- Дата и час: 02 Дек 2024, 12:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Частна жалба
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Частна жалба
Привет! Може ли някой да ми даде пример, за това как се пише частна жалба? Благодаря
- michellegeorgieva
- Нов потребител
Re: Частна жалба
Извинявайте, но при така зададения въпрос, освен да Ви се каже, че след "до еди-кой си съд" се пише "частна жалба"... Защо не питате нещо по-конкретно?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Имате право, извинявам се.. Получих Определение от Районния съд, с което се прекратява делото за издръжка. Трябваше да представя справка за постоянния и настоящ адрес на ответника, но не го направих в указания срок. Най-отдолу пише, че решението може да бъде обжалвано с частна молба, но не знам точно как да я формулирам.
- michellegeorgieva
- Нов потребител
Като за начало - "определението може да бъде обжалвано с частна жалба" би трябвало да пише.
После: чрез районен съд Х до окръжен съд У (ако сте в София - Софийския градски съд)
Частна жалба срещу определение (давате там каквито данни имате - дата на определението, по кое дело на кой състав и т.н.)
Уважаеми окръжни (градски) съдии,
обжалвам в срок посоченото определение, защото... (излагате защо смятате че трябва да се отмени).
Накрая пишете искането си горе-долу така:
Уважаеми съдии, с оглед на изложеното, моля да отмените определение ... (данните за него), като върнете делото на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.
Прилагам: (каквото прилагате)
подпис.
Да речем, нещо такова. Отделен е въпросът защо срокът е изпуснат - има ли причина?
И второто, което се сещам - съдът нали сам може да си бръкне в НБНД и да види постоянен и настоящ адрес, защо тоя мързел се чудя?
После: чрез районен съд Х до окръжен съд У (ако сте в София - Софийския градски съд)
Частна жалба срещу определение (давате там каквито данни имате - дата на определението, по кое дело на кой състав и т.н.)
Уважаеми окръжни (градски) съдии,
обжалвам в срок посоченото определение, защото... (излагате защо смятате че трябва да се отмени).
Накрая пишете искането си горе-долу така:
Уважаеми съдии, с оглед на изложеното, моля да отмените определение ... (данните за него), като върнете делото на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.
Прилагам: (каквото прилагате)
подпис.
Да речем, нещо такова. Отделен е въпросът защо срокът е изпуснат - има ли причина?
И второто, което се сещам - съдът нали сам може да си бръкне в НБНД и да види постоянен и настоящ адрес, защо тоя мързел се чудя?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
По последния въпрос: щото българските съдии са корумпирани и тъпи (не, не е твоя реплика, ама не се сдържах ).
А сериозно: преди няколко години колега, не глупав и никак не неопитен (и не корумпиран също така) сериозно ми заяви, че е незаконосъобразно аз сама да искам справки за адреса, дори по искане на страната, защото съдът нямал право да събира доказателства служебно, или нещо от тоя род беше, ма при всички положения го смяташе за неправилно. Аз не - според мен това е по-правилният начин (доколкото не виждам нищо незаконосъобразно, а става по-бързо).
П.П. Иначе съдията лично не може да бръкне, но в съдилищата има служителки, които могат. До тях се правят и исканията за справки от съдиите. Поне при нас е така.
А сериозно: преди няколко години колега, не глупав и никак не неопитен (и не корумпиран също така) сериозно ми заяви, че е незаконосъобразно аз сама да искам справки за адреса, дори по искане на страната, защото съдът нямал право да събира доказателства служебно, или нещо от тоя род беше, ма при всички положения го смяташе за неправилно. Аз не - според мен това е по-правилният начин (доколкото не виждам нищо незаконосъобразно, а става по-бързо).
П.П. Иначе съдията лично не може да бръкне, но в съдилищата има служителки, които могат. До тях се правят и исканията за справки от съдиите. Поне при нас е така.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Здравейте michellegeorgieva,
Задължението за изправяне на жалбата е вменено на лицето, което я подава. Съдът може само и единствено да съдейства на страната при обективна невъзможност за изпълнение на указанията. Ключовата дума в случая е СЪДЕЙСТВИЕ. Или с други думи, съдът не може да замести страната при извършването на необходимите процесуални действия за разглеждане по същество на искането до съда (за което с оглед нередовността му, все още не е надлежно сезиран), нито да обоснове вместо нея доводи за ангажиране на конкретни доказателства във връзка със съществото на отправеното искане, което би предполагало предварителна преценка - формиране на становище по основателността на искането.
