начало

Болница „Шейново“ вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета Болница „Шейново“ вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета

Касация

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Касация

Мнениеот svettoslav » 23 Дек 2015, 16:00

Някой имал ли е нещо подобно: Искът е на стойност, допустима за ВКС.Атакува се решението на въззивния, но с отговора на КЖ се прави частичен отказ от иска, с оглед което материалния интерес вече не позволява касация. Какво следва тук? Отделно определение преди разглеждането за допускане или в самото това производство?
svettoslav
Активен потребител

Re: Касация

Мнениеот svettoslav » 23 Дек 2015, 16:07

Трябва да се обезсили и решението в съответната част.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 23 Дек 2015, 16:30

Замислих се така по - общо. След евентуално допускане, пак няма пречка за отказ от искове. Но предвид следващо се обезсилване,като че ли и в двата случая трябва решение - обезсилва и прекратява? Респект. може ли със самото определение по допустимостта ако отказа е преди Опр. за допускането? Имах случай, но пред ВАС. Прекратиха производството по исковете (частично )но нямах обезсилване.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Melly » 23 Дек 2015, 17:51

Какъв е този частичен отказ от иск? :roll: Аз не срещам такава норма, която да регламентира подобно процесуално действие. То излиза, че с частичния отказ от иск страната признава съществуването на една част от претендираното от ищеца право, а за останалата част - оспорва... :shock:
От друга страна пък си мисля, че указания към страната отправила подобно изявление с КЖ въобще не следва да се дават, но знам ли..., може и да може. :D
Това съвсем не означава, че не е възможно, т.е. допустимо да се депозира частичен отказ от иск - нека Върховните се произнесат - ще ми е интересно да те прочета, ....слав.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 23 Дек 2015, 18:06

svettoslav написа:............Атакува се решението на въззивния, но с отговора на КЖ се прави частичен отказ от иска, с оглед което материалния интерес вече не позволява касация. Какво следва тук? Отделно определение преди разглеждането за допускане или в самото това производство?

Това ми изглежда по-скоро на злоупотреба с процесуални права.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 23 Дек 2015, 18:18

Така или иначе ход на делото ще се даде и доколкото отказът е пред ВКС той трябва или да се произнесе с решение по касационните оплаквания и новият размер на иска или с определение да върне делото за обезсилване на решението в отказаната част.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Дек 2015, 19:22

Я, по-бавно, че като пришпорите нещата...
Делото е все още при ОС, ерго нямате дело пред ВКС и не е във фаза по допускане ( ако правилно разбирам пестеливостта ти). Депозираш молба по 233 изр.ІІ, ОС ще постанови ново Р, съобразно отказа, ще обезсили частично и същото това Р ще е окончателно ( би трябвало така да пише в диспозитива). Точка. Няма да администрира до ВКС, а връща делото на РС ( виж О 505/2013) .

Като краен резултат е правомерно, ако и да мирише на злоупотреба с право, ищецът води хорото.

п.п. сега прочитам Иванов- смесил си нещата, драги. Ако е във фаза по 288, ВКС ще обезсили и прекрати, няма да връща на никого. Фактите при Светослав са малко по-различни: дело все още не е образувано пред висшите.
Последна промяна bird_of_paradise на 23 Дек 2015, 19:39, променена общо 1 път
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 23 Дек 2015, 19:37

Сега, делото е някъде си. :) За това и въпросите са по - общи така да се каже.
Melly написа:Какъв е този частичен отказ от иск? :roll: Аз не срещам такава норма, която да регламентира подобно процесуално действие. То излиза, че с частичния отказ от иск страната признава съществуването на една част от претендираното от ищеца право, а за останалата част - оспорва... :shock:
От друга страна пък си мисля, че указания към страната отправила подобно изявление с КЖ въобще не следва да се дават, но знам ли..., може и да може. :D
Това съвсем не означава, че не е възможно, т.е. допустимо да се депозира частичен отказ от иск - нека Върховните се произнесат - ще ми е интересно да те прочета, ....слав.
Частичен отказ имам предвид, че се касае за претенция за едни периодични плащания. Тоя месец 1000 лв, другия пак. ...и т. н. Не виждам пречка да се откажеш от два три месеца. Правил съм го, по трудови дела -било някакви мес. обезщетения или заплати.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Дек 2015, 19:42

