начало

Болница „Шейново“ вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета Болница „Шейново“ вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета

Поправка на вярна "фактическа грешка"?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Поправка на вярна "фактическа грешка"?

Мнениеот ivanov_p » 26 Дек 2015, 11:34

В един изпълнителен лист е сгрешена цифра от ЕГН-то на длъжника. Проблемът е, че в Заявлението ЕНГ-то е записано грешно, т.е. грешката е на заявителя, а не на съда. При това положение може ли да се иска поправка на "фактическа грешка" или ново заявление?
Съответно при сгрешен ЕГН но вярно име и адрес по регистрация ще може ли да мине аргумента, че идентификацията на Ф.Л. е по име и адрес, или поне преди много време така пишеше в закона, а и ЕГН-то на физическите лица не е задължителен елемент от исковата молба, съответно заявлението?
ivanov_p
Активен потребител

Re: Поправка на вярна "фактическа грешка"?

Мнениеот svettoslav » 26 Дек 2015, 12:29

Пробвай. Аз имах подобно нещо, но още нямаше произнасяне. Съда го взе предвид. При теб е по - различно, но грешки стават. Щом постоянния адрес съвпада и представиш доказателства, че човека с "третото" ЕГН съответства по тия данни на осъдения, може и да ти допуснат. Така или иначе осъдения ще вземе отношение, такава е процедурата, правата му са си защитени. Там да си възразява, ако иска.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Дек 2015, 12:38

Всъщност не, имах издадена вече ЗИ. Но още не бе в сила. В момента ми се губи само дали онзи изобщо го уведомяваха за исканата поправка. Но май че пратиха съобщение. В някои съдилища наред със ЗИ пишат и ИЛ (да го има ):) което е тъпо,но и тук имах такъв. Бе ми издаден друг, с адекватното ЕГН. Но представих доказателства (в случая от едно скорошно НЧХД),което бе приключило. Виждаше се, че е същия човек.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 26 Дек 2015, 13:12

Заповедните са две. По първото има влязъл в сила ИЛ, по второто срокът за възражение не е изтекъл, но тече.
Според мен вариантите са:
чакам и втория ИЛ, образувам с двата ИД, ако кандиса ЧСИ, и там каквото стане. При възражение ще се позова на незадължителното заявяване на ЕГН-то и достатъчността на името и адреса за идентификация на лицето.Това обаче крие някой опастности, напр. ИЛ да бъде обезсилен и то след изтичане на давността.
Другият вариант е да пусна молба за поправяне на фактическа грешка, като представя Учредителен акт на дружество на длъжника, където е вярното ЕГН. Съдът или ще задейства процедурата или ще обезсили заповедта и няма да издаде ИЛ, след което ще пусна второ заявление с вярното ЕГН, доколкото при първото не е бил идентифициран длъжника и правото за производство по 410 продължава да съществува.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 27 Дек 2015, 01:48

Какво е това дружество на длъжника? Ако си осъдил ЮЛ, там важи ЕИК. Грешка в ЕГН на управител не съм сигурен какъв проблем ще да е. Както казваш, ЕГН не е нужно, още по - малко пък на представителя на ЮЛ. Съдиш фирмата, не него. Ако Дл. ти е ФЛ, вече посочено грешно ЕГН може да е предпоставка за проблеми в изп. дело .Твой проблем е, че си посочвал ЕГН, ако закона да не изисква. Щом го вкараш, значи имаш осъден с тези данни човек,което е редно да се поправи. Но ако длъжника е ЮЛ. .?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Дек 2015, 11:40

Моят ЧСИ не ми прави обструкция на темата - понякога се случва сгрешено ЕИК, ЕГН, няма проблеми. Мазваме и заминаваме.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 27 Дек 2015, 12:48

Длъжникът е физическо лице, но в докумените установяващи дълга няма ЕГН. При подаване на заявлението ЕГН-то е взето от учредителен акт на негово ЕООД, бланков, на който данните се попълват на ръка и там деветка е изписана като нула, от където идва и грешката. Няма гражданин със сгрешеното ЕГН.
За мен проблемът може да дойде от ЧСИ, като веднъж мрънкаха за сгрешен ЕИК на ЕТ, но извадих аргумента, че фирмите в ТР са уникални и минах.
В случай, че ЧСИ образува делото не виждам откъде може да дойде проблем и със сгрешеното ЕГН, още повече при липса на човек с такова? На какво основание може да се жали длъжника? Че не той дължи, а се явява трето лице, със същото име и адрес като длъжника, но с друга ЕГН? Вероятен установителен иск, който ще загуби. Жалба с/у ЧСИ, че е образувал делото? В ГПК и ЗЧСИ няма изискване ЕГН-то да фигурира някъде, което е нормално след като не е задължителен атрибут на ИМ.

