начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

незаконно уволнение или незаконно отстраняване?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

незаконно уволнение или незаконно отстраняване?

Мнениеот piligrim » 18 Апр 2016, 10:48

Здравейте!
Търсих отговор на този въпрос и на други места,но не стигнах до задоволителен такъв,затова отварям тема и тук.
Каква е разликата между незаконно уволнение и незаконно отстраняване от работа?

Питам,защото водих гражданско дело и в исковата си молба твърдях,че съм незаконно отстранен от работа на базата на това, че договорът ми не беше прекратен законосъобразно. Беше ми връчена Заповед от работодателя,но не за дисциплинарно уволнение, а такава за прекратяване на договора в срок на изпитване.Самата Заповед обаче не беше в изискуемия от закона вид,а и процедурата на връчване не отговаряше на предписаното от закона. Всичко това се установи от съда и Заповедта беше отменена.
Ще ви цитирам част от решението :"ПРИЗНАВА ЗА НЕЗАКОННА И ОТМЕНЯ заповед № *** от ****** г. на управителя на „**************” ООД ************, издадена на основание чл. 71, ал. 1, във вр. чл. 335, ал. 2, т. 3 от КТ, с която е прекратено трудовото правоотношение на служителя *************., с ЕГН **********.
Съдът ме възстанови на заеманата преди това длъжност.
Решението все още не е влязло в сила, но след като влезе следва да подам Искова молба за обезщетение.
Какво обезщетение би следвало да търся, за незаконно уволнение или за незаконно отстраняване от работа?
piligrim
Младши потребител

Re: незаконно уволнение или незаконно отстраняване?

Мнениеот jhoro » 18 Апр 2016, 13:21

piligrim написа:Какво обезщетение би следвало да търся, за незаконно уволнение или за незаконно отстраняване от работа?

За уволнение. Вие сте били уволнен с прекратяването на договора.
piligrim написа:Каква е разликата между (незаконно) уволнение и (незаконно) отстраняване от работа?

Законно или не е едно на ръка. Разликата между уволнение и отстраняване от работа е, че при второто няма прекратяване на трудовото правоотношение.
На Вас ви е възложено да извършвате някаква дейност, за която се изисква специфична квалификация. При ситуация, в която Вие вече нямате тази квалификация - работодателя ще Ви отстрани от работа, но няма да прекрати трудовия Ви договор.
Пример - Вие сте шофьор. Поради някаква причина Ви се отнема СУМПС. Нямате изискуемата квалификация и Ви отстраняват от работа (съответното МПС), но Ви изпращат да работите като механик в гаража на фирмата.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 18 Апр 2016, 14:44

Благодаря!
Доколкото разбирам в моя случай се касае за уволнение,защото съдът е решил, че с отменената заповед е прекратено трудовото ми правоотношение.
От това обаче излиза,че от момента на незаконното (както се установи) прекратяване до момента на предстоящото ми възстановяване на работа не е съществувало трудово правоотношение?
И какво би следвало да се случи с трудовият ми договор,който е срочен със срок на изпитване,но към момента срокът за изпитване и на самия договор е изтекъл? След като бъда възстановен,договорът ми преобразува ли се в такъв за неопределено време? Съдът не се произнесе с решение по този въпрос...
piligrim
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 18 Апр 2016, 19:50

piligrim написа:Благодаря!
Доколкото разбирам в моя случай се касае за уволнение,защото съдът е решил, че с отменената заповед е прекратено трудовото ми правоотношение.
От това обаче излиза,че от момента на незаконното (както се установи) прекратяване до момента на предстоящото ми възстановяване на работа не е съществувало трудово правоотношение?
И какво би следвало да се случи с трудовият ми договор,който е срочен със срок на изпитване,но към момента срокът за изпитване и на самия договор е изтекъл? След като бъда възстановен,договорът ми преобразува ли се в такъв за неопределено време? Съдът не се произнесе с решение по този въпрос...

Нещо си се объркал.
Щом едно нещо (заповедта) е отменено - значи все едно го е нямало. Договора си е в сила, както е бил към момента на тази заповед.
Дали е изтекъл:
1. срока на изпитване
Да не забравяме
Чл. 70. (4) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.

2. срока на самия договор
От написаното до момента не става ясно по коя точка е сключен договора
Чл. 67. (1)Трудовият договор може да бъде сключен:
1. за неопределено време;
2. като срочен трудов договор.

Тоест - в момента Вие сте със същия договор и все още в "срока на изпитване".
jhoro
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 19 Апр 2016, 00:18

Да,запознат съм с тези членове от КТ,но договорът ми беше сключен като срочен до 31.10.2015г. със срок на изпитване за срока на договора( почти 5 месеца). Ако наистина се приеме,че е съществувало трудово правоотношение за времето, за което бях незаконно отстранен(уволнен) от работа, не е ли редно към момента договора да се е трансформирал в такъв за неопределено време? Да, реално не съм работил : " 5 дни след изтичане на срока на договора," , но по вина на работодателя.
piligrim
Младши потребител

Назад към Трудово право