Ми, като "е някъде си", аз пък бързам и ето ти принципното решение:
При отказ от иска по чл.233 ГПК съдът се десезира от спора, поради което прекратява разглеждането му и с обратна сила се заличават извършените процесуални действия, включително постановеното по спора решение, което се обезсилва. Следователно, развитието на производството по постъпилата срещу решението въззивна жалба е обусловено от произнасянето на съда по отказа от иска, като производството по жалбата има вторичен характер. Ето защо, при направен отказ от иска пред първоинстанционния съд, същият не може да продължи действията по администриране на въззивната жалба, а следва да обезсили постановеното от него решение и да прекрати производството по делото, ако жалбата не е изпратена на по-горния по степен съд. Съдът, до който е адресирана жалбата, е компетентен да се произнесе по обезсилване на постановеното по спора решение само в хипотезата на отказ от иска, направен пред него, след като жалбата му е изпратена за произнасяне по нея от долустоящия съд.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 23 Дек 2015, 19:51

Това на ВКС? Иначе аз смятам, че казуса е пределно ясен. Има касационна жалба, както съм посочил в началото. С което вече ВКС вече е ангажиран от ответника. П. П. На кого му требе сега да обяснявам, че делото е висящо на Апелативния съд и че Х е жалбоподател? :| Тенкус вери мач, иначе.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Дек 2015, 22:17

Идеална схема, втората ми за седмицата. Това на практика ми се струва приемливо. Като дългогодишен летец на Боинг, по скромност - ас, оценявам виража отвсякъде. Мдам, какви деца е раждало, ражда и все пак ражда българското образование. Не подозирах, наистина. Впрочем ВКС са типични - не искам да казвам нищо. Ще се произнесат, маневрата заслужава аплодисменти, китайски чай е.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 23 Дек 2015, 22:55

ivan_lawyer написа:Идеална схема, втората ми за седмицата. Това на практика ми се струва приемливо. Като дългогодишен летец на Боинг, по скромност - ас, оценявам виража отвсякъде. Мдам, какви деца е раждало, ражда и все пак ражда българското образование. Не подозирах, наистина. Впрочем ВКС са типични - не искам да казвам нищо. Ще се произнесат, маневрата заслужава аплодисменти, китайски чай е.

Касация -кастрация. . . :lol:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот lawchoice » 23 Дек 2015, 23:59

Здравейте,
По темата се е разразила истинска буря... :wink:
Гражданският процесуален кодекс дава недвусмислен отговор на поставения с темата въпрос.
Весели празници!

П.П. Който не може да го разбере... ами то е за негова сметка!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Дек 2015, 02:07

Ванко, това с отказа, за да не прескочиш границата по 280, е като да спасяваш Опел от корозия. :)
Отделно, с този "отказ в отговора на КЖ"... ще понесе разноските за пред ВКС, а можеше и тях да си спести ( ако молбата по 233 беше адресирана до съда, където е било делото до крайния срок за депозиране на отговор).

п.п. светъл лъч небесен, ВКС се ангажира едва тогава, когато делото се образува при него. До този момент ангажименти няма.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот lawchoice » 24 Дек 2015, 11:47

Съдът се десезира от спора с постановяване на акта си по същество. Възможностите за ревизиране на този акт, от съда, който го е постановил са изчерпателно посочени в Раздел III. "Поправяне на решението" на ГПК. Задължението на ВКС за произнасяне по подадена касационна жалба, възниква от момента на подаването й в срок, като няма процесуална пречка размяната на книжата да се извърши и от касационния съд. Предмет на касационна проверка е валидността, допустимостта и правилността на въззивния съдебен акт.
Стига толкова!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот svettoslav » 24 Дек 2015, 14:50

