начало

ВКС подкрепи районен съдия пред КС – с чл. 343б, ал. 3 НК е забъркана „каша“ и има риск от произвол ВКС подкрепи районен съдия пред КС – с чл. 343б, ал. 3 НК е забъркана „каша“ и има риск от произвол

Въпрос за адресна регистрация ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за адресна регистрация ?

Мнениеот shoshosho » 26 Сеп 2012, 17:52

Здравейте , тъй като съм хазяйн на апартамент в центъра на София и един от квартирантите ми иска да си направи адресна регистрация на адреса , какви са преференциите , с които може да се ползва(твърди , че от някаква работа му го изискват ) , ако стане това и възможна ли е някаква злоупотреба от негова страна . Другото , което искам да попитам е , когато напусне апартамента , как става отписването от тази регистрация , тъй като сега ще си сменява личната карта и ще се води с този адрес , просто съм много резервиран и недостатъчно запознат с цялото това нещо , и бих бил благодарен , ако някой съумее да ми обясни какви биха били последиците от едно такова действие.
shoshosho
Младши потребител

Re: Въпрос за адресна регистрация ?

Мнениеот shoshosho » 26 Сеп 2012, 18:50

Иска постоянен адрес , а ме съмнявам , че ще се отпише после , въобще цялата тази работа ми е много съмнителна и като цяло в този апартамент няма никой с постоянен адрес , фактически той ще е първият , затова се опасявам.
shoshosho
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 27 Сеп 2012, 02:04

Човекът най - вероятно иска да паркира по реда на чл. 50а, ал. 1 (изм. с Решение № 457 по Протокол № 22 от 13.09.2012) и сл. от дъвканата и протестирана Наредба на СО: "На улици, булеварди и площади - общинска собственост, с въведен режим на почасово платено паркиране, кметът на Столична община със заповед въвежда режим на локално платено паркиране на ППС, чийто ползуватели са собственици или наематели на обособени жилищни имоти, попадащи в зоните за почасово платено паркиране, и са с постоянен адрес, идентичен с адреса на жилищния имот."

Както и да е, мотивите могат да са много. Едно време, за да изкарам задължителния си стаж по ЗСВ в СГС след дипломирането, трябваше да имам постонен адрес в гр. София /независимо, че още от времето на зелените паспорти адресната ми регистрация беше в София, ама тя се равнява на настоящ адрес, пък постоянният адрес като понятие е бившето жителство, за което някога имаше ограничения, особено за софийското, та хората се жениха за софиянци и други ми рабити, за да го придобият/. Случи се така, че беше време на промени и отпаднали ограничения и безпроблемно се сдобих с него. Е, днес всеки е свободен да избира постоянния си адрес, но, доколкото преди само няколко години режимът беше съвсем либерален и не се изискваше съгласие на собственика, днес малко е по-затегнат - само в това отношение. /Ще се отклоня, ама се сетих и ми стана смешно - от времето на свърх либералния режим - обвиняем се беше регистрирал с постоянен и настоящ адрес на домашния адрес на прокурора, не знам как го беше намерил, едва ли му е било трудно, ама беше забавно :lol: /
За Вас лично, като наемодател, не могат да произтекат никакви вредни последици от съгласието Ви, въз основа на договора за наем, наемателят Ви да регистрира постоянния си и настоящ адрес на адреса на ползвания от него имот. Най-много, след като го напусне, да го търсят за връчване ни призовки и книжа, ама ще се отбележи, че вече не пребивава там и последиците са си за него, не за Вас. Ако пък не се съгласите да дадете съгласието си и искате просто да си прибирате наема все едно, че човекът не живее там, то той ще си намери друга квартира, ако за него е важно да може да бъде намерен на адреса, на който живее, да може да си паркира за 150 лв., вместо да си продаде колата и т.н. Ако се опасявате, че наемателят Ви може да придобие апартамента Ви по давност заради адресната регистрация - абсурд.
Док, какъв ти е проблемът с постоянния адрес? Че с това зониране и правила за паркиране в София, няма да останат наематели с коли. А и без него - какъв е проблемът за собственика?
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 27 Сеп 2012, 07:19

Аз не мисля, че адресната регистрация е чак толкова безпроблемна. Например ако наемателят задлъжнее, съдебният изпълнител съвсем спокойно може да насрочи опис на движимите вещи на този адрес. Иди после доказвай кои вещи са на наемателя и кои - на наемодателя. И ако вземе, че след като напусне не се пререгистрира на новия адрес (което много често се случва), може да продължат да го издирват и насрочват описи и след 10, 15 години...
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 27 Сеп 2012, 14:08

