начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Неизплащане на кредити

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплащане на кредити

Мнениеот indianrose » 05 Окт 2015, 16:50

Здравейте,

Имам три кредита (двата са бързи кредити за по-малки суми а другият е потребителски от банка и е за 15 000 от които около половината са изплатени), които не мога да изплащам през последните три месеца. Миналия месец останах без работа и скоро ще заминавам да работя в чужбина. До този момент съм получавала само обаждания, имейли и писма от съответните кредитори. Нямам имоти на мое име освен че съм наследила 1/4 от апартамента на родителите ми когато баща ми почина, но майка ми е жива и тя си е собственик на апартамента.
Искам да попитам, ако преди да започна да плащам вноските отново кредиторите ме осъдят могат ли да посегнат на въпросния апартамент? Също така след като няма да съм в БГ и те няма да могат да се свържат с мен по никакъв начин какво могат да направят? Питам защото се притеснявам да не започнат да тормозят майка ми, която е възрастна жена.
Благодаря ви предварително за отговорите.
indianrose
Нов потребител

Re: Неизплащане на кредити

Мнениеот kdkrastev1234 » 05 Окт 2015, 19:41

Махам поста. С по-долното уточнение се оказва, че въпросите на питащия са били риторични. Явно не се оценяват съветите, спестяващи нерви и средства за съдебни процедури. А може би има хора, които могат да ги разберат само по трудния начин.
Последна промяна kdkrastev1234 на 06 Окт 2015, 01:49, променена общо 2 пъти
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот lawchoice » 05 Окт 2015, 21:47

kdkrastev1234,
Какви са тези съвети...
Непоправими сме като общество, признавам! В кръвта ни е ей така ако може да излъжем системата/все едно тя обслужва някой друг/! Гледай сега сключен договор, взети пари, всеки трябва да отговаря за решенията си. Или поне така трябва да се случва в една правова държава. Знам какво ще последва, но замислете се върху това: след като не сме готови да зачитаме и прилагаме писаните правила, на какво основание се търси сметка от друг /съдът/ за допуснатите от него пропуски.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот indianrose » 05 Окт 2015, 22:01

Може би не съм се изразила правилно. Много далеч съм от мисълта да избегна плащането на кредитите. Напротив, аз едва ли не за това отивам да работя в чужбина, за да мога да ги изплатя.
indianrose
Нов потребител

Мнениеот fbr65 » 05 Окт 2015, 22:27

lawchoice написа: всеки трябва да отговаря за решенията си.
Така, както и фирмите за кредити, трябва да отговарят за решенията си, да отпускат кредити на задлъжнели. Май наскоро цяла държава беше пред крачката да накаже такива кредитори.
fbr65
Потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 06 Окт 2015, 01:46

lawchoice написа:kdkrastev1234,
Какви са тези съвети...
Непоправими сме като общество, признавам! В кръвта ни е ей така ако може да излъжем системата/все едно тя обслужва някой друг/! Гледай сега сключен договор, взети пари, всеки трябва да отговаря за решенията си. Или поне така трябва да се случва в една правова държава. Знам какво ще последва, но замислете се върху това: след като не сме готови да зачитаме и прилагаме писаните правила, на какво основание се търси сметка от друг /съдът/ за допуснатите от него пропуски.

Не сме тук, за да даваме морални оценки на закона, а за да го прилагаме такъв какъвто е. Недоволните от него следва да се оплакват на тези, които го приемат - в Народното събрание.
А по повод на морала - незнам кой повече "лъже системата". Дали кредитните институции, които самостоятелно и незаконно увеличават лихви и такси. Дали длъжниците, които понякога и да искат не могат да платят непосилните суми. Или пък събирачите, които гледат да натоварят и без това затруднения длъжник с колкото могат повече разноски и си служат основно с лъжи и заплахи.
И може би ще си промениш мнението, ако ти се наложи да защитаваш някой който е взел от банка 400 лв., след година е следвало да върне 1 400 лв., върнал е 1000 лв. от тях, и сега дължи още 2 400 лв. с разноските.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот indianrose » 06 Окт 2015, 10:24

Благодаря за мненията до момента, но всъщност повечето не са в отговор на въпросите ми.
Не виждам нищо риторично във въпроса: Преди да започна да изплащам вноските отново могат ли да посегнат на апартамента и какво могат да направят щом аз няма да съм в страната?
indianrose
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Окт 2015, 17:03

Не знам, какви драми са се разиграли тук ( с оглед последното ТР длъжник да си у нас- времето работи за теб, само трябва да се скатаеш известно време), но по темата( възможно да повтарям изтритото):
indianrose написа:Здравейте,

