Здравейте,
Казусът който ме мъчи е следният:
Майка ми започна да съди бивша работодателка инеспечели цялото дело.Наложи се да плати половината от разноските,които възлизат на 300лв.изведъж дойде писмо от ЧСИ, че има запор върху банковата и сметка в която постъпват пари от вдовичина пенсия от 140лв.
Запорът е зА сумз от 1030лв.
Майка ми отиде с документа и от кантората на Халаджиева са и казали,че няма как да не си плати и че ще дойдат в имота да описват в случай ,че неплаща 55лв всеки месец.
По телефона една аругантна жен, която непоиска да се представи ми каза същото:"имот нали има ми ще дойдем в имота тогава,аз ли да плащам тези пари".
Въпроса ми е- имат ли право да описват имота и дали текът лихви върху тези пари"
Благодаря Предварително!
- Дата и час: 02 Дек 2024, 12:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЧСИ запорира социална пенсия и заплаши,че ще вземе имот!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ЧСИ запорира социална пенсия и заплаши,че ще вземе имот
Проверете или прочетете в призовката какво точно включва сумата 1030 лв. Халаджова е арогантна, вярно е. Начислили са всички възможни такси и разноски. Всъщност лихва тече само върху 300-те лева.
Вижте какъв адвокатски хонорар пише или юрисконсултски - той може да отпадне, ако сте в 14-дневен срок.
Засечете кога сте получили първото съобщение от Халаджова.
За опис по домовете и други драстични действия - не ми се вярва.
Вие пък заведете свое изпълнително дело и си начислете разноски.
Вижте какъв адвокатски хонорар пише или юрисконсултски - той може да отпадне, ако сте в 14-дневен срок.
Засечете кога сте получили първото съобщение от Халаджова.
За опис по домовете и други драстични действия - не ми се вярва.
Вие пък заведете свое изпълнително дело и си начислете разноски.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Здравейте dimi6o,
Няма да взимам становище по същество - много неща не са ясни.
Интересното е друго:
Кога за Бога ще се научите да си търсите правата и да съобразявате поведението си спрямо въведените в тази държава правила. К'во значи майка ми отиде и те и казаха, обадих се по телефона и разговарях с неизвестно за мен лице.
Няма да взимам становище по същество - много неща не са ясни.
Интересното е друго:
Кога за Бога ще се научите да си търсите правата и да съобразявате поведението си спрямо въведените в тази държава правила. К'во значи майка ми отиде и те и казаха, обадих се по телефона и разговарях с неизвестно за мен лице.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
- lawchoice
- Потребител
ivan_lawyer написа:Всъщност лихва тече само върху 300-те лева.
Всъщност, Ванко, да се обзаложим, че вземането не е лихвоносно ( поне не по диспозитив на СР и издаден ИЛ).
Не знам, как от 300лв( ако правилно съм разбрала за размера, защото обяснявате на невъзможен български само ден след 24 май- уважавайте го тоя език) сумата е набъбнала до 1030, но този запор ще го вдигне така, както го е наложила, защото сумата е несеквестируема. Документ от НОИ, че по тази конкретна сметка се изплаща пенсия ( това вече го правят и банките, де) и молба до ЧСИ, в която я уведомявате да вдигне наложения запор до получавания размер на месечната пенсия.
Ако, обаче, майка ви е от пестеливите и има събрани суми... тях ще секвестира.
Ще описва какво, че не разбрах? Движими вещи- да, недвижим имот, ако е единствен- ще плаши гаргите, което не означава, че не дължите пари, разбира се.
Като ви чета мисля е минал срок по-дълъг от седмица от дата на получаване на съобщението от ЧСИ ( хората все се пилеят в безмислена загуба на време), та направо се чудя, защо не си почивам.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
[/quote]bird_of_paradise написа:[ Документ от НОИ, че по тази конкретна сметка се изплаща пенсия ( това вече го правят и банките, де) и молба до ЧСИ, в която я уведомявате да вдигне наложения запор до получавания размер на месечната пенсия.
Ако, обаче, майка ви е от пестеливите и има събрани суми... тях ще секвестира.