Сега намерих една инструкция по чл. 212 ДОПК:
"Данните, необходими за провеждане на принудителното изпълнение са ЕГН, адрес и гражданско състояние на физическото лице. При констатиране на сгрешен ЕГН или при липса на адрес, публичният изпълнител отправя искане за тяхното уточняване до Дирекция"Информационно - изчислителен център" към "Информационно обслужване" АД, до Сектор "Български документи за самоличност" при РДВР или ГРАО - службите при съответните общини, по постоянен адрес на лицата".
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 27 Дек 2015, 16:39

Това не е поправка на ОФГ, защото съдът е формирал воля, такава, каквато е поискал и заявителя ( имаше някакво определение на ВКС по този въпрос). Вярно, не си задължен да сочиш ЕГН ( нито в заповедно, нито в исковото производство), съгласно ГПК, но след като си посочил вече категорично си индивидуализирал длъжника и ако опиташ да инициираш изпълнително производство с този ИЛ ( издаден и връчен) ще се видиш в голямо приключение. Е, не толкова, но до там, че производството ще е незаконосъобразно- срещу длъжник, различен от този, който е посочен в изпълнителното основание.
Не разчитай на това, че нямал право на жалба срещу действията на ЧСИ- в момента в който насочи изпълнението срещу реалния човек ще гръмнете.
Не бих рискувала, след като е граничен с времето- бих депозирала ново заявление по 410, с нова такса. Пълно щастие няма.

По отношение на другата ти грешка- опитай с поправка, докато не са връчени книжата на длъжника ( чела съм О, според които отричат да има правен интерес от възражение по 414, защото длъжника по издадената заповед не е идентичен с този по възражението...). Виж си ТР по заповедното.
( ще се отклоня малко- имах преди време някакъв длъжник на ВиК със сгрешено фамилно име и ЕГН; възразиЛ само по 414, изложил мотиви за тея грешки, не били приети и влязъл в производство по 422, където в отговора пространно изложих, каквото там /хубавото е, че няма право да премине към осъдителен иск, докато заповедта е в сила/. Като краен резултат ищеца направи отказ от иска и делото бе прекратено).

Ако не ме лъже паметта имаше някакво предложение за изменение и допълнение на ГПК, според което служебно вменяваха задължение на съда да прави проверка по реда на Наредба № 14, но до къде го докретаха народните представители не съм следила. Би било полезно за съдопроизводството, защото така ще се хващат навреме грешките.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 27 Дек 2015, 17:40

Мога да пусна молба за поправка на ОФГ и да разчитам, че съдът ще обезсили заповедта, а може и да тръгне производство, защото длъжникът не е бил на адреса и в делото има справка от ГРАО с вярното ЕГН, но в СРС имаме 3-4 заповедни за поправки и там година-две ги нямат за нищо. От друга страна при издаден изпълнителен лист аз сам не мога да определя дали този лист е редовен или не, за да започна ново производство. В един момент ще се окажа с два изпълнителни листа, без никой да е възразил срещу първия.
Мислех да пусна едно възражение от името на длъжника и да образувам по 422, минавайки към осъдителен, но таксата е една и съща с ново заповедно, а времето повече и ако реша да правя нещо ще е с нов иск.
Във всички случаи ядовете при съдебно производство е за мен. В изпълнителното производство обаче непълнотата на закона в тази част ще е в моя полза. Чисто процесуално вариантите са длъжникът да заведе установителен, че не той е длъжник по ИЛ, или да се жали като трето лице към което е насочено изпълнението. Първият ще загуби със сигурност, по втория може да има някакви теоретични шансове, но аз вече ще мога да заведа нов иск и да го спра до решаване на спора. Същото е и ако намери някакъв начин да бори законноста на ИЛ, какъвто аз не виждам.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Дек 2015, 20:16

За да приключим темата.
Говорих с ЧСИ, подобен случай е бил изнесен на последната им сбирка. По сгрешено ЕГН ЧСИ от Перник събира няколко години пари. Предполагам, че длъжнисът е изчакал да изтече давността по основанието и е завел иск срещу ЧСИ по 45 и срещу взискателя, но не ми казаха дали възражение или иск. Делата не са минали, но перничанката се притеснила много, защото освен по 45 носи и служебна отговорност и наплашила останалите, заради което в момента никой не взимал дела със сгрешени ЕГН или ЕИК. Предложих да пусна молба за образуване, ЧСИ-то да ми откаже, а аз да обжалвам отказа, на което получих мотивиран отговор: "Нямам време се занимавам и с твойте глупости"!
Ще пусна една молба за поправка на ЕГН-то, алтернативно невписването му в ИЛ, като незадължителен атрибут или връщане на молбата като неотгаваряща на изискванията за образуване и каквото е писано.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Дек 2015, 00:04