С оглед гореизложеното реализирането на предпоставките за надлежно сезиране на съда с редовно, от процесуална гледна точка, искане са вменени в тежест на лицето, което се е обърнало към съда, и именно то следва да отстрани процесуалните пречки за разглеждане на искането му по съществ
Michellegeorgieva отивайте при адвокат!
Задължението за изправяне на жалбата е вменено на лицето, което я подава. Съдът може само и единствено да съдейства на страната при обективна невъзможност за изпълнение на указанията. Ключовата дума в случая е СЪДЕЙСТВИЕ. Или с други думи, съдът не може да замести страната при извършването на необходимите процесуални действия за разглеждане по същество на искането до съда (за което с оглед нередовността му, все още не е надлежно сезиран), нито да обоснове вместо нея доводи за ангажиране на конкретни доказателства във връзка със съществото на отправеното искане, което би предполагало предварителна преценка - формиране на становище по основателността на искането.
michellegeorgieva написа:...Определение от Районния съд, с което се прекратява делото за издръжка. Трябваше да представя справка за постоянния и настоящ адрес на ответника, но не го направих в указания срок.
С оглед гореизложеното реализирането на предпоставките за надлежно сезиране на съда с редовно, от процесуална гледна точка, искане са вменени в тежест на лицето, което се е обърнало към съда, и именно то следва да отстрани процесуалните пречки за разглеждане на искането му по съществ
Michellegeorgieva отивайте при адвокат!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
- lawchoice
- Потребител
lawchoice написа:и именно то следва да отстрани процесуалните пречки за разглеждане на искането му по същество
Ако това изявление се отнася до конкретното питане... добре, че има пореден ЗИД на ГПК в НС, че да стане служебен ангажимент на съда проверката за постоянен адрес, защото ако в малките градове от три години насам няма проблем да се прави справка по реда на Наредба 14 ( не беше лесно), то в големите не искат и да чуват за тея си права. Да се пита човек, защо аджеба е нужен на съдилищата този достъп, като няма да се ползва.
portokal написа:Аз не - според мен това е по-правилният начин (доколкото не виждам нищо незаконосъобразно, а става по-бързо).
+1
michellegeorgieva написа:Получих Определение от Районния съд, с което се прекратява делото за издръжка. Трябваше да представя справка за постоянния и настоящ адрес на ответника, но не го направих в указания срок. Най-отдолу пише, че решението може да бъде обжалвано с частна молба, но не знам точно как да я формулирам.
Ако става дума за столичен съд- забравете. Формално не сте изпълнила указания на съда в срок и пак така формално ще оставят ЧЖ без уважение ( да живее формализма), но ще загубите 1м. време.
Така или инак не сте платила ДТ, което предопределя да пускате молба за връщане на приложените дказателства, като влезе в сила прекратителното определение, и веднага завеждате нов иск, като молите учтиво съда да направи служебно справка по реда на Наредба № 14/2009г.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Ако плевенският РС е в кръга на големите - и там правят справки - баш две дела срещу една моя подопечна баба бяха преместени вследствие такива служебни справки (е, подадохме по някоя хартишка, че адресът не е тоА, дето сочат ищците) - тъй щото нещата се задвижват на различни места и наистина се надявам това изменение в ГПК да мине, та да е ясно кой реже марулята и кой туря зехтин върху нея
Питащата не казва защо е изпуснала срока - иначе и аз имам съмнения за успех у софийско (ако пата-кютата е там), но пък де да знам - може да има наистина "особени непредвидени обстоятелства" Аз затова питах "каква е причината?", та колегиумът тука да рече има ли смисъл от жалейка
П.П. Портокал, не насаждай таквиз лоши настроения срещу българските съдии
П.П.П. Ясно ми е значи положението около издръжките (в смисъл, че обикновено няма достатъчно пари), ама ако питащата може да си позволи адвокат, наистина ще бъде по-добре, отколкото да се упражнява така...
Питащата не казва защо е изпуснала срока - иначе и аз имам съмнения за успех у софийско (ако пата-кютата е там), но пък де да знам - може да има наистина "особени непредвидени обстоятелства" Аз затова питах "каква е причината?", та колегиумът тука да рече има ли смисъл от жалейка
П.П. Портокал, не насаждай таквиз лоши настроения срещу българските съдии
П.П.П. Ясно ми е значи положението около издръжките (в смисъл, че обикновено няма достатъчно пари), ама ако питащата може да си позволи адвокат, наистина ще бъде по-добре, отколкото да се упражнява така...