Като ви чета мисля е минал срок по-дълъг от седмица от дата на получаване на съобщението от ЧСИ ( хората все се пилеят в безмислена загуба на време), та направо се чудя, защо не си почивам.
Вдигането на запора 1. не е сигурно, ама хич, дори и да представиш удостоверение, че там постъпва несеквестируема сума, поне докато ВКС не благоволи да изтълкува друго 2. Дори и да бъде вдигнат запора-това е пирова победа - дългът си стои.Разноските подлежат на жалене, а и да е изтекъл седмодневния срок, не се знае, дали пак не може да се жалят разноските. В решение от 9.04 2015 на Ок Съд -габрово по в.гр. д. № 106/2015, се кава,че жалбата не е просрочена, защото ""Независимо от това обаче не може да се говори за просрочие на същата.На първо място, не става ясно сумата, посочена в поканата за доброволно изпълнение по какъв начин е формирана. Освен това на длъжника не е връчено постановлението за разноските, което той има право да обжалва самостоятелно, съобразно разпоредбата на чл. 435, ал.2, пред.последно ГПК в едноседмичен срок от уведомяването му за действието на съдебния изпълнител.От друга страна, съобразно практиката на ВКС, поканата за доброволно изпълнение не играе роля на постановление за разноски – определение № 170/25.03.2011г по ч.гр.д.№ 297/2010 г. Тъй като постановлението за разноски може да се обжалва от длъжника, то следва да му бъде връчено с указание за това му право от съдебния изпълнител и от датата на връчване започва да тече едноседмичния срок за обжалване по чл. 436, ал.1 ГПК. След като това постановление не е връчено/ в копието на изпълнителното дело липсват данни за такова връчване/ не може да се приеме, че жалбата е подадена извън срока."
Ако все пак са изтекли всички срокове, жалбичка до МП, а защо не и до съсловната им камара-не е излишна. Няма да помогне в случая, но ще имаме количествено натрупване на жалбички, с цел качествени изменения в бъдеще.
Жалба до Омбудсмана-при изтекли срокове(а и при неизтекли също)-също е вариант. Видно от доклада му за 2014г-понякога в подобни случаи съдейства.
- 111888
- Потребител
И жалба до Папата,че арменския поп не се занимава с такива случаи.
Отидете в кантората и се запознайте с делото. ЧСИ събира 2 вида такси,обикновени и пропорционални.
За всяка събрана такса /или общо за всички/ са задължени да издават сметки по чл.79 ЗЧСИ,което е първичен счетоводен документ. В него са описани всички действия,за които длъжника е платил предварително,за да извърши съдебния изпълнител. В т.ч образуване на делото,покана,запори,справки и пр. По въпроса за пенсията Ви казаха,документ от НОЙ с молба,запора да бъде вдигнат.
По въпроса за разноските, отивате и гледате,ако не са внесени предварително (което е масовия случай) не могат да ги възложат във ваша тежест.Само запорите,ако са във всички банки са около 500лв. Така,че ако не са внесени предварително от взискателя,няма да ги плащате. Но,както правилно се възнути колегата, с разговори по телефона... няма да стане,там не хапят,най-много да се скарате,голям праз..
Отидете в кантората и се запознайте с делото. ЧСИ събира 2 вида такси,обикновени и пропорционални.
За всяка събрана такса /или общо за всички/ са задължени да издават сметки по чл.79 ЗЧСИ,което е първичен счетоводен документ. В него са описани всички действия,за които длъжника е платил предварително,за да извърши съдебния изпълнител. В т.ч образуване на делото,покана,запори,справки и пр. По въпроса за пенсията Ви казаха,документ от НОЙ с молба,запора да бъде вдигнат.
По въпроса за разноските, отивате и гледате,ако не са внесени предварително (което е масовия случай) не могат да ги възложат във ваша тежест.Само запорите,ако са във всички банки са около 500лв. Така,че ако не са внесени предварително от взискателя,няма да ги плащате. Но,както правилно се възнути колегата, с разговори по телефона... няма да стане,там не хапят,най-много да се скарате,голям праз..
- bobi9
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|