начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Отнета Книжка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отнета Книжка

Мнениеот turandot » 07 Юли 2016, 17:58

Здравейте.

Ситуацията е следната.

С НП ми е наложено ''времено лишаване от управление на МПС'' за срок от 2 месеца.
Обжалвах на две инстанции, паричната санкция я намалиха, но 2-та месеца останаха.
Преди обаче втората инстанция да се произнесе ми откраднаха всички лични документи в това число и СУМПС-то. Двадесет дни по-късно съда се произнесе, НП влезе в сила, и за мен възникна задължение да предам книжката за да изтърпя 2-та месеца лишаването от право на управление. Аз естествено нищо не предадох тъй като нямах какво да предам. Съгласете се, че няма как да предадеш нещо, с което не разполагаш. Изчаках месец и половина и отидох да си подам документите за ново СУМПС.
На гишето в КАТ всичко мина нормално и ми казаха до отида след 30 дни. Но когато отидох да си ги получа, се оказа че тепърва трябвало да ми бъде отнета книжката за да изтърпявам двата месеца лишаване, понеже лишаването въжало от момента на отнемане .
Аз им показах Удостоверението от РПУ-то, от съответната дата, че съм станал жертва на кражба - от РПУ-то ми казаха, че накаква жена ми намерила документите и ги предала, но били унищожени - така че не може да става и дума за шашма от моя страна. Кат обаче са си Кат.
Сега реално вместо 2 месеца те искат да съм наказан 4 месеца.

Тук ми е необходима помоща ви.

Намерих следното, то е част е от мотивите на АС Пазарджик - Административно дело 810/2010г. линка към самото решение съм дал по-долу.

По аргумент от чл. 160, ал. 2 от Закона за движение по пътищата и чл. 25, ал. 3 от цитираната Наредба, когато е налице загубване на СУМПС, то това обстоятелство се декларира с декларация по образец. Това действие удостоверява обстоятелството на загубване на СУМПС и датата на деклариране може да се приеме за датата, от която фактически започва да тече срок по наложено наказание “лишаване от право да се управлява МПС”.

http://www.admincourt-pz.bg/dela/20110101/0061d810_81022411.htm

Та това решение ме навежда на мисълта, че по въпроса сигурно има съдебна практика на ВАС, но аз не мога да я намеря, тъй като нямам Аписи или Сиела.

Бих бил истински щестлив ако някой съумее да ми помогне откривайки друго решение.
turandot
Младши потребител

Re: Отнета Книжка

Мнениеот turandot » 13 Юли 2016, 11:05

Така. Понеже никой не ми отговаря, аз ще си отговоря сам.
Вярвам, че ще бъде полезно за останалите да научат как стоят нещата.

В ситуация като описаната от мен срокът на наказанието започва да тече от момента на подаване на декларация по чл.17 ЗБЛД. Това е според КАТ - горе-долу пак е добре.

В понеделник си взимам книжката.
turandot
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 13 Юли 2016, 16:58

Може би ставаше дума за декларацията по чл. 8 ал. 2 и 3 от ЗБЛД ?
Чл. 8. (2) При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото структурно звено на Министерството на вътрешните работи или в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина, а в случаите по чл. 39а - в Министерството на отбраната или в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина.
(3) В случаите на изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето в срок до три дни може да подаде декларация относно тези обстоятелства по електронен път по ред, определен с акт на Министерския съвет.

Защото - в чл. 17 се говори за заявление
Чл. 17. (1) За издаване на български лични документи лицата подават заявление до компетентните органи.

Изобщо в целия закон, думата "декларация" присъства точно 3 пъти - два пъти в чл. 8 и в чл. 21.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 14 Юли 2016, 01:32

В реалния живот, гражданите, които отиват да декларират изгубване/кражба/повреждане/унищожаване на български личен документ във времето от 8.30 до 17.30ч., заедно с декларацията по чл.8/ЗБЛД подават и заявление по чл.17 ... от тук, според мен, идва и объркването и неточното изписване на нещата в последния пост на героя на Пучини ... :-)

П.П. Преди време се наложи да преровим няколко хиляди декларации по чл.8 ... оказва се, че българинът не си губи документите, нито ги поврежда или унищожава ... на всички са им откраднати ... :-)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 14 Юли 2016, 17:02

Това с "изгубване/кражба/повреждане/унищожаване" на документи е свързано и с мало... , упс - не дотам умното изискване въпросните документи да са постоянно с вас. В нормалните държави не е наложително - при нужда ви се дава срок (обикновено 7 дни) да ги представите.
На тази територия (България) могат да ви отведат до РПУ за установяване на самоличност и да ви глобят, само защото сте излезли да потичате и сте си оставили личната карта в къщи.

Поста е офф-топик, ама темата се изчерпа по същество ...
jhoro
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 15 Юли 2016, 00:30

jhoro написа:... В нормалните държави ...

Да, изчерпа се ...

П.П. Не знам как е и в Папуа Нова Гвинея, но както и да е - чул съм, че не законите им са железни, а спазването им.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