- ykovachev
- Активен потребител
Благодаря на всички за отговорите От Видин съм и според мен това до голяма степен обяснява този мързел, за който говорите(: Бях в София и нямах възможност да се върна преди крайния срок. Като се прибрах, първата ми работа беше да отида при адвоката и да го питам какво следва, и той каза да отида в Съда и все пак да поискам справката за постоянния адрес, откъдето ми казаха, че той трябвало да ми даде първо някакво удостворенение и след това да се върна обратно с него. Човека ми взе 10лв за удостоверението, като след което видях, че на вносната бележка пише 6лв (може и да греша за това) Наистина ли смятате, че няма да уважат частната жалба? Председателят, който се е произнесъл относно прекратяването на делото ми е комшия и го познавам от малка. От него ли зависи дали ще се вземе под внимание жалбата, защото съм почти сигурна, че ще се съгласи ако му обясня.
- michellegeorgieva
- Нов потребител
Мммм, не е комшията - колегите му в окръжния съд са на ход... вече е отпраскал определението (има там едно нещо, дето му викат "неоттегляемост" и в случая, като е прекратил делото, как да каже сега "ами не бе, не го прекратявам" - чл. 253 ГПК).
Какво ще рече "нямах възможност да се върна"? От тоя отговор зависи дали има смислени изгледи за уважаване.
А тая бъркотия въобще не я разбрах - адвокат, па дал удостоверение (той ли?), па 6 лв., па 10 лв... както и да е. Като има адвокат, какво сте се разбрали с него, че така стана тая бъркотия?
Ама май по-разумно е да се направи, както вика райската птица...
Какво ще рече "нямах възможност да се върна"? От тоя отговор зависи дали има смислени изгледи за уважаване.
А тая бъркотия въобще не я разбрах - адвокат, па дал удостоверение (той ли?), па 6 лв., па 10 лв... както и да е. Като има адвокат, какво сте се разбрали с него, че така стана тая бъркотия?
Ама май по-разумно е да се направи, както вика райската птица...
- ykovachev
- Активен потребител
Нямах предвид да каже, че не го прекратява. Попитах дали той ще разгледа жалбата ми. Имах изпити и просто нямаше как да пътувам тогава. Грешката си е моя, че изпуснах срока. Но, защо изобщо пише, че определението може да бъде обжалвано щом не уважават жалбите? Ще опитвам все пак, пък да видим...може да се смилят и да обърнат внимание.
- michellegeorgieva
- Нов потребител
По ред:
1. Като питате дали той ще разглежда жалбата Ви, какво питате според Вас? Ами ако би разглеждал жалбата, какво друго да каже, ако я уважи? Че пак го прекратява? Отговорът ми е точен и Ви моля да вникнете в него (ако искате, де, то си е за Вас, аз това си го знам).
2. Пише, че може да се жали, защото влизането на прекратителното определение в сила не зависи от хвърчащата преценка на съдията, който го е постановил. Имате право да го жалите, но нямате гаранция, че ще спечелите. Ако мислите просто да напишете, че сте имали изпити, такова неподкрепено с доказателства твърдение няма да хване дикиш... А нямате много време да се снабдите с разни там уверения и каквото там се издава от изпитващото учебно заведение... дали ще се "смилят", не знам.... всеки си решава сам какво ще си прави с проблемите.
3. Пак не разбрах - говорите за адвокат, какво съдействие сте уговорили с него? Защо се мъчите из форума?
Мисля, че тук горе-долу това може да бъде съдействието, което да получите.
1. Като питате дали той ще разглежда жалбата Ви, какво питате според Вас? Ами ако би разглеждал жалбата, какво друго да каже, ако я уважи? Че пак го прекратява? Отговорът ми е точен и Ви моля да вникнете в него (ако искате, де, то си е за Вас, аз това си го знам).
2. Пише, че може да се жали, защото влизането на прекратителното определение в сила не зависи от хвърчащата преценка на съдията, който го е постановил. Имате право да го жалите, но нямате гаранция, че ще спечелите. Ако мислите просто да напишете, че сте имали изпити, такова неподкрепено с доказателства твърдение няма да хване дикиш... А нямате много време да се снабдите с разни там уверения и каквото там се издава от изпитващото учебно заведение... дали ще се "смилят", не знам.... всеки си решава сам какво ще си прави с проблемите.
3. Пак не разбрах - говорите за адвокат, какво съдействие сте уговорили с него? Защо се мъчите из форума?
Мисля, че тук горе-долу това може да бъде съдействието, което да получите.
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:.....И второто, което се сещам - съдът нали сам може да си бръкне в НБНД и да види постоянен и настоящ адрес, защо тоя мързел се чудя?
Разбира се, мързелът е на първо място. На второ - фактът, че чл.127 ал.1 т.2 ГПК си го има.
