Здравейте, двоен гражданин съм и ще ми се наложи да кацна в София и да отлетя следващия ден. Българският ми паспорт е изтекъл, но личната карта - не.
Нямам да имам време, дори ако използвам експресната процедура, да си подновя българския паспорт.
Въпросът ми е дали ще имам проблеми при напускане на България, ако се легитимирам само с чуждестранния си паспорт и българска лична карта. Полетът, може би има значение, е София - Москва, т.е. не към друга страна от Европейския Съюз.
Благодаря
- Дата и час: 02 Дек 2024, 11:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Излизане от България с чуждестранен паспорт
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Излизане от България с чуждестранен паспорт
В случая ще пресечете външна (държавна) граница на РБ и следователно паспортът е документът за преминаването й. С личната си карта можете да се идентифицирате на територията на РБ или да преминавате вътрешна (държавна) граница (т.е. да се придвижвате към/от съседни ЕС-държави).
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
eurolinker написа:В случая ще пресечете външна (държавна) граница на РБ и следователно паспортът е документът за преминаването й. С личната си карта можете да се идентифицирате на територията на РБ или да преминавате вътрешна (държавна) граница (т.е. да се придвижвате към/от съседни ЕС-държави).
На практика не е точно така.
-
teogeo - Активен потребител
Ако като чужд гражданин не Ви е необходима виза за Москва, се легитимирайте само с чуждия си паспорт - и на влизане, и на излизане.
- sunshine_75
- Потребител
eurolinker написа:В случая ще пресечете външна (държавна) граница на РБ и следователно паспортът е документът за преминаването й. С личната си карта можете да се идентифицирате на територията на РБ или да преминавате вътрешна (държавна) граница (т.е. да се придвижвате към/от съседни ЕС-държави).
Този извод откъде го вадите? Закон, разпоредби? Не се заяждам, интересно ми е да прочета текстовете
- batkracio
- Младши потребител
Само чуждестранния паспорт е достатъчен. Освен ако не искате да влезете в Русия като бъпгарски гражданин. Тогава - български паспорт.
Националните документи за самоличност на гражданите на ЕС са валидни на територията на ЕС. Тоест, и паспорт и лична карта са еднакво валидни на територията на ЕС. За държави извън ЕС - паспорт е документът за самоличност на чуждия гражданин. Личната карта може да послужи за идентифициране, но не и за влизане и престой. Изключение правят Р.Сърбия и Черна гора, както и Р.Македония, но за ограничен по време престой.
П.П. Все пак си направете (заявете) паспорт. За един час работа е.
................ааааааааааааа, бат'Красьо, къде се загуби бе, човек?
batkracio написа:eurolinker написа:В случая ще пресечете външна (държавна) граница на РБ и следователно паспортът е документът за преминаването й. С личната си карта можете да се идентифицирате на територията на РБ или да преминавате вътрешна (държавна) граница (т.е. да се придвижвате към/от съседни ЕС-държави).
Този извод откъде го вадите? Закон, разпоредби? Не се заяждам, интересно ми е да прочета текстовете
Националните документи за самоличност на гражданите на ЕС са валидни на територията на ЕС. Тоест, и паспорт и лична карта са еднакво валидни на територията на ЕС. За държави извън ЕС - паспорт е документът за самоличност на чуждия гражданин. Личната карта може да послужи за идентифициране, но не и за влизане и престой. Изключение правят Р.Сърбия и Черна гора, както и Р.Македония, но за ограничен по време престой.
П.П. Все пак си направете (заявете) паспорт. За един час работа е.
................ааааааааааааа, бат'Красьо, къде се загуби бе, човек?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Наминаваме. Чат-пат
- batkracio
- Младши потребител
Благодаря за отговорите. Писах Москва, защото за там ми е първият свързващ полет, крайна дестинация е Китай. Нужната виза ще я имам.
Законовите текстове, които видях са следните:
Между другото, и аз съм адвокат, но не български. От българия имам само средно образование
Може би ще имам време да си подновя паспорта, но ще се наложи да ида директно от летището до Мария Луиза и да се надявам да стане за около 6 работни часа (експресната услуга е "до" 8 работни часа, но не знам на практика колко точно отнема). Другото е, че не знам като варненец по местоживеене мога да подам документи в СДВР.
Законовите текстове, които видях са следните:
Чл. 33. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Всеки български гражданин има право да напуска страната и да се завръща в нея с паспорт, заместващ го документ или военна карта за самоличност през определените за това места.
Чл. 34. (1) Паспортът е документ за преминаване на държавната граница на Република България и за пребиваване извън страната.
Чл. 23. (1) (Предишен текст на чл. 23 - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Личната карта на българските граждани е основен идентификационен документ за самоличност, валиден на територията на Република България или на територията на друга държава съгласно международни договори.
(2) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Всеки български гражданин има право да напуска страната и с лична карта и да се завръща с нея през вътрешните граници на Република България с държавите - членки на Европейския съюз, както и в случаите, предвидени в международни договори.
Между другото, и аз съм адвокат, но не български. От българия имам само средно образование
Може би ще имам време да си подновя паспорта, но ще се наложи да ида директно от летището до Мария Луиза и да се надявам да стане за около 6 работни часа (експресната услуга е "до" 8 работни часа, но не знам на практика колко точно отнема). Другото е, че не знам като варненец по местоживеене мога да подам документи в СДВР.
- bambino
- Нов потребител
На "Мария Луиза" можете да подадете заявление за паспорт, независимо от постоянния адрес.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
-
doc03 - Активен потребител
И аз така мислих, благодаря.
Знае ли някой защо е толкова важно човек да присъства лично при подаване на документи? Биометричните ми данни едва ли са се променили толкова за 5 години. Най-близкото консулство тук в Канада е на около 3500 километра от моя град...
Знае ли някой защо е толкова важно човек да присъства лично при подаване на документи? Биометричните ми данни едва ли са се променили толкова за 5 години. Най-близкото консулство тук в Канада е на около 3500 километра от моя град...
- bambino
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|