начало

Болница „Шейново“ вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета Болница „Шейново“ вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета

ЕНЕРГО ПРО - нередовен електромер

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: ЕНЕРГО ПРО - нередовен електромер

Мнениеот teogeo » 13 Окт 2015, 18:54

stern63 написа:Здравейте.
И мен ме натресоха на рекета "тъмен дисплей" и съответно искат да ме накажат с 250 лв. за това, че техния уред е дефектирал. Това е 5-кратно надвишаване на обичайното потребление.
Установих, че констативния протокол, с който са констатирали и заменили уреда, НЕ Е подписан нито от титуляра на партидата, нито от член на домакинството, нито от двама свидетели, каквото е изискването на ПИКЕЕ. Всъщност никой, освен техниците, не е присъствал на констатирането на повредата и реда за смяна на уреда.
Изобщо може ли да се говори за валиден протокол, подписан само от едната страна?
Освен това фактурата е за период от 36 дена от предишния отчет, което също погазва изискването на ПИКЕЕ за период на отчет не по-дълъг от 31 дни. И поради формулата за служебно начисляване товари сметката с още 15%.
Подготвил съм аргументирана жалба до ЕНЕРГО-ПРО заради посочените нарушения, както и съгласието ми да платя служебна сметка за обичайното ми потребление за топъл месец, но предполагам, че ще я отхвърлят.
Какво бихте ме посъветвали да направя след това?
Жалба до КЕВР?
Сезиране на омбудсмана?
Дело в районен съд?
Благодаря!

Ако е така, както казвате - заведете дело.
По принцип констативните протоколи за неправомерно модифициране на електромера се подписват освен от двамата техници, още и или от полицай, или от представител на федерацията на потребителите.

P.S. Внимавайте коя редакция на ПИКЕЕ четете. Снабдете се с най-новата.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот fbr65 » 13 Окт 2015, 21:27

Това за полицая и федерацията на потребителите откъде. Ето цитат от последната редакция на ПИКЕЕ от 12.11.2013.
(2) Протоколът се подписва от представител
на оператора на съответната мрежа и от клиента
или негов представител.
(3) При отсъствие на клиента при съставя-нето на констативния протокол или при отказ
от негова страна да го подпише констативният
протокол се подписва поне от двама свидетели,
които не са служители на оператора на съот-ветната мрежа.
(4) В случаите по ал. 3 операторът на съответ-ната мрежа изпраща констативния протокол на
клиента с препоръчано писмо с обратна разписка.
fbr65
Потребител

Мнениеот teogeo » 14 Окт 2015, 10:09

fbr65 написа:Това за полицая и федерацията на потребителите откъде. Ето цитат от последната редакция на ПИКЕЕ от 12.11.2013.
(2) Протоколът се подписва от представител
на оператора на съответната мрежа и от клиента
или негов представител.
(3) При отсъствие на клиента при съставя-нето на констативния протокол или при отказ
от негова страна да го подпише констативният
протокол се подписва поне от двама свидетели,
които не са служители на оператора на съот-ветната мрежа.
(4) В случаите по ал. 3 операторът на съответ-ната мрежа изпраща констативния протокол на
клиента с препоръчано писмо с обратна разписка.

В ал. 3. Както казах - по принцип. Това е практиката на оператора при извършване на проверки. Хващат полицаи да обикалят с тях или представители на федерацията на потребителите.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот saxonito » 22 Окт 2015, 19:06

lawchoice написа:teogeo,
Вижте сега... Ако би ви станало по-добре, съм съгласен да приемем, че съм останал неразбран. Какви са възможните хипотези, според Вас: съвет от дипломиран юрист, след анализ на относимите документи, или становище дадено от юрист, чрез Интернет форум, па макар бил той и с юридическа насоченост. Ако не сте го разбрали, стратегията се определя не въз основа на субективните възприятия на заинетресованият субект, а въз основа на обстоятелствата, които могат реално да бъдат установени, въз основа на което и да бъде получена адекватна защита на претендираното от този субект право.
Включих се в темата ръководен от добронамерени подбуди, като нямам какъвто и да било материален интерес от вземането на едното или другото решение от автора на темата.
Бъдете здрав!

lawchoice, аз съм убеден, че стратегията не се определя въз основа на субективните възприятия на заинтересованият субект, нито крайният резултат би трябвало да облаготетелства указания субект, но форумите са за това, някой знаещ или горял, да даде съвет, какво може да се направи по идентичен(близък посъщност и развитие) случай, разбира се без да се обвързва с това съветът да е единствен и гарантиращ благоприятен за отправящия въпроса изход. Аз съм на ясно, че когато съм болен трябва да отида на лекар (сещате се за вица). Целта на форумът (поне както аз го разбирам) е и да намали разходите, чрез обмяна на опит. Съгласен съм, че това може да намали приходите на адвокатите, но съгласете се и Вие, че няма да е толкова драстично.

Колкото до конкретния случай, който зачекнах (извинявам се за непопулярният израз), дори и да отида при дипломиран юрист, бих му предоставил същите относими документи, които публикувах по-нагоре. Затова си мисля, че казусът не е толкова заплетен, само някой да иска да помогне (разбира се ... тук ... във форума ... без заплащане на хонорар).

Желая успех!!!

Извинявам се, че "подпалих" пак тази тема.
saxonito
Нов потребител

Мнениеот fbr65 » 27 Дек 2015, 15:29

По коледа се случват чудеса
Решение № 12897/01.12.2015 г. на ВАС ІV отделение по адм.д. № 9462/2014 г. чл.чл.48,49,50 и 51 ПИКЕЕ са ОТМЕНЕНИ
fbr65
Потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