Дали да я споменавам дребната подробност, че дори аз, работещата в голям съд, нямам достъп до НБДН? Всъщност, до Търговския регистър също нямам пълен достъп освен този, които имат обикновените посетители на сайта, но това наистина са дреболии.
-
mi_lena - Потребител
Ами, не знаех от какво зависи дали една жалба ще бъде разгледана. Реших, че опира до това на кой му се занимава и на кой не. Не ме винете за това мое хрумване. С адвоката се разбрахме да предам справата, но въпроса е, че срока вече беше изпуснат и получих това определение преди да успея да я предам.
- michellegeorgieva
- Нов потребител
Никой не Ви вини, моля Ви се С една дума, се борите самостоятелно.
П.П. Колега mi_lena, мисля, че ме знаете достатъчно и не съм дал повод да се смята, че имам отрицателно отношение към съдиите. Не съм казал с лошо това, което съм казал. Просто съм виждал наистина да се правят справки в НБНД по дела в различни съдилища, което част от колегите, писали тук, потвърждават. И с оглед конкретния случай... издръжка все пак... технически проблем не би трябвало да има.
Впрочем, като стана дума за ТР, защо не Ви осигурят някакви служебни електронни подписи? С ел.подпис аз лично виждам всичко, дето ми трябва, включително фирмените дела на "по-старите" търговци Или има още неща, които се виждат само от "вътрешните" потребители в системата на ТР (наистина не съм наясно )?
П.П. Колега mi_lena, мисля, че ме знаете достатъчно и не съм дал повод да се смята, че имам отрицателно отношение към съдиите. Не съм казал с лошо това, което съм казал. Просто съм виждал наистина да се правят справки в НБНД по дела в различни съдилища, което част от колегите, писали тук, потвърждават. И с оглед конкретния случай... издръжка все пак... технически проблем не би трябвало да има.
Впрочем, като стана дума за ТР, защо не Ви осигурят някакви служебни електронни подписи? С ел.подпис аз лично виждам всичко, дето ми трябва, включително фирмените дела на "по-старите" търговци Или има още неща, които се виждат само от "вътрешните" потребители в системата на ТР (наистина не съм наясно )?
- ykovachev
- Активен потребител
И аз не го разбрах това с адвоката, удостоверението и шестте лева.
Принципно, щом пише, че подлежи на обжалване, жалбата се разглежда винаги, но това не значи, че се уважава винаги. Уважава се, ако съдията е сгрешил и не е трябвало да прекратява делото.
Колкото до адреса, аз писах, че лично достъп до базата данни също нямам, но в съда има служителка, която има. Вместо удостоверение за ищеца, че молба до полицията, че справка от нея и обратно до съда, просто се пише едно искане до тази вътрешна за съда служителка и тя разпечатва инфото. Естествено, по искане пак на ищеца, не според силното желание на съдията да узнае адреса на някой си. Аз лично дори при искане "издайте ми удостоверение за пред МВР, за да получа справка за адреса" (плюс пет лева такса за удостоверението) пак се е случвало да поискам справка от нашата служителка, вместо да издаваме удостоверение. Таксата не я връщаме, естествено (ако някой реши да си я иска, одма му издавам удостоверение ). Нали ужасно незаконосъобразно постъпвам?
Накратко казано, не виждам разлика по същество (имам предвид разлика в "очите" на ГПК) между това, ищецът да си вземе данните от МВР по свое искане с моя помощ и това, да ги вземе от съда пак по свое искане с моя помощ, но по-бързо.
Принципно, щом пише, че подлежи на обжалване, жалбата се разглежда винаги, но това не значи, че се уважава винаги. Уважава се, ако съдията е сгрешил и не е трябвало да прекратява делото.
Колкото до адреса, аз писах, че лично достъп до базата данни също нямам, но в съда има служителка, която има. Вместо удостоверение за ищеца, че молба до полицията, че справка от нея и обратно до съда, просто се пише едно искане до тази вътрешна за съда служителка и тя разпечатва инфото. Естествено, по искане пак на ищеца, не според силното желание на съдията да узнае адреса на някой си. Аз лично дори при искане "издайте ми удостоверение за пред МВР, за да получа справка за адреса" (плюс пет лева такса за удостоверението) пак се е случвало да поискам справка от нашата служителка, вместо да издаваме удостоверение. Таксата не я връщаме, естествено (ако някой реши да си я иска, одма му издавам удостоверение ). Нали ужасно незаконосъобразно постъпвам?
