- Дата и час: 05 Дек 2024, 02:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Срок за решение на ВКС
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Срок за решение на ВКС
Здравейте,
какъв е приблизително срока за решение/допускане или не до Върховен Касационен съд от момента на подаване на жалбата?
Благодаря предварително!
какъв е приблизително срока за решение/допускане или не до Върховен Касационен съд от момента на подаване на жалбата?
Благодаря предварително!
- vannila
- Младши потребител
Re: Срок за решение на ВКС
Какво ще рече "разумен"?
- vannila
- Младши потребител
Правете справки в първоинстанционния съд, щото е възможно ВКС вече да е постановил решение и делото да е в първата инстанция и даже да е архивирано
- neutralen
- Активен потребител
Да разбирам ли, че трябва да проверявам в СГС /това е първата инстанция/ за решение от ВКС? Онлайн справките надеждни ли са?
- vannila
- Младши потребител
Следва да правите справки по номера на първоинстанционното дело, в смисъл - къде се намира - дали във ВКС, или вече се е върнало и е архивирано. Ако се е върнало в СГС, ще искате препис от решението на ВКС.
- neutralen
- Активен потребител
Жалбите са подадени във ВКС преди седмица, интересуваше ме какъв срок за отговор да очаквам
- vannila
- Младши потребител
Зависи в кое отделение са и какъв е спора. Някои-вървят по-бързо (напр.граждански, трудови) примерно до 3 месеца, други по бавно-напр. търговски.
- vassilev
- Активен потребител
Делото е гражданско.
vassilev, благодаря за отговора!
vassilev, благодаря за отговора!
- vannila
- Младши потребител
Най-рано средата на 2015 г. И това в оптимистичния случай...
- chandra
- Потребител
Eeee, и ти пък къде се отнесе.
Василев е прав. Производствата по допускане на въззивните решения до касация се ускориха предвид наличието на близо 6000 решения на ВКС по чл.290 ГПК. А и надявам сe ние да сме се ориентирали в практиката и да не заливаме Върховните с безумни, в повечето случаи "кухи" искания.
Наскоро установих, че преписката по въззивното дело е постъпила в регистратурата на ВКС на 01.12.2014. Делото е образувано (ответник по касация съм) и е насрочено в ЗЗ на 11.02.2015.
Василев е прав. Производствата по допускане на въззивните решения до касация се ускориха предвид наличието на близо 6000 решения на ВКС по чл.290 ГПК. А и надявам сe ние да сме се ориентирали в практиката и да не заливаме Върховните с безумни, в повечето случаи "кухи" искания.
Наскоро установих, че преписката по въззивното дело е постъпила в регистратурата на ВКС на 01.12.2014. Делото е образувано (ответник по касация съм) и е насрочено в ЗЗ на 11.02.2015.
-
Melly - Старши потребител
Благодаря за отговора, Melly!
И при нас нещата са подобни - спечелихме на първа и втора инстанция, но те продължават да обжалват, губене на време ....
И при нас нещата са подобни - спечелихме на първа и втора инстанция, но те продължават да обжалват, губене на време ....
- vannila
- Младши потребител
vannila написа:Благодаря за отговора, Melly!
Напоследък все по-често се замислям за считаната от мен "мъртва" норма в ГПК- злоупотреба с процесуални права. Май би намерила приложение точно в такива случаи.
Успех!
-
Melly написа:vannila написа:Благодаря за отговора, Melly!
Напоследък все по-често се замислям за считаната от мен "мъртва" норма в ГПК- злоупотреба с процесуални права. Май би намерила приложение точно в такива случаи.
Успех!
Уважаема Melly,
Упражняването на правото за подаване на касационна жалба не може да се квалифицира като злоупотреба с процесуални права. Научете се да разглеждате проблема от всички страни и преди да изразявате становище, си отговорете на въпроса: какво щеше да бъде Вашето процесуално поведение ако бяхте от другата страна? Изключително рядко се срещат колеги - адвокати, които преди да формират становище по някои въпрос разглеждат казуса от всички страни, затова и авторитета на тази професия страда... както и да е?