Да, няма да е приятно да го търсят полицаите :lol: , но това може да стане и без да има регистрация - ако имат данни, че пребивава или е пребивавал на този адрес, съвсем спокойно могат да изкарат ангелите на обитателите му. Че те и без такива данни пак могат, я гледай "Човека глас" Краси Аврамов какво го бяха направили по погрешка :lol: :lol: Ама после май някакв клип му финансираха :wink:
Прав е Калахан, че при евентуален опис на движими вещи ще се наложи да доказват, че не принадлежат на длъжника.
Неудобства от този характер винаги могат да възникнат. Ами то фирми съвсем законно - без негово съгласие - могат да се регистрират със седалище и адрес на управление там - я в крупни схеми с ДДС ще се окажат, я в нещо друго и на адреса ще ги търсят по същия начин и данъчни, и полицаи, и СИ, че и "Господари на ефира" :wink:
Че са ни недомислени законите - недомислени са. Ето например този наемател е бил длъжен в 30-дневен срок да заяви проманата на настоящия си адрес, в противен случай може да отнесе глоба от 50 до 300 лв. Настоящият адрес е адресът, на който лицето живее. Да, ама, ако собственикът-наемодател не си даде съгласието, няма пък да го регистрираме лицето :lol: И сега какво - за да си изпълни наемателят задължението по чл. 99, ал. 1 от ЗГР и да не го грози санкцията по чл. 116, ал. 2 ще трябва съгласието на трето лице. Той не може дори формално да заяви, за да бъде изряден, пък да му се отказва, щото лелките няма да приемат завлението без съгласието на собственика. Или пък друго - има си съгласие, всичко е ок, ама преди това 20 наемателя са се регистрирали и после не са си променили адреса и хоп, оказва се, че надвишава бройката по чл. 99а от ЗГР и баш този, който действително обитава жилището не може да се регистрира там :lol:

Пък гледайте сега, заради едното паркиране в София, каква "продажба" на постоянни адреси ще настане :lol: :lol: :lol: Сигурно вече някъде се мъдрят и обяви в нета "Предлагам постоянен адрес в "синя зона" или "зелена зона"- цена по договаряне".
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот shoshosho » 27 Сеп 2012, 18:22

Благодаря ви за изчерпателните отговори , въпросният субект твърди , че адресът му трябвал за регистрирането на фирма и му го изисквали като постоянен в София , но ме интересува , ако задлъжнее фирмата , дали ще го търсят на този адрес и дали както казахте по горе -съдия изпълнител може да дойде в апартамента ? Все още не съм решил окончателно дали да му направя тази услуга , уж точен , ама знае ли човек...
shoshosho
Младши потребител

Мнениеот rts » 27 Сеп 2012, 18:46

Въпросът за движимите вещи може да се уреди чрез подходящ Договор за наем.
При всички случаи, ако регистрира фирма на адреса на наетия имот, именно на този адрес ще си получава всички съобщения от Съд, други институции и т.н. Това не бива да е особено притеснително за Вас, ако имате подходящ Дог. за наем, както писах.
Не намирам начин, за жалост, ако адресът на фирмата е на наетия имот, НАЕМОДАТЕЛЯТ да промени адреса.
rts
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 27 Сеп 2012, 19:32

За да се регистрира фирма на този адрес, както писах и по-горе, въобще не му трябва Вашето съгласие. Всеки може да го направи и аз даже, без да се познаваме, стига да знам адреса :lol: И пак, както писах по-горе - на този адрес всички ще търсят фирмата. Това е положението. Седалището и адресът на управление на търговеца обаче не са обвързани по необходимост с адресната регистрация на конкретно физическо лице, независимо какъв го "играе" във фирмата. Залагам на това, че се бори за паркиране хехехех, защото там са едни суми за първа кола, пък за втора тройни и на практика се опасява, че Вие може да "изтъргувате" съгласието си или сам като собственик да "глътнете" правото на първа кола, която направо си е евтина, в сравнение с втората и така...
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот shoshosho » 27 Сеп 2012, 19:44

Няма да регистрира фирмата на този адрес ,а друг ще е тук в София доколкото ми каза , ама трябвало по местожителство да се води на постоянен адрес в София , ровя навсякъде и просто не виждам такова изискване . Много съм доволен от дискусията и научих доста нови неща , благодаря отново за което , но пак не мога да разбера защо му е , за паркиране не е със сигурност...
shoshosho
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 27 Сеп 2012, 20:30

Може да е за много неща - за разпределение по задължителни стажове за определени спеиалности; за накои категории държавни служители в специалните закони се предвиждат "квартирни" за тези, които не са от съответния град и по тази причина директно избягват да ги назначават в градове, в които нямат постоянен адрес, за да не претендират и да не се плащат тези пари; защо просто директно не го попитате, за да се успокоите, очевидно Ви гложди този въпрос.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Сеп 2012, 21:33

С последните изменения в ЗГР определено се усложниха изискванията за регистрация на настоящ и постоянен адрес. Да не говорим за това, че задължението на наемодателя при регистрация на настоящ адрес да представя нотариалния си акт за собственост направо хвърля някои наемодатели в дълбоки размисли. Възрастните хора толкова се плашат някой да не им отнеме имотите, че не искат да си дават никъде документите за собственост. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 27 Сеп 2012, 21:43

Доксън, не следиш :wink:
shoshosho написа:Няма да регистрира фирмата на този адрес ,а друг ще е тук в София доколкото ми каза , ама трябвало по местожителство да се води на постоянен адрес в София...