Накратко казано, не виждам разлика по същество (имам предвид разлика в "очите" на ГПК) между това, ищецът да си вземе данните от МВР по свое искане с моя помощ и това, да ги вземе от съда пак по свое искане с моя помощ, но по-бързо.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
ykovachev написа:.....П.П. Колега mi_lena, мисля, че ме знаете достатъчно и не съм дал повод да се смята, че имам отрицателно отношение към съдиите. Не съм казал с лошо това, което съм казал. Просто съм виждал наистина да се правят справки в НБНД по дела в различни съдилища, което част от колегите, писали тук, потвърждават. И с оглед конкретния случай... издръжка все пак... технически проблем не би трябвало да има.
Не съм и помислила за отрицателно отношение. Просто засегнахте болен въпрос. И ние имаме служителка (1бр. за целия съд), която изпълнява тези функции по съвместителство с пряката си друга работа. Ако е там и ако се вредиш. Защото тя е единствената, която има достъп и до имотния регистър.
А за служебния електронен подпис - на кого да го обясниш? Нали имало служителка.
Справяме се, де. Но коства време.
-
mi_lena - Потребител
Здравейте, като гледам колегите са се отклонили от питането Ви, а иначе по същество:
Същественото в случая, относимо и към преценката за основателността на частната жалба, е това дали сте отстранили нередовността /констатирана по отношение съдържанието на исковата молба/ в дадения от съда срок, а именно да бъде посочен по делото актуален адрес на ответника. В тази връзка кога и по какъв начин сте се снабдили с такъв е без значение, стига само данните за актуалния адрес на ответника да бъдат представени по делото, преди изтичане на срока за това. Както твърдите, това не е сторено в конкретния случай. Срокът за изпълнение на указанията може да бъде продължаван, като за това се изисква подаване на молба до съда преди изтичането му. Не твърдите да е искано, съответно да е налице произнасяне за удължаване на срока за изпълнение на указанията. Именно това са и относимите обстоятелства, подлежащи на преценка при сезиране на по-горния съд със жалба срещу връщането на исковата молба. С оглед гореизложеното жалбата е неоснователна.
А колкото до другата възможност - искане за възстановяване на срок. За уважаването му следва да докажете, че пропускането се дължи на особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее. Като гледам и това е мисия невъзможна. Имайте предвид също така, че искането се разглежда с участието и на другата страна, която има право на становище.
П.П. Постарах се да бъда изчерпателен, надявам се този път всичко да е ясно
Лека вечер.
michellegeorgieva написа:... С адвоката се разбрахме да предам справата, но въпроса е, че срока вече беше изпуснат и получих това определение преди да успея да я предам.
Същественото в случая, относимо и към преценката за основателността на частната жалба, е това дали сте отстранили нередовността /констатирана по отношение съдържанието на исковата молба/ в дадения от съда срок, а именно да бъде посочен по делото актуален адрес на ответника. В тази връзка кога и по какъв начин сте се снабдили с такъв е без значение, стига само данните за актуалния адрес на ответника да бъдат представени по делото, преди изтичане на срока за това. Както твърдите, това не е сторено в конкретния случай. Срокът за изпълнение на указанията може да бъде продължаван, като за това се изисква подаване на молба до съда преди изтичането му. Не твърдите да е искано, съответно да е налице произнасяне за удължаване на срока за изпълнение на указанията. Именно това са и относимите обстоятелства, подлежащи на преценка при сезиране на по-горния съд със жалба срещу връщането на исковата молба. С оглед гореизложеното жалбата е неоснователна.
А колкото до другата възможност - искане за възстановяване на срок. За уважаването му следва да докажете, че пропускането се дължи на особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее. Като гледам и това е мисия невъзможна. Имайте предвид също така, че искането се разглежда с участието и на другата страна, която има право на становище.
П.П. Постарах се да бъда изчерпателен, надявам се този път всичко да е ясно
Лека вечер.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
- lawchoice
- Потребител
michellegeorgieva написа:..... Ще опитвам все пак, пък да видим...може да се смилят и да обърнат внимание.
Не знам защо, но все по-често си мисля, че на хората не бива да им се дават алтернативи.
michellegeorgieva написа:С адвоката се разбрахме да предам справата
А-ха, а той милият, какво точно прави по това дело?
Щото тук мисли някакви за съда, но и нашите не са целите в бяло.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Амиии, питах, аз, питах - нищо не разбрах, та няма за какво да се хвана, за да накълва и адвоката Така и не схванах с каква работа е била натоварен точно - да блее, да пише, да ходи някъде
Гледам, че и Портокал нищо не разбра по адвокатския въпрос, особено за 6те лева, дето били 10
Гледам, че и Портокал нищо не разбра по адвокатския въпрос, особено за 6те лева, дето били 10
- ykovachev
- Активен потребител
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|