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
- lawchoice
- Потребител
lawchoice написа:......
Уважаема Melly,
Упражняването на правото за подаване на касационна жалба не може да се квалифицира като злоупотреба с процесуални права. Научете се да разглеждате проблема от всички страни и преди да изразявате становище, си отговорете на въпроса: какво щеше да бъде Вашето процесуално поведение ако бяхте от другата страна? Изключително рядко се срещат колеги - адвокати, които преди да формират становище по някои въпрос разглеждат казуса от всички страни, затова и авторитета на тази професия страда... както и да е?
Уважаема/и lawchoice,
На първо място надявам се да бъда извинена за неопределеността в обръщението ми към вас, но това се дължи на обективната ми невъзможност от ника да определя пола ви, тъй като това е първото и единствено ваше участие във форума.
На следващо място, колега, държа да отбележа, че преди да изразя становището си много добре съм го обмислила от всички страни. Не пропускайте, че основателността на всяка искова претенция е обусловена от добре защитена теза в процеса.
И не на последно място, вече по същество, намирам за излишно разточителство на време (най-вече на Върховните) и средства за обжалвалата страна да се упражни на всяка цена процесуалното право на касационна жалба. Идея нямате колко стотици, хиляди определения по 288 и 274 ГПК са постановени от състави на ВКС с кратичък диспозитив: "оставя без уважение". И не само. Същото важи и за двуинстанционните производства.
Считам, че авторитетът на тази професия страда именно от недостатъчната подготовка, понякога и недостатъчна компетентност на част от колегите ни в производствата по същество на спора именно в качеството им на процесуални представители на страните.
Надявам се да съм била изчерпателна.
Весели празници!
Последна промяна Melly на 29 Дек 2014, 00:04, променена общо 1 път
-
Melly написа:lawchoice написа:......
Уважаема Melly,
Уважаема/и lawchoice,
На първо място надявам се да бъда извинена за неопределеността в обръщението ми към вас, но това се дължи на обективната ми невъзможност от ника да определя пола ви, тъй като това е първото и единствено ваше участие във форума.
На следващо място, колега, държа да отбележа, че преди да изразя становището си много добре съм го обмислила от всички страни.
И не на последно място, вече по същество, намирам за излишно разточителство на време (най-вече на Върховните) и средства за обжалвалата страна да се упражни на всяка цена процесуалното право на касационна жалба. Идея нямате колко стотици, хиляди определения по 288 и 274 ГПК са постановени от състави на ВКС с кратичък диспозитив: "оставя без уважение". И не само. Същото важи и за двуинстанционните производства.
Считам, че авторитетът на тази професия страда именно от недостатъчната подготовка, понякога и недостатъчна компетентност на част от колегите ни в производствата по същество на спора именно в качеството им на процесуални представители на страните.
Надявам се да съм била изчерпателна.
Весели празници!
Здравейте Melly,
И аз Ви пожелавам весело посрещане на новата година. Живи и здрави и много професионални успехи. С последният си абзац сте дали отговор във връзка с постановените определения по чл.288 и чл.274 ГПК, за съжаление доста колеги смесват основанията за допускане с тези за касация. Идеята с моят пост беше, че има и друг вариант за развитие на производството (примерно първонист. съд разгледжа доводите и ги отхвърля на меко казано несериозни основания, подава се въззивна жалба и съдът не объжда доводите в нея, тогава какво му остава на човек ... ВКС). Нищо лично към теб, момче съм, и още един път весело посрещане
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
- lawchoice
- Потребител
lawchoice написа:Здравейте Melly,
И аз Ви пожелавам весело посрещане на новата година. Живи и здрави и много професионални успехи. С последният си абзац сте дали отговор във връзка с постановените определения по чл.288 и чл.274 ГПК, за съжаление доста колеги смесват основанията за допускане с тези за касация. - тук съм съгласна с теб, младежо. Идеята с моят пост беше, че има и друг вариант за развитие на производството (примерно първонист. съд разгледжа доводите и ги отхвърля на меко казано несериозни основания, подава се въззивна жалба и съдът не объжда доводите в нея, тогава какво му остава на човек ... ВКС). - Да, стига да съумее човек да обоснове доводите си по основанията за допустимост на КЖ. Тук е големият трап...