Имам три кредита (двата са бързи кредити за по-малки суми а другият е потребителски от банка и е за 15 000 от които около половината са изплатени), които не мога да изплащам през последните три месеца. Миналия месец останах без работа и скоро ще заминавам да работя в чужбина. До този момент съм получавала само обаждания, имейли и писма от съответните кредитори. - как да разбирам това "и писма"- в тях имаше ли и ред, че обявяват кредита за изискуем? Нямам имоти на мое име освен че съм наследила 1/4 от апартамента на родителите ми когато баща ми почина, но майка ми е жива и тя си е собственик на апартамента.- не, майка ви притежава 2/4, вие със сестраси или брат( каквото имате там) притежавате по 1/4, т.е- съсобственици сте, дори да го ползва само майка ви
Искам да попитам, ако преди да започна да плащам вноските отново кредиторите ме осъдят могат ли да посегнат на въпросния апартамент? - могат да поискат и ще се наложи възбрана върху имота. Дали ще се стигне до публична продан само вие можете да кажете, защото зависи от това дали имате друго жилище или не. Ако нямате- няма начин да продадат ид. ви части. Също така след като няма да съм в БГ и те няма да могат да се свържат с мен по никакъв начин какво могат да направят? - завеждат дело, връчва се призовка по постоянен адрес, ако не ви намерят- правилата на чл.47 ГПК и т.н. Питам защото се притеснявам да не започнат да тормозят майка ми, която е възрастна жена - Ако постоянният ви адрес съвпада с този на майка ви- рано или късно имат право да ви връчат чрез нея съобщенията по делата. Бездействието не ви ползва... но ще санира относително всичко, което е постановил съда.
Благодаря ви предварително за отговорите.

Въобще... как да ви се даде стегнат отговор, когато е налице недостатъчност от данни.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот indianrose » 06 Окт 2015, 17:36

Първо се извинявам за недостатъчните данни, не съм компетентна.

Сега да отговоря на въпросите ви:

"как да разбирам това "и писма"- в тях имаше ли и ред, че обявяват кредита за изискуем?" - И писмата и смс-ите заплашват, че това ще бъде направено, но нищо повече за сега.

"не, майка ви притежава 2/4, вие със сестраси или брат( каквото имате там) притежавате по 1/4, т.е- съсобственици сте, дори да го ползва само майка ви" - Нямам брат или сестра. Апартамента си беше на родителите ми, 1/2 на майка ми и 1/2 на баща ми. След смъртта на баща ми неговата 1/2 се разделя на мен и на майка ми или поне тя така ми е казвала. Аз никъде не фигурирам като собственик. По моите некомпетентни разсъждения апартамента си е на майка ми и ще бъде мой едва след като и тя почине.

"могат да поискат и ще се наложи възбрана върху имота. Дали ще се стигне до публична продан само вие можете да кажете, защото зависи от това дали имате друго жилище или не. Ако нямате- няма начин да продадат ид. ви части." - Нямам друго жилище. Какво означава да се наложи възбрана върху имота?

"Ако постоянният ви адрес съвпада с този на майка ви- рано или късно имат право да ви връчат чрез нея съобщенията по делата." - Да, съвпада. Аз живея с нея. А тя има ли право да не приеме тези съобщения?

"Бездействието не ви ползва... но ще санира относително всичко, което е постановил съда." - извинявам се, но това не го разбрах.
indianrose
Нов потребител

Мнениеот lawchoice » 06 Окт 2015, 21:55

indianrose написа:Първо се извинявам за недостатъчните данни, не съм компетентна.

Първо, поздравления, за това, че сте направили реална преценка за себе си! Малко са хората, който могат чистосърдечно да сторят това! От отговорите на поставените от bird_of_paradise въпроси е видно, че няма да се справите сама.
Затова, чистосърдечно Ви съветвам изложете съображенията си пред кредитора. Потърсете приемливо и за двете страни разрешение на възникналата ситуация. Още повече, предвид заявеното намерение за погасяване на задълженията Ви.

kdkrastev1234,
Всеки отделен случай подлежи на самостоятелна преценка. През годините разбрах, че емоциите не са и не могат да обективират правилността, съобразно успешно установените факти и въведените от законодателя правила, на едни за сметка на други доводи.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот indianrose » 07 Окт 2015, 10:46

Благодаря за съвета lawchoice, но за мен това вече не е опция. Опитах да направя това което си написал, но те не искат да чуят какво искам да им кажа. Те поставят ултиматуми и заплашват затова спрях да им вдигам телефона. Не можеш да се разбереш човешки с тях. Разбирам, че те си искат парите, но никой не е застрахован от попадане в затруднено положение. А те не искат да проявят разбиране.
indianrose
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 07 Окт 2015, 17:39

Не могат да ви продадат идеалната част, но по принцип. Несеквестируем имот се продава като стой та гледай, стига ЧСИ да го обяви за продан. Ако сте в чужбина и го обявят за продан ЧСИ ще ви назначи особен представител, т.е. адвокат, на който ще платят кредиторите и който би трябвало да ви защитава, но няма да си мръдне пръста и частта ви ще отшуми.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