Аз се обърках кой, какво, що... ама все пак, май тоя, другият, който се появи, май той искал да рагистрира фирма, пък наемателя - постоянен адрес.
П.П. То фирма аз я вкарах в темата с един горен пост и след него се появи някой, който иска да я регистрира, та съвсем се обърках...
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Сеп 2012, 21:55

Щом всичко се е объркало, остава постващият да вземе да отговаря на милиционерските въпроси и ще стигнем до оправяне на кашата. :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот rts » 28 Сеп 2012, 14:22

Шошо, я прати познатия си на консултация при адвокат, че да му се свърши работата.
Иначе - тоя ми каза това, пък другият - онова, пък "познатия" да вземе да забрави нЕкоя подробност ...
rts
Активен потребител

Мнениеот intogloryride » 26 Дек 2015, 18:26

Аз пък съм наемодател-хазяин,който също отказва адресна регистрация на своите квартиранти-ако не им харесва-да ходят където щат-но поради СЪВСЕМ ДРУГИ причини,нямащи нищо общо с укриване на данъци.Всяко 3 месечие се редя на опашка в НАП и си плащам данъка като поп,като всичко съответствува на разписките,които сам давам и без да ми ги искат ,на квартирантите.не ме е страх от проверки,клепали сеа ме и проверявали,но без да намерят нищо нередно.Причините ми са следните:
-Ако имам глупостта да разпиша съгласие за адр.рег. на квартирант,в закона няма механизъм да го изтрия от адреса ми не само след като напусне,но и докато е жив,ако сам не поиска да си смени регистрацията.Или поне за 10 години занапред до нови лични карти.
-Всички кредитори,колекторски фирми за дългове,ЧСИ ,с целия си тормоз,вкл лепенки по врати,звънене преди 7 часа,заплаш.писма,и т.н.п ще са на моя имот,на главите на бъдещите ми квартиранти или моето семейство,т.е.-на който там живее.Евентуален опис на имущество-ще трябва да доказвам с фактури за покупка че са мои вещите,а не на мъртвите души,които се водят при мен-бивши квартиранти.ако не пазя някоя фактура-конфискува се за дълговете на хитрягата бивш квартирант.Това може да стане и десетилетия след като напуснат.
-Всяка една жалба за промяна на регистрацията им ще бъде веднага отхвърляна на всяко ниво с аргумента-сложил си си подписа,съгласил си се,никой не те е карал.И никъде няма срок на съгласието ми да регистрирам някого,нито механизъм да го отпишеш-законотворците явно са ковали закона не с главата си-или не си съгласен,или го записваш завинаги.Дали е изтекъл договора за наем или не-по ведомствата не ги интересува-дали е наем бил или не-съгласил си се веднъж-ами да не си се съгласявал.
-Никой не е Ванга,да знае доколко квартиранта ще е благодарен за този рискован жест-може ,а и има пълно право-още следващия месец да те напусне,изпълнил целта си и регистрирал се при баламата в мое лице,може би за десетилетия,и да търси други квартири без да поставя на новите хазяи такива неприятни условия.
-И последно-След покупка на апартамент без никакви тежести,се видях в чудо как да отпиша от адр.регистрация.....бившите роднини на бившия собственик,регистрирани отпреди ПП на НИ.Търсени от ЧСИ,банки,фирми за взема не на дългове си джи и всякакви груп,лепенки,заплашписма и тн.то не бяха жалби до ГРАО и МВР,започващи с думите-Чбез мое знание и съгласие,стара неактуална информация,датираща отпреди продажбата"И отхвърляни с аргумента,чепървия път-мвр не можело да намери лицето и да му наложи глоба,втората жалба-че закона се бил изменил с една точка и вече не мога да претентдирам,и чак на третата жалба,нта която тези от ГРАО ги заплаших с Административен Съд,че по чл.108 от ЗГР и им гто цитирах-са длъжни да заличат мъртвите души-и им показах копие от Съдебно Решение как по абс.аналогичен казус община е осъждана от собственик,чак тогава получих положителен отговор че мъртвите души вече не ги водят на моя адрес.
-Е,след като тези,без мое знание и съгласие,защото купих апарт-та,с толкова усилия,за толкова години едвам ги отписах,то представяте ли си,ако драсна подпис за някого,че съм съгласен,как и кога ще го отпиша?В държава като нашата -никога.Правете си изводите!
intogloryride
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 26 Дек 2015, 21:17

intogloryride написа:.....

Изображение
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