начало

ВКС подкрепи районен съдия пред КС – с чл. 343б, ал. 3 НК е забъркана „каша“ и има риск от произвол ВКС подкрепи районен съдия пред КС – с чл. 343б, ал. 3 НК е забъркана „каша“ и има риск от произвол

Задължение като поръчител

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължение като поръчител

Мнениеот sutter » 14 Дек 2015, 13:55

Здравейте,имам няколко въпроса,но нека първо ви разясня моя казус.Разбирам,че имам прехвърлено задължение към банка.Прехвърлено поради неплащане на кредит,на който съм станал поръчител.Прехвърлянето е станало без да е минало през съдия изпълнител.Потвърдено от двама служители на банката.След като разбирам това,се срещам и пращам човека теглил кредита в клон на въпросната банка да се разяснят.Там той получава оскъдна информация,разминаваща се и не толкова конкретна.Решение-никакво!Сумата излизаща му като задължение се разминава от тази която ми е прехвърлена на мен.Все пак се разбира със служител да внесе,да внася и да продължи да внася пари по сметка.Така нямало да ме притесняват мен,поръчителя.Та въпросите ми са:
Как ми е прехвърлено задължението без да е минало през съдия изпълнител?!
Защо никой не ме е осведомил за прехвърлянето което е станало преди месеци?!
Защо има разминаване на дължимите суми?!
Ще ми се води ли задължение ако кредитополучателя внася суми по сметката?!
Как,кога и дали ще ми се изчисти кредитното досие?!
Какво би било решаването на казуса в който съм попаднал?
Надявам се да получа съвети от Вас-компетентните и вещи лица.Също и евентуално решение.
sutter
Младши потребител

Re: Задължение като поръчител

Мнениеот bludniq_sin » 14 Дек 2015, 16:53

sutter написа:Как ми е прехвърлено задължението без да е минало през съдия изпълнител?! - Съдебният изпълнител е ... по-скоро последният етап от развитието на задължението ви към даден кредитор.

Защо никой не ме е осведомил за прехвърлянето което е станало преди месеци?! - Ако никой не ви е осведомил как сте разбрал, че вземането на банката спрямо получателя и вас е прехвърлено и сигурен ли сте, че това е така? Не давате достатъчно информация.

Защо има разминаване на дължимите суми?! - В кои пера е разминаването - главница, договорна лихва, наказателна лихва, разноски?

Ще ми се води ли задължение ако кредитополучателя внася суми по сметката?! - В ЦКР (ако питате за него - централния кредитен регистър) се има инфо за кредити на лица, по които същите са титуляри - не съм сигурен, че поръчителите фигурират.

Как,кога и дали ще ми се изчисти кредитното досие?! - Най-късно 60 месеца след погасяването на задължението - с уговорката, че не съм сигурен дали вие ще фигурирате в цкр като поръчител.

Какво би било решаването на казуса в който съм попаднал? - Все още не е сигурно дали има проблем (с изключение на това, че кредитът не се погасява съгласно договора), ето защо е най-добре с всички документи, с които разполагате да отидете и да се консултирате с адвокат. В случай, че човекът за който сте поръчителствал действително не изплаща задължението си то банката може да се насочи към вас за да си събере парите. Можете да сключите някакво споразумение за разсрочено доброволно погасяване или

Надявам се да получа съвети от Вас-компетентните и вещи лица.Също и евентуално решение.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Re: Задължение като поръчител

Мнениеот sutter » 14 Дек 2015, 19:30

От ЦКР са пратили информация за задължението към банката с която имам отношения.Чак след изисканата справка от мен,за кредитното ми досие,разбрах към коя банка е.
sutter
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