начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Самоотлъчка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Самоотлъчка

Мнениеот dan4odd » 24 Юни 2016, 01:04

Привет.
Имам леки недоразумения на работата, така че моля за съвети.
Казусът е следния: май 2016г. има 19 календарни работни дни (на 14-ти отработвахме 23-ти май) . Във всеки един от тези дни съм бил на работа, но въпреки това имам една самоотлъчка за 28-ми май, който е неработен ден (събота), но въпреки това във фиша за заплатата пише, че имам 18 работни дни и една самоотлъчка. Другото, което според мен е важно: работодателят не ми е искал писмени обяснения защо не съм бил на работа във въпросния ден. За дисциплинарните наказания ( забележка, предупреждение за уволнение и уволнение ) знам, че работодателят е длъжен да поиска писмени обяснения от провинилия се работник в противен случай съдът отменя наказанието, но това не важи ли и за самоотлъчката т.е. преди да ми пишат самоотлъчка е било нужно работодателя да поиска от мен писмени обяснения ?
Днес ходих до "Човешки Ресурси", за да им кажа за грешката, а те ми отговориха, че съм бил на сумирано работно време и затова 28-ми май е работен ден и имам самоотлъчка. Но аз никъде не виждам поименен график, в който да фигурира името ми, а доколкото знам това е задължителен елемент при сумираното работно време (ако е нужно утре ще кача линк със снимка на заповедта) т.е. отново ми въртят номера !
Така че, моля за съвети какво да правя ?
Благодаря предварително за всички отговори.
Поздрави!
dan4odd
Нов потребител

Re: Самоотлъчка

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Юни 2016, 02:06

dan4odd написа:Така че, моля за съвети какво да правя ?

Ако целите отмяна на заповедта за налагане на наказание забележка( ако не е спазено изискването на чл. 193, спорът дори няма да се решава по същество, а ще постановят отмяна съгласно ал.2 на същия член)- посетете своевременно ( искът се предявява до месец от дата на връчването и) адвокат.
Ако ще пестите пари, които така или инак ще ви бъдат присъдени- четете КТ.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Re: Самоотлъчка

Мнениеот dan4odd » 24 Юни 2016, 12:11

bird_of_paradise написа:Ако целите отмяна на заповедта за налагане на наказание забележка( ако не е спазено изискването на чл. 193, спорът дори няма да се решава по същество, а ще постановят отмяна съгласно ал.2 на същия член)

Знам за изискването на чл. 193, но аз нямам забележка, единствено поради самоотлъчка са ме отрязали с една надница.
bird_of_paradise написа:- посетете своевременно ( искът се предявява до месец от дата на връчването и) адвокат.
Ако ще пестите пари, които така или инак ще ви бъдат присъдени- четете КТ.

Вчера разбрах за срока до месец от датата на връчване, но на мен нищо не са ми връчвали. А само във фиша за заплата е отбелязано, че имам една самоотлъчка. Така че този срок от кога тече ???
Иначе исках съвет от един познат и той ми каза, че за една самоотлъчка е несериозно да се стига до съд т.е. да подам жалба до "Инспекция на труда".
Една самоотлъчка уж не е голям проблем, но по този начин работодателят може ме ощетява всеки месец, а и не само мен, но и други колеги.
п.п. Благодаря Ви за бързият отговор.
dan4odd
Нов потребител

Назад към Трудово право