Нищо лично към теб, момче съм, и още един път весело посрещане
Нищо лично и от мен,
Melly
-
Не е важно за колко време ще се произнесе ВКС.По-важното е КАК ще се произнесе.Аз лично предпочитам да чакам с месеци,а дори и година ако трябва,но в крайна сметка решението да е в полза на клиента ми.
И един съвет.Явявайте се пред върховната инстанция,все пак ще чуете позицията и на другата страна.
И един съвет.Явявайте се пред върховната инстанция,все пак ще чуете позицията и на другата страна.
- gkamenov
- Потребител
vannila написа:Здравейте,
Благодаря предварително!
Няма достоверен отговор на този въпрос.
След депозиране на жалбата трябва да се направят един куп неща по администрирането и и това отнема минимум месец и половина да стигне въобще до ВКС, ако всичко и е наред. Ако не е наред - текат срокове за отстраняване на недостатъците, връчване на съобщения, кореспонденции, чудеса. От момента на постъпването и във ВКС - пак проверка по редовността, образуване, насрочване в з.з. След тази дата, кога ще се произнесе състава по реда на чл.288 ГП, зависи от натовареността. Обикновено хората се вместват в разумния 3-месечен срок, но знае ли човек.
lawchoice написа:......
Много готин nick )
Ние не сме на тази система, та го възприемам като екзотика
-
mi_lena - Потребител
Първо искам да се извиня на автора на темата за произведения спам и да му пожелая положително развитие на неговото дело.
Милена,
В случая потребителското име Lawchoice, няма нищо общо с творението на ВСС - LawChoice. Преди време имах една мечта ... да практикувам като съдия. Бях един наивник и си въобразявах, че има воля и проблемите в системата могат и следва да бъдат разрешени. След като станах част от тази система, разбрах, че за излекуването й (от паразитите в нея) е необходимо далеч по-голямо усилие. Не намерих подкрепа в колегите си, всичко беше много лесно когато се решаваше съдбата на някой друг, но когато те касае теб... к`во става има атестации, дисциплинарки за забавени производства, т.е. просто могат да ти съсипят кариерата, ако си много отворен. Така, че Lawchoice, моето потребителско име, е израз на убеждението ми, че въпреки всичко Република България трябва да реализира вече... 25 годишния преход към правова държава (така както е декларирано в КРБ), затова и първоначално се възмутих от коментара на Melly и изразих становището си.
Бъдете живи и здрави!
Един загубен индивид....
Милена,
В случая потребителското име Lawchoice, няма нищо общо с творението на ВСС - LawChoice. Преди време имах една мечта ... да практикувам като съдия. Бях един наивник и си въобразявах, че има воля и проблемите в системата могат и следва да бъдат разрешени. След като станах част от тази система, разбрах, че за излекуването й (от паразитите в нея) е необходимо далеч по-голямо усилие. Не намерих подкрепа в колегите си, всичко беше много лесно когато се решаваше съдбата на някой друг, но когато те касае теб... к`во става има атестации, дисциплинарки за забавени производства, т.е. просто могат да ти съсипят кариерата, ако си много отворен. Така, че Lawchoice, моето потребителско име, е израз на убеждението ми, че въпреки всичко Република България трябва да реализира вече... 25 годишния преход към правова държава (така както е декларирано в КРБ), затова и първоначално се възмутих от коментара на Melly и изразих становището си.
Бъдете живи и здрави!
Един загубен индивид....
- lawchoice
- Потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|