начало

Болница „Шейново“ вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета Болница „Шейново“ вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета

Дело срещу психичноболен съсед

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело срещу психичноболен съсед

Мнениеот stelanis » 05 Яну 2016, 11:41

Здравейте.
За първи път влизам в досег с Българската правна система и бих искала да помоля за съвет.
Накратко случаят е следния. През лятото с дъщеря ми, която е на 5год. на входа на блока бяхме нападнати от психичноболна съседка. За шока няма да коментирам, то е ясно, но най-вече се травмира детенцето. Подадох жалба в прокуратурата и след около два месеца получих отговор, че нищо не може да се направи по въпроса. Написах втора, която беше подкрепена с подписите на цялата етажна собственост. И преди месец получих призовка за дело. Аз и още една съседка, която е била също нападната преди време. Явихме се в съда, но делото се отложи поради отсъствието на ответника. Жената е невменяема, как ще дойде? При второто явяване носих със себе си копие от докладна от полицейския инспектор, че е неадекватна и не може да й се връчи призовка, както също и да разбере ситуацията. В докладната е описано, че става въпрос за човек изключително агресивен и опасен, с остра параноидна шизофрения. По допълнителни данни мога да посоча, че въпросната 11 пъти е настанявана в Шипковенски, че е била прибирана за побой върху баща си миналата година, че е силна и здрава жена, която е агресивно настроена към заобикалящата я среда. Въпреки това съдията насрочи нова дата за делото. Трета.
Сега той разпореди да я доведат в съда със съдебна охрана. Аз не разбирам защо?! Не съм наясно с юридическата страна на въпроса... Но се страхувам за детето си и за семейството си, че ако след това дело тя не бъде настанена трайно, сме изложени на риск.
Затова бих искала да попитам мога ли да изпратя съпруга ми да ме представлява следващия път? Ако е възможно как документално да го представя пред съдията? И доколко се проточват тези дела, защото ходенето в съда ми е свързано с отсъствие от работа.
Благодаря Ви предварително.
stelanis
Нов потребител

Re: Дело срещу психичноболен съсед

Мнениеот borovinka » 05 Яну 2016, 14:37

В какво качество ви викат на делото?
Жалбоподател, свидетел?

Ако сте свидетел, не можете да пратите мъжа си. Ще ви доведат принудително.

Няма правна защита, ако съдът отсъди, че жената си е вменяема и не е за настаняване в заведение. Евентуално би могла да ви тормози до безкрай.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот stelanis » 05 Яну 2016, 14:57

Здравейте,
На призовката пише частно наказателно дело, а аз се явявам като свидетел.
Да попитам, в случая, това дали жената е вменяема или не, на място в съдебната зала ли трябва да се установи?
Птам понеже инспекторът от РПУ-то в квартала освен докладната за невъзможността на ответника да присъства, беше направил проверка в заведенията в които е била лекувана жената, сигнализирани са социалните, които също не могат да влязат в контакт с нея и пр. Всичко това е изпратено към съда, за да се ползва като материали по делото и съответно да докаже състоянието й.
stelanis
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 05 Яну 2016, 15:22

Да, това е специално производство за настаняване на принудително лечение, при което съда лично и непосредствено трябва да се запознае с предложения за настаняване и да прецени доколко лицето наистина подлежи на такава ограничителна мярка.
Слуша се експертното мнение на лекар-психиатър, който е лекувал лицето или поне му е направил експертиза преди датата на делото.
Ако няма експертиза, щото лелята не е намерена, за да й се направи такава, много вероятно е пак да се отложи.

Ако сте свидетел, ходите лично. Няма друг вариант. Искайте от съда удостоверение, че сте била на дело в този ден и час, за да нямате ядове с работодателя.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот stelanis » 06 Яну 2016, 00:27

Много благодаря. От помощ ми е всичко :)
stelanis
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