И ти си прав.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Дек 2015, 14:59

Странното е, че всички влизаме натаралежени :) тук, стъпваме тежко и изказваме някакви категорични мнения, дето не подлежат на коментар. Е, що? При тази динамика в регулацията на правните отношения не виждам ползата от този сайт, ако всеки от нас се подчинява на нечие "стига толкова".
Намирам, че това не е полезно на никого от нас, или поне не на мен- влизам тук, за да прочета нещо, което да ми е от полза. Ако някъде сгреша в мислите си би ми било полезно отстреща да ми отговорят: Поли, грешиш, защото ...
lawchoice написа:Съдът се десезира от спора с постановяване на акта си по същество. Възможностите за ревизиране на този акт, от съда, който го е постановил са изчерпателно посочени в Раздел III. "Поправяне на решението" на ГПК.

Намирам, че съдът се десезира и ако постъпи в срока до влезане в сила съдебния акт молба по 233, което няма нищо общо с ревизия на съдебния акт, предвидена в Раздел ІІІ . В крайна сметка има ново Р, което не влиза в нито една от хипотезите на поправка или допълване, което сочите. В първия ми пост съм цитирала ВКС, което мисля съвсем пълно е обяснил възможното развитие при една такава последваща обструкция: " ...Ето защо, при направен отказ от иска пред първоинстанционния съд, същият не може да продължи действията по администриране на въззивната жалба, а следва да обезсили постановеното от него решение и да прекрати производството по делото, ако жалбата не е изпратена на по-горния по степен съд. Съдът, до който е адресирана жалбата, е компетентен да се произнесе по обезсилване на постановеното по спора решение само в хипотезата на отказ от иска, направен пред него, след като жалбата му е изпратена за произнасяне по нея от долустоящия съд.."
Въззив- касация, няма разлика, според мен, стига Р да не е влязло в сила.
lawchoice написа:Задължението на ВКС за произнасяне по подадена касационна жалба, възниква от момента на подаването й в срок

Някак не мога да се съглася, защото ако само това е достатъчно ще пратим по дяволите чл. 286, ал.1 т.3 ( така де, представете си хипотеза постановено ВР, подлежащо на обжалване, изменение на ГПК отричащо триинстанционното производство или подадена междувременно молба по 233 пред инстанцията постановила невлязлото в сила СР, подадена КЖ в срок).
Дори да администрира съдът жалбата( намирам, че не би следвало, но да кажем, че да) до горестоящия, последния все таки ще съобрази по реда на 235, ал.3 ГПК случилото се и като краен резултат ще чете Разпореждане по преписка с вх.№ ( няма номер на дело, забележете) за връщане и изпълнение правомощията по реда на чл. 286, ал.1 т.3.

Така мисля аз, макар да седя. :lol:
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 24 Дек 2015, 15:06

lawchoice написа:Стига толкова!
Това кое стига и не стига има кой да каже. Иначе за "опела и корозията " не знам точно какво да значи, все едно пред въззивния съд не можеш да направиш частичен отказ и да туриш точка . Не става дума за злоупотреба, просто казус като казус.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Дек 2015, 15:33

Преди време имаше някаква сентеция ( помня всякакви глупости, това е едно от тях), че Опела била най-бързата кола, защото...... все опитвала да избяга от корозията, при все че няма Опел, който да не е настигнат от ръждата. Тук съм без никакви претенции за знание :lol: .
Обяснявам отказът ти с факта, че в последното СР нещо страда и за да си спестиш отмяната му от ВКС, на последната права правиш този ход. Общо взето няма връзка с темата, но го написах, защото Ванко сравни бягството с висш пилотаж.
Разбира се, че можеш да направиш отказ, вече го написах, както и че дори да прилича на злоупотреба- не е.

Възможни са, разбира се, и съвсем други крайни цели- дет се казва това, което знае селото, често не е по делото.

Весели празници, колеги.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 24 Дек 2015, 15:55

Може пък страната просто да не желае мотаене още 1 година. Не е малко време.
svettoslav
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