ЕГн е незадължителен атрибут - но - не може да се вземе изпълнителен лист, става практически невъзможно. Няколко случая имам такива. Последно един заявител се домогваше до ОФГ, но му прекратиха всякакви напъни такива. Сам е написал грешно ЕГН, сам го е пуснал, така стана. Оказа се трудна задача нататък, съдията беше пристрастен малко - говорим за една антипатия може би. Сложно е да си тъп. Ми гледай какво пишеш.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Дек 2015, 00:56

Очевидна грешка няма, има очевидно законово безумие. Дори при ОФГ, която се казва така защото е очевидна и направена от съда, решението не се поправя и връща от съдията, а на практика започва нов процес, който често стига до ВКС. Сгрешено е ЕГН или ЕИК, издаден е ИЛ и какво? Нали съдът и НС са по-умни от мене, къде пише какво се прави? Подава някой молба, пише отгоре Желание, отдолу три реда глупости и съдът трябва да му дава срокове до второ пришествие, за да си оправи магариите, че му пази и срок, но ако вместо Петър е написал Петар оправия няма. Няма законов текст, който да определя ИЛ със сгрешено ЕГН за нередовен, за друг термин не се сещам. Длъжникът не е призоваван по ЕГН, а по име и адрес, може да се установи самоличността му със сигурност, но имало грешка в ЕГН или вместо улица пишело булевад.
Като ти е издаден такъв лист какво правиш? Аз ще пробутам ИЛ на някое ЧСИ и в молбата ще пиша, че ЕГН-то не съвпада с това в ИЛ, ще го зафуча по пощата и както са наплашени сега ще получа отказ, който ще обжалвам или дори да не го обжалвам ще заведа второ дело, като ще мога да се оправдая с отказа, но как аз ще преценявам, или СИ, дали един ИЛ е редовен или не? Или да заведа установителен иск дали ИЛ е редовен или не, ама срещу кого? Ако е срещу длъжника и съдът постанови в моя полза нали ще започнем да бъркаме всяко ЕГН за да натоварим разноски? На каква база длъжникът да търпи това?
Имам ИЛ, никой не реве срещу него, но аз решавам за сигурност да си водя дела, това даже за нашата система идва вповече.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Дек 2015, 01:57

Отиваш при пластичен хирург. Искаш корекция на нос. Плащаш не искаш или други неща. И ти правят вместо това което искаш - един вид друго.
Същото е с адвокатите - доколкото не сме от оплакваната страна. Така те е подредил адвоката - така е станало.

Впрочем какви пластични хирурзи ме преследват - примерно фризьорите - казваш му остави ми бретона - той те прави нула номер.

Ми кого да съдя себе си и нещо не вдявам. Нали сте се доверили на адвоката от заявлението. Сега не ми се злорадства, случва се.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот zmeyan » 29 Дек 2015, 12:30

Не знам какво толкова си се шашнал и оплю системата:
Отговорността на данните е на заявителя! Това, че си сбъркал ЕГН-то си е твой проблем и не е ОФГ, а грешка на заявителя. Нито съдът, нито ЧСИ-то е длъжно да ти следи дали пишеш верни неща или не.
Като си сгрешил... пускаш нова, плащаш си и готово - вече ти се каза между другото.

Нямало било друг човек със сгрешеното ЕГН и затова било ОК - а ако имаше???
Няма да ти напишат изричен закон, за да ти улеснят работата при допускане на грешки. Като грешиш, носиш отговорността.

Друг е въпросът, ако някое ЧСИ се навие да събира с такъв ИЛ дали длъжникът ще възразява и какво ще направи.
zmeyan
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 30 Дек 2015, 21:59

Шашка ме все по-пълната липса на разум в системата, ако въобще е виновна системата, защото досега никой от нея не е отрязъл ИЛ, защото ЕГН-то е сгрешено, поне аз не видях такова решение. Няма и причина да го прави, защото дори в ИМ и в образеца от заявление да си написал ЕГН-то в самата ЗИ то не се пише - 412 ГПК, съответно не трябва да се пише и в ИЛ, без значение дали е правилно или грешно.
В този смисъл първо ще проверя дали системата ми е връчила заповедта за изпълнение, защото в провинцилните съдилища 70-80% от съдиите изпращат заповедта и на кредитора, а в СРС не повече от 10 състава. Ако не ми е връчена и няма копия за мен ще я получа с изписване, че съм уведомен с дата и после ще поискам заличаване на ЕГН-то, на основание чл. 412 ГПК. Ако ми е била изпратена заповед и не съм я жалил - същата молба с искане в ИЛ да не се пише ЕГН-то, което не е елемент на ЗИ, ако ми откажат или ще я жаля, за да се изчисти казуса или трета за връщане на заявлението като нередовно, алтернативно обезсилване на ЗИ като такива срещу неустановено лице.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 31 Дек 2015, 06:53

