начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Ползване на отпуск по време на ликвидация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ползване на отпуск по време на ликвидация

Мнениеот WinterStorm » 26 Юли 2016, 14:26

Здравейте! В момента съм в отпуск по майчинство, който изтича на 26 август. Фирмата, в която работя е в ликвидация и ми беше казано, че на 26-ти ме освобождават, при което аз запитах какво ще се случва с отпуска за двете години майчинство, а отговорът беше да не очаквам заплащане за него. Искам да попитам имат ли право да ми откажат ползването на този отпуск, ако си подам молбата преди 26-ти, защото за мен е по-добре да го ползвам, отколкото да ми го платят на веднъж(което не възнамеряват да направят). Благодаря предварително.
WinterStorm
Нов потребител

Re: Ползване на отпуск по време на ликвидация

Мнениеот jhoro » 26 Юли 2016, 18:45

От фирмата ще ви оформят всички документи и Вие ще си ползвате 2-те години - просто обезщетенията ще си ги получавате директно от НОИ.
В момента много е важно да не прекратявате трудовия си договор по взаимно съгласие или нещо подобно.

PS. Казали са ви
WinterStorm написа: а отговорът беше да не очаквам заплащане за него.

Не са те хората, които определят това. Обезщетенията за майчинство се изплащат от НОИ чрез работодателя - при наличие на такъв.
Обезщетение при бременност и раждане при прекратяване на осигуряването
Чл. 52.
При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот WinterStorm » 26 Юли 2016, 21:02

Искам да се извиня, не съм уточнила, че става въпрос за платения годишен отпуск, който се полага за двете години майчинство. Въпросът ми е имат ли право да ми откажат да го ползвам, когато си подам молбата. Благодаря
WinterStorm
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 28 Юли 2016, 00:28

WinterStorm написа:Искам да се извиня, не съм уточнила, че става въпрос за платения годишен отпуск, който се полага за двете години майчинство. Въпросът ми е имат ли право да ми откажат да го ползвам, когато си подам молбата. Благодаря

Тоест - Вие питате за
Обезщетение при отглеждане на малко дете
Чл. 53.
(1) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
(2) Когато допълнителният платен отпуск за отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата (осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.
(3) Обезщетението по ал. 1 се изплаща и на лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
(4) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детски заведения, включително и детски ясли, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.
(5) Самоосигуряващите се лица, които са осигурени за общо заболяване и майчинство, имат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете в сроковете по ал. 1 - 4.

Същата работа - не работодателя определя правата и не изплаща парите.
1. Видове обезщетения за майчинство, които се предоставят от държавното обществено осигуряване.
При настъпване на риска “майчинство” държавното обществено осигуряване предоставя следните обезщетения:

- парични обезщетения при бременност и раждане, които се изплащат за срок от 410 календарни дни;
- парични обезщетения при раждане на дете, които се изплащат за срок от 15 календарни дни на осигурените бащи;
- парични обезщетения при раждане на дете след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни, които се изплащат на осигурените бащи и на осигурените осиновители;
- парични обезщетения за отглеждане на малко дете до навършване 2-годишна възраст на детето;
- парични обезщетения при раждане на дете в случаите на тежко заболяване на майката/осиновителката на детето или при смърт на майката и/или на бащата на детето;
- парични обезщетения при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст, които се изплащат на осиновителката/осиновителя, който сам е осиновил дете, за срок от 365 календарни дни от датата на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст;
- парични обезщетения при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване за остатъка до 365 дни, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст, които се изплащат на осигурения осиновител, когато с осиновителката са съпрузи.
Парични обезщетения за майчинство

Най-добре - с документите да се отиде в НОИ и там ще Ви кажат кога и какво трябва да направите.
Не подписвайте предварително нищо.

