начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Излизане от България с чуждестранен паспорт

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Излизане от България с чуждестранен паспорт

Мнениеот bambino » 02 Окт 2015, 07:28

Здравейте, двоен гражданин съм и ще ми се наложи да кацна в София и да отлетя следващия ден. Българският ми паспорт е изтекъл, но личната карта - не.

Нямам да имам време, дори ако използвам експресната процедура, да си подновя българския паспорт.

Въпросът ми е дали ще имам проблеми при напускане на България, ако се легитимирам само с чуждестранния си паспорт и българска лична карта. Полетът, може би има значение, е София - Москва, т.е. не към друга страна от Европейския Съюз.

Благодаря
bambino
Нов потребител

Re: Излизане от България с чуждестранен паспорт

Мнениеот eurolinker » 02 Окт 2015, 14:45

В случая ще пресечете външна (държавна) граница на РБ и следователно паспортът е документът за преминаването й. С личната си карта можете да се идентифицирате на територията на РБ или да преминавате вътрешна (държавна) граница (т.е. да се придвижвате към/от съседни ЕС-държави).
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот teogeo » 02 Окт 2015, 16:35

eurolinker написа:В случая ще пресечете външна (държавна) граница на РБ и следователно паспортът е документът за преминаването й. С личната си карта можете да се идентифицирате на територията на РБ или да преминавате вътрешна (държавна) граница (т.е. да се придвижвате към/от съседни ЕС-държави).

На практика не е точно така.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот sunshine_75 » 02 Окт 2015, 18:01

Ако като чужд гражданин не Ви е необходима виза за Москва, се легитимирайте само с чуждия си паспорт - и на влизане, и на излизане.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот batkracio » 02 Окт 2015, 18:09

eurolinker написа:В случая ще пресечете външна (държавна) граница на РБ и следователно паспортът е документът за преминаването й. С личната си карта можете да се идентифицирате на територията на РБ или да преминавате вътрешна (държавна) граница (т.е. да се придвижвате към/от съседни ЕС-държави).

Този извод откъде го вадите? Закон, разпоредби? Не се заяждам, интересно ми е да прочета текстовете
batkracio
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 02 Окт 2015, 20:21

Само чуждестранния паспорт е достатъчен. Освен ако не искате да влезете в Русия като бъпгарски гражданин. Тогава - български паспорт.
batkracio написа:

Този извод откъде го вадите? Закон, разпоредби? Не се заяждам, интересно ми е да прочета текстовете

Националните документи за самоличност на гражданите на ЕС са валидни на територията на ЕС. Тоест, и паспорт и лична карта са еднакво валидни на територията на ЕС. За държави извън ЕС - паспорт е документът за самоличност на чуждия гражданин. Личната карта може да послужи за идентифициране, но не и за влизане и престой. Изключение правят Р.Сърбия и Черна гора, както и Р.Македония, но за ограничен по време престой.

П.П. Все пак си направете (заявете) паспорт. За един час работа е.

................ааааааааааааа, бат'Красьо, къде се загуби бе, човек? :D
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот batkracio » 04 Окт 2015, 23:07

Наминаваме. Чат-пат :)
batkracio
Младши потребител

Мнениеот bambino » 05 Окт 2015, 20:31

Благодаря за отговорите. Писах Москва, защото за там ми е първият свързващ полет, крайна дестинация е Китай. Нужната виза ще я имам.

Законовите текстове, които видях са следните:
Чл. 33. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Всеки български гражданин има право да напуска страната и да се завръща в нея с паспорт, заместващ го документ или военна карта за самоличност през определените за това места.

Чл. 34. (1) Паспортът е документ за преминаване на държавната граница на Република България и за пребиваване извън страната.

Чл. 23. (1) (Предишен текст на чл. 23 - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Личната карта на българските граждани е основен идентификационен документ за самоличност, валиден на територията на Република България или на територията на друга държава съгласно международни договори.

(2) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Всеки български гражданин има право да напуска страната и с лична карта и да се завръща с нея през вътрешните граници на Република България с държавите - членки на Европейския съюз, както и в случаите, предвидени в международни договори.

Между другото, и аз съм адвокат, но не български. От българия имам само средно образование :D

Може би ще имам време да си подновя паспорта, но ще се наложи да ида директно от летището до Мария Луиза и да се надявам да стане за около 6 работни часа (експресната услуга е "до" 8 работни часа, но не знам на практика колко точно отнема). Другото е, че не знам като варненец по местоживеене мога да подам документи в СДВР.
bambino
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 05 Окт 2015, 22:16

На "Мария Луиза" можете да подадете заявление за паспорт, независимо от постоянния адрес.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bambino » 06 Окт 2015, 00:34

И аз така мислих, благодаря.

Знае ли някой защо е толкова важно човек да присъства лично при подаване на документи? Биометричните ми данни едва ли са се променили толкова за 5 години. Най-близкото консулство тук в Канада е на около 3500 километра от моя град...
bambino
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