начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Текущи данък сгради и такса смет и стари задължения

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Текущи данък сгради и такса смет и стари задължения

Мнениеот soulmate » 19 Мар 2015, 14:45

Здравейте,
Отидох да платя текущите данък сгради и такса смет на каса в данъчното, но сърдитата служителка ми заяви, че първо трябва да се платят задълженията от предходни години и тогава може новите. Да, стари задължения има, факт. Но аз искам да платя сегашните.

Опитах да платя онлайн през системата на столична община, оказа се, че е невъзможно, защото това е заложено по подразбиране - пускаш парите и автоматично отиват по посока най-стария дълг.
Като последен опит отидох в Общинска банка и ги наредих с платежно, в което изрично описах за коя година се отнася плащането.

Въпросът ми е има ли право местната данъчна служба да определя кое първо да погася и къде е описано това? В закон, разпоредба, заповед? В предишни години нямаше такова ограничение и първо плащах новите, а от старите плащах на порции.
Много ще съм благодарна на всеки разбиращ, който отдели минутка да ми напише отговор.
soulmate
Нов потребител

Re: Текущи данък сгради и такса смет и стари задължения

Мнениеот vaskovasko » 20 Мар 2015, 17:41

чл.169 от Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот soulmate » 21 Мар 2015, 12:02

Да, обаче: Чл. 165. Събирането на държавните и общинските публични вземания се извършва въз основа на влязъл в сила акт за установяване на съответното публично вземане, издаден от компетентен орган, освен ако в закон е установено друго.

В случая няма никакъв акт.
Някой в общината е заложил правило в системата за плащане "първо най-старото". Аз питам на какво основание. Чл. 169 не е основание.
soulmate
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 21 Мар 2015, 13:48

soulmate написа:Отидох да платя текущите данък сгради и такса смет на каса в данъчното, но сърдитата служителка ми заяви, че първо трябва да се платят задълженията от предходни години и тогава може новите.

ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ДОГОВОРИТЕ
III. ДЕЙСТВИЯ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА

1. ИЗПЪЛНЕНИЕ
.........
ЗЗД написа:Чл. 76. Този, който има към едно и също лице няколко еднородни задължения, ако изпълнението не е достатъчно да погаси всичките, може да заяви кое от тях погасява. Ако не е заявил това, погасява се най-обременителното за него задължение. При няколко еднакво обременителни задължения, погасява се най-старото, а ако всички са възникнали едновременно, те се погасяват съразмерно.
Когато изпълнението не е достатъчно да покрие лихвите, разноските и главницата, погасяват се най-напред разноските, след това лихвите и най-после главницата.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот vaskovasko » 21 Мар 2015, 21:28

Ама как четем само като дявола евангелието. А допълнението "освен ако в закон е установено друго" къде го забрави? В случая законът е ЗМДТ.
Точно чл.169 е основанието и не смятам да споря. Ако ти се чете - http://www.afa.bg/bg/news-2-384.html

Karanedeff, тук ЗЗД не е приложим.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот morka » 21 Мар 2015, 22:10

soulmate написа:Чл. 169 не е основание.

Напротив, точно това е основанието. Само че общата му разпоредба, не специалната.
Това на теория и по принцип, иначе за общинарите ДОПК е мръсна дума (за малцината, които изобщо я знаят)
morka
Младши потребител

Мнениеот soulmate » 21 Мар 2015, 23:35

Да, разбрах, благодаря ви на всички.
soulmate
Нов потребител

Мнениеот nick_cave » 08 Май 2015, 16:39

В чл.169 (4) не става ли въпрос за публични задължения, установявани от НАП? Защото алинея 5, касаеща поредността на погасяване, препраща към ал.4. А местните данъци и такси не се ли установяват от общинската администрация?
nick_cave
Младши потребител

Назад към Данъчно право