.

Има ли законов срок в който са длъжни да ми оправят документите или трябва на следващия работан ден след изтичане на предизвестието да си взема документите?
Кога е добре да отида в инспекцията по труда веднага ли или да изчакам някой ден?
milkoo
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 04 Авг 2016, 15:40

Срок има, макар да не ви касае пряко.
Чл. 62. Трудовият договор се сключва в писмена форма.
(3) В тридневен срок от сключването или изменението на трудовия договор и в седемдневен срок от неговото прекратяване работодателят или упълномощено от него лице е длъжен да изпрати уведомление за това до съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Националната агенция за приходите предоставя в реално време на оправомощени лица от дирекции "Инспекция по труда" електронен достъп до регистъра на трудовите договори и при поискване в срок три работни дни изпраща копие от съответното заверено уведомление.
(5) Данните, които се съдържат в уведомлението, и редът за неговото изпращане се определят с наредба на министъра на труда и социалната политика, съгласувана с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и председателя на Националния статистически институт.

По втория въпрос - най-краткия отговор е "вчера". Веднага отивате. може да минете и пред НАП - да ги подсетите.
Когато ви връчват заповедта - трябва да ви върнат и приключената и оформена трудова книжка. Не е зле да си поискате и удостоверения обр. УП-2 и обр. УП-3. Така и така сте там ...
jhoro
Активен потребител

Назад към Търговско право