Отричането на ЕГН в предните реплики е хронология на упоритост, на практика ЧСИ не може да общува с институциите без ЕГН. Как да се случат нещата - първо запор на заплата - еми ето ти абсурдизация, как ще се правят проверки, какво що. Без точно ЕГН. Ето такива неща. Мен ми го забелва ЧСИ-то и вървим напред, ама това е при мен. Има такива моменти в практиката. Дефакто делото може да се узакони с някакви както правилно правите изводите преждеписувшите - вторични действия, по чл. 422 ГПК, с които да опресните случая и оттам да задълбаете в темата относно ЕГН, така всъщност се прави и на практика, действа се пред съда, наистина ГПК не изисква ЕГН, школнишка азбука. Всъщност аз деликатно ги правя нещата - както и да е.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 31 Дек 2015, 11:07

ЧСИ-то ще си намери ЕГН-то както го намира и публичният изпълнител, когато установи сгрешено ЕГН, със справка. Със сгрешено ЕГН публичният може да събира, а частният и държавния СИ не могат?!?
Иначе и аз съм давал ИЛ с ОФГ, защото не ми се губеше време да я оправят и мина при двама ЧСИ, един го образува и направи възбраните, вторият описа и длъжникът плати. И за този ЧСИ-то каза "да беше за 1000-2000 лв., няма проблеми, но за тези суми само глобата ще ми е няколко хиляди лв." В това са нещата, допуснато е да има нещо законово неуредено. За ОФГ има ред, за това няма, а и не можеш на своя глава да обявиш издаден от съд ИЛ за невалиден и да започнеш ново дело и то при положение, че в издадения длъжникът може да се установи несъмнено. Ще жалиш издаването на ИЛ, ако видиш грешката в срока, но и какво точно ще жалиш, че съдът е написал в ИЛ дадените от теб данни? Може да се направиш на мотика и да искаш поправка по реда на ОФГ, с алтернативно искане ИЛ да се обезсили, но трябва да попаднеш на съдия с богато въображение.
Както и да е, днес пускам молбата и ще видим какво ще стане.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 31 Дек 2015, 12:42

Не става нищо от това - същият случай, сбъркана цифра, съдията не даде никакво ОФГ, просто адио. Смениха адвоката ( все едно ще стане магия), пак нищо. Заведоха едно исково, а там съдията каза, че ще издаде потвърдително решение - един вид ЕГН-то не е условие за осъждането на някого. Просто ГПК не поставя пречка да бъде осъден някой и по три имена и адрес. Чатнахме че, съдът по този начин ще инспирира внушение за достоверност и ЧСИ ще може да плесне запори и други неща. То споровете приключват с плащането на сумата.

Става въпрос за сбъркано ЕГН в заповедно, накрая на давностния срок. Врътката е да направиш дубъл, примерно ново заповедно, някакво искане, вторично допълване, частна жалба може и извън сроковете - така че да се предложи/наложи "завържи гащи" хватка. Някакви особени грузински танци не са необходими. ЧСИ ще си върже гащите и с едно вторично документче един вид. ЧНГ от мен.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 31 Дек 2015, 13:16

Аз говоря по принцип. На практика имам редовен ИЛ, въпреки сгрешеното ЕГН, но заради "сигурност" същият се счита от кибиците за нередовен. Между другото има няколко на брой опита в тази насока и ми направи впечатление, че всички те са по някаква налудна самоинициатива на дапусналите грешката, на принципа "ами я си представи, че стане нещо", което си мисля и аз - "абе то няма причина да стане, ама ако стане..." Давността не е в края, има още две години и половина, но не съм на 20 години и знам, че времето тече.
Та в тоя ред на мисли се сещам за два съвета, които ми даде адвокатката, която ме учи на ум и разум: "Никога не разчитай на един гол закон"! и "Когато казусът ти е губещ само секретарката и деловодителката могат да те спасят".
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 31 Дек 2015, 14:17

Имам при Бизов едно такова дело, засега не е проблем, но сложиха бележка (беше преди при Колев), че взискателя трябва да си оправи ЕГН. Засега няма проблем, но мисля за несериозно това със сгрешен ЕГН да правиш проучвания и т.н. на лицето. Така е с деловодството - последно имах една заповед със съдържание - да се даде на учащата издръжка, а в листа не е с текст - издръжка, периодично плащане, ежемесечно и т.н. Заповедайте - ама на работа - както ни казваха по бригадите навремето като студенти, участвах дейно в строителната треска, като общ работник.
Мисля, че трябва да се внесе за изпълнение - събрана сума не се връща или поне не веднага. Но и това е глупаво - да усвоиш и да се съдиш после.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