PS. да ви подскажа още нещо - не сте споменали бащата.
Чл. 164. (1) След използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.
(3) Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.
(4) През време на отпуск по предходните алинеи на майката (осиновителката) или на лицето, което е поело отглеждането на детето, се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползува отпускът, се признава за трудов стаж.
(5) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот WinterStorm » 28 Юли 2016, 02:38

Много Ви благодаря за отговора. Мисля да се консултирам с Инспекцията по труда, ако въпросът не е за тях ще ме препратят където трябва. Същевременно не смятам нищо да подписвам преди да го е погледнал адвокат. Благодаря още веднъж и Ви желая всичко добро.
WinterStorm
Нов потребител

Мнениеот morka » 29 Юли 2016, 23:58

Имат право да откажат ползване на отпуска.
morka
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 30 Юли 2016, 01:00

morka написа:Имат право да откажат ползване на отпуска.

Упс ... кой това ???

В началото се говореше за отпуск по майчинство, и аз си мислех за "отпуск за бременност и раждане 410 дни, 45 от които преди термина" В последствие се разбрахме, че става дума за "отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст". И двата нямат нищо общо с отпускания от работодателя платен/неплатен годишен отпуск.
В целия казус има само един кофти момент - ако в един момент майката не е в трудово правоотношение с никой работодател - например след прекратяване на договора - тогава няма право на съответния отпуск. Този проблем се финтира много лесно - ако бащата на детето, бабата/дядото от страна на майката/бащата в момента работят на трудов договор - правото може да се прехвърли. чл. 164,ал.2 Правото на отпуск по чл.164 е безусловно - както за майката, така и (с нейно съгласие) за бащата и "един от техните родители".
В случая предстои ликвидация - минимум 6 месеца. Следва закриване на фирмата. И чак тогава навлизаме в хипотезата на чл. 328, ал.1, т.1.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот morka » 30 Юли 2016, 17:10

jhoro написа:
morka написа:Имат право да откажат ползване на отпуска.

Упс ... кой това ???

Работодателят.
Не за пръв път давате пространни мнения без да разбирате какво се пита. Със същия успех бихте могли да копирате и извадки от Закона за автомобилните превози.
morka
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 30 Юли 2016, 20:36

morka написа:Работодателят.
Не за пръв път давате пространни мнения без да разбирате какво се пита. Със същия успех бихте могли да копирате и извадки от Закона за автомобилните превози.

Никога не съм твърдял, че казаното от мен е върховна истина.
Но дотук от ваша страна виждам само откъслечни подмятания.
Пак ви напомням - не става дума за полагаем годишен отпуск (с или без график и т.н.)
Майката (или друго лице с нейно съгласие) има право на този отпуск за да си отгледа детето до навършване на 2 годишна възраст. Това е събитие, което не може да се промени или отложи.

Ps. Добре е, когато говорите за права - да цитирате нещо като ... чл., алинея, закон, наредба, кодекс, съдебно решение ...
jhoro
Активен потребител

Мнениеот morka » 30 Юли 2016, 23:00

доколкото прочетох за това става въпрос:

WinterStorm написа:Искам да се извиня, не съм уточнила, че става въпрос за платения годишен отпуск, който се полага за двете години майчинство. Въпросът ми е имат ли право да ми откажат да го ползвам, когато си подам молбата. Благодаря

относно другите видове отпуск:

WinterStorm написа:В момента съм в отпуск по майчинство, който изтича на 26 август. Фирмата, в която работя е в ликвидация и ми беше казано, че на 26-ти ме освобождават....
morka
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 31 Юли 2016, 01:24

morka написа:доколкото прочетох за това става въпрос:

относно другите видове отпуск:
WinterStorm написа:В момента съм в отпуск по майчинство, който изтича на 26 август. Фирмата, в която работя е в ликвидация и ми беше казано, че на 26-ти ме освобождават....

Сега-а-а-а ... голям смях ...
Ако става дума за
Чл. 155. Всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск.

и се опитваш да ми кажеш, че по време на ползване на
Чл. 163. (1) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.

и
Чл. 164. (1) След използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.

тоест през двете години отпуск се е натрупал неизползван платен годишен отпуск - това си е бисер.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот morka » 31 Юли 2016, 16:07

Не знам дали е бисер. Но вашето си е незнание на елементарни постановки в КТ, което всъщност не е порок, ако не се опитвате да давате съвети по въпроса.
morka
Младши потребител

Назад към Трудово